Nieuws

“Facebook is niet slecht voor mentaal welzijn”, zegt nieuw onderzoek

Facebook
© iStock / panida wijitpanya
Al jaren klinkt het dat sociale media slecht is voor de mentale gezondheid. “Facebook maakt mensen ongelukkig”. Die uitspraak werd ontelbare keren herhaald door allerlei onderzoeken.

Een nieuw onderzoek, gevoerd onder leiding van Professors Andrew Przybylski en Matti Vuorre aan de University of Oxford, veegt die bewering van tafel. Facebook is helemaal niet slecht voor je mentale gezondheid, zeggen de onderzoekers. Integendeel!

Het Britse onderzoek is bovendien niet het minste. Het baseert bevindingen op welzijnsdata van bijna een miljoen mensen, verspreid over 72 verschillende landen en een tijdspanne van twaalf jaar. Daarnaast werden ook individuele gegevens van het Facebook-gebruik erbij gehaald om de impact op de mentale gezondheid te meten. De onderzoekers beschrijven de dataset als de “beste data die beschikbaar is”, en vonden in hun gegevens geen bewijs voor de slechte invloed van Facebook.

In plaats daarvan vonden de onderzoekers het tegenovergestelde: Facebook zou mogelijks een positieve invloed op het mentale welzijn hebben. Professor Vuorre haalt aan dat voorgaand onderzoek zich vooral focuste op het globale Noorden en gebruik maakte van zelf-gerapporteerde data. Data die door respondenten zelf wordt ingegeven, is echter nooit zo accuraat. In dit onderzoek werd, om die redenen, gekozen voor een globaal perspectief en publiek beschikbare gegevens over het welzijn van de mensen.

Facebook werkte mee aan de studie door de onderzoekers van data te voorzien. Het bedrijf vaardigde het onderzoek zelf niet uit en sponsorde het onderzoek ook niet. Met andere woorden: Meta heeft het onderzoek niet beïnvloedt. Het bedrijf had ook geen weet van de resultaten totdat deze openbaar gemaakt werden.

Gelukkig door Facebook?

Of je dan ook echt gelukkig wordt van Facebook? Zo’n vaart loop het niet. Uit het onderzoek blijkt wel dat Facebook-gebruik een positieve invloed heeft op enkele welzijnsindicatoren, maar daar wordt een mens natuurlijk nog niet gelukkig van. Die positieve invloeden zijn bovendien sterker voor mannen dan voor vrouwen én hebben ook meer impact op jongere mensen.

Het onderzoek spitst zich bovendien toe op de periode tussen 2008 en 2019. De onderzoekers waarschuwen er dan ook voor dat de resultaten van hun onderzoek niet gegeneraliseerd mogen worden. Voor andere socialemediaplatformen – zelfs voor Facebook in de periode van 2019 tot nu – zou een apart onderzoek gevoerd moeten worden.

Uitgelicht artikel Facebook logo Facebook passeert 3 miljard actieve gebruikers
metaonderzoeksociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen