WhatsApp komt met ‘spraakchats’ voor grote groepen
WhatsApp kondigt vandaag een nieuwe manier aan om met elkaar te spreken, maar dan in groep. Eerder voerde de chatapplicatie daar al ‘groepsoproepen’ voor in. Nu komt het ook met zogenaamde ‘spraakchats’. Die moeten voorkomen dat groepsleden zich ergeren aan de applicatie: bij een normale groepsoproep blijft je telefoon rinkelen, ook als je niet mee kunt doen aan de oproep. Spraakchats verhelpen dat euvel.
Spraakchats zijn dus een nieuwe vorm van spraakoproep, maar een beetje anders. Zo kan je voor een standaard spraakoproep maximaal 32 mensen uitnodigen. Zit je in een grotere WhatsApp-groep? Dan zal je dus leden moeten buitensluiten om te bellen. De nieuwe functie maakt daar komaf mee: spraakchats zijn er voor groepen van 33 tot 128 personen.
Spraakchat beginnen
Om een spraakchat te starten navigeer je eerst naar het juiste groepsgesprek. Daar klik je op het icoontje van een geluidsgolf, rechtsboven op het scherm, en kies je voor ‘spraakchat starten’. WhatsApp zal een melding naar alle groepsleden versturen. Zij kunnen daarna kiezen of ze meedoen met de spraakchat of niet. Vegen groepsleden de melding weg? Dan zullen ze daarna niet herhaaldelijk lastiggevallen worden door een rinkelende telefoon. Tikken ze op de melding? Dan worden ze naar WhatsApp gestuurd, waar ze op een chatbubbel kunnen klikken om mee deel te nemen aan de spraakchat.
Tijdens spraakchats kan je bovendien nog altijd aan het groepsgesprek zelf. Je kan dus, terwijl je aan het bellen bent, berichten in de groepchat blijven sturen.
Uitrol van start
De uitrol van deze nieuwe WhatsApp-functie is inmiddels van start gegaan, waardoor je binnenkort spraakchats met grote groepen kan organiseren. De functie rolt gelijktijdig uit naar Android en iOS. Wel zal je in een groepsgesprek met meer dan 32 mensen moeten zitten om de functie te zien verschijnen. Is dat niet het geval? Dan laat WhatsApp gewoon de mogelijkheid tot een groepsoproep zien: groepen tot 32 personen kunnen namelijk al van die functie gebruikmaken.
Verder is de functie enkel beschikbaar op je primaire apparaat. Je spraakchat is ook end-to-end versleuteld, net zoals andere berichtsoorten op WhatsApp.