Nieuws

Intel bestelt voor 24 miljard dollar chips bij TSMC

Intel kantoor
© iStock / tupungato
Volgens een analyse van marktspecialist Andrew Lu zal Intel de komende jaren flink wat geld overmaken naar TSMC. Dat moet dienen voor de productie van 3nm-chips, die Intel niet goedkoper zelf kan maken.

Intel, gekend van de Core i-chips voor computers en laptops, maakt normaal gezien zelf chips. Toch zou Intel forst investeren in chipproductie bij het concurrerende TSMC. Die laatste ontwerpt zelf geen chips, maar legt zich volledige toe op de productie van chipontwerpen van andere merken. Intel heeft zowel de ontwerpers als de productiecapaciteit voor de eigen chips, maar lijkt stilaan tegen limieten aan te botsen.

Naar verluidt zou Intel daarom 14 miljard dollar vrijmaken om chips bij TSMC te laten produceren. Voor dat bedrag zou TSMC gedurende heel 2024 ongeveer 15.000 wafers per jaar fabriceren. Ook in 2025 zou Intel productiecapaciteit in Taiwan aanspreken. Dan zou het om slechts 10 miljard dollar gaan, maar wel om dubbel zoveel chips. Intel zal niet de hele chipproductie naar Taiwan overhevelen: enkel de 3nm-chipproductie zou uitbesteed worden. Dat verklaart ook waarom Intel in 2025 minder betaalt voor meer chips: tegen dan zou het splinternieuwe productieproces verbeterd moeten zijn, wat in hogere opbrengsten moet resulteren.

Hoewel Intel zelf chipproductiecapaciteit in huis heeft, schat de analist dat het chips bij TSMC zal blijven afnemen. Zoals de situatie er nu uitziet, zal Intel wellicht ook in 2026 bij TSMC aankloppen.

Intel afhankelijk van TSMC

Intel is al langer deels afhankelijk van TSMC: hoewel de chipontwerper zelf redelijk wat chips kan maken, blijkt de capaciteit niet te volstaan. De Arc Alchemist-GPU’s en Ponte Vecchio-chips komen momenteel al uit Taiwan. Dat is ook het geval voor driekwart van alle Meteor Lake-processoren, Intels veertiendegeneratiechips, die geproduceerd worden op de 5 en 6nm-processen bij TSMC. Toekomstige Intel-GPU’s, uit de reeksen Battlemage en Celestial, zouden eveneens uitbesteed worden.

Voor Intel lijkt de situatie alleen maar voordeliger: het is goedkoper op de productie van de chips uit te besteden, dan zelf extra productiecapaciteit uit te bouwen. Bovendien zorgen de extra chips die bij TSMC gemaakt worden er ook voor dat het aanbod de vraag kan volgen. Op die manier hoopt Intel de prijzen laag te kunnen houden en vooral concurrent AMD voor te blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business