Nieuws

Samsung-topman Lee vrijgesproken in fraudezaak

Samsung
© iStock / georgeclerk
Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft Samsung-topman Jay Y. Lee vrijgesproken van vervolging in een langslepende fraudezaak. Lee werd onder meer verdacht van koersmanipulatie.

De zaak tegen Jay Y. Lee werd opgezet na een overname door de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung. Aanklagers verdenken Lee ervan de koers te hebben gemanipuleerd om de weg vrij te maken voor de overname. Deze overname werd gezien als Lee’s kans om zijn macht te consolideren.

Eerder werd Lee al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar vanwege het “omkopen van ambtenaren”. De topman werd echter vroegtijdig vrijgelaten. Daarop besloot de Hoge Raad dat de zaak opnieuw voor de rechter moest komen. In die zaak werd Lee in 2021 veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Ook toen zou Lee voorwaardelijk vervroegd vrijkomen, na slechts een half jaar celstraf.

Pardon en terugkeer naar Samsung

Nadien kreeg Jay Y. Lee in 2022 een pardon van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol. Met dat pardon op zak kon Lee terugtreden in het bestuur van Samsung, terwijl eerdere uitspraken in de fraudezaak hem dat nog verboden.

Hoewel Lee dus weer aan de slag kon, betekende dit niet dat het einde van de zaak direct in zicht was. Aanklagers achtten Lee nog altijd schuldig aan koersmanipulatie en boekhoudfraude. Daarvoor eisten ze bij de Seoul Central District Court een celstraf van vijf jaar.

Vrijspraak en mogelijk einde van conflict

De Seoul Central District Court is echter niet meegegaan in de eis van de aanklagers. Volgens de rechtbank hebben de aanklagers niet kunnen bewijzen dat Lee Jea-young, zoals de topman officieel heet, “het voortouw nam bij de fusie en dat de fusie alleen werd gedaan omwille van Lee’s opvolging.” Daarom is Lee ditmaal vrijgesproken van verdere vervolging, meldt FT.

Voor Lee betekent de uitspraak mogelijk het einde van een langlopend juridisch conflict. Voor de aanklagers bestaat er nog wel de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Schadelijk rechtssysteem

De vrijspraak van Lee wordt door tegenstanders gezien als bevestiging dat het rechtssysteem in Zuid-Korea een oogje toeknijpt voor de elite. “De uitspraak zal Lee bevrijden van juridische risico’s, maar ik ben sprakeloos als het gaat om de economische rechtvaardigheid van het land”, stelt Park Ju-guen, voorzitter van de denktank Leaders Index. Volgens Park gaat de beslissing in tegen alle eerdere uitspraken in deze zaak.

Markant aan deze zaak is ook de betrokkenheid van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol. Yeol was als Zuid-Koreaanse hoofdaanklager betrokken bij het indienen van de klacht tegen Lee. Later zou de president de Samsung-topman juist een pardon verlenen. Vermoed wordt dat het pardon werd verleend om de economische stabiliteit te bewaken.

businessmobielsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken