Nieuws

Chatapp Telegram krijgt Belgisch toezicht voor hele EU

Telegram Stories
© Telegram
Chat-app Telegram wijst een Belgisch bedrijf aan als vertegenwoordiger, waardoor het BIPT toezichthouder wordt voor heel Europa.

Communicatie-apps trekken gebruikers aan voor verschillende redenen. Applicaties als WhatsApp en Messenger zijn populair omdat ze gewoonweg enorm veel gebruikers hebben. Wie wat meer aan zijn privacy gehecht is, komt al snel uit bij Telegram. De chatapplicatie wordt daardoor al snel gebruikt voor zaken die het daglicht niet mogen zien.

Dat heeft allemaal te maken met het DNA van de app. Telegram werd in 2013 door twee Russische broers ontwikkeld. Nikolaj en Pavel Doerov richtten daarvoor al VK op, het meest populaire sociale netwerk in Rusland. De applicatie moest gebruikers toestaan om “vrij” te communiceren, zonder controle van buitenaf. Om dat mogelijk te maken, krijgen gebruikers de optie om chats te versleutelen. Op die manier kan niemand, ook Telegram zelf niet, meelezen. Het bedrijf achter de applicatie houdt er bovendien een ingewikkelde structuur op na, met verschillende firma’s in verschillende landen. Ook dat moet de communicatie tussen gebruikers helpen beschermen.

Dat maakt het alleen heel moeilijk om een aanspreekpunt te vinden. Volgens de Digital Services Act, die in februari in werking trad, moeten onlinediensten echter lokale vertegenwoordiging krijgen. Dat is dus ook het geval voor Telegram. De Standaard bericht dat bedrijf daarvoor het Belgische bedrijf EDSR aanduidde.

Drugshandel en terrorisme

De bedoeling is vooral om de contentmoderatie beter in de gaten te houden. Europese regelgeving stelt namelijk dat aanbieders van sociale platformen zelf verantwoordelijk zijn voor wat er op het platform verschijnt. In het geval van Telegram zijn dat helaas niet alleen kattenfoto’s en grappige plaatjes: het platform is zeer gekend bij drugsdealers en hun klanten, en wordt ook door terroristen veelvuldig gebruikt.

Telegram moet optreden tegen dat soort content. Vandaag doet het dat al als het over terrorisme gaat. Gebeurt dat niet? Dan mag het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, beter bekend als het BIPT, een boete uitschrijven. Gebruikers van over heel Europa kunnen een klacht indienen bij het BIPT indien Telegram hun klachten zelf niet behandelt. Het BIPT zal daarvoor ook moeten samenwerken met regulatoren uit Europese lidstaten.

Eind-tot-eindversleuteling, of net niet?

Telegram is niet alleen populair omdat het bedrijf amper modereert, maar ook omdat chats beveiligd zijn met eind-tot-eindversleuteling of E2EE. Die versleuteling zorgt ervoor dat niemand kan mee kan lezen met je berichten, ook het bedrijf zelf niet. Anders dan veel gebruikers denken, is dit niet het geval voor alle chats. De versleuteling moet je namelijk zelf eerst inschakelen. Daarmee doet Telegram het privacygewijs niet beter dan Facebook Messenger of WhatsApp: die applicaties bieden namelijk wel versleuteling op alle gesprekken, zonder dat je daar zelf iets voor moet doen.

Uitgelicht artikel Telegram ‘Evil Telegram’-apps in Google Play Store luisteren gebruikers af
belgiebiptchatapplicatieDSAtelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen