Nieuws

Deze nieuwe functies zitten binnenkort op je Mac

Mac Mini
© Unsplash / Teddy GR
Net als de rest van het Apple-ecosysteem krijgen ook Mac-toestellen deze herfst een flinke upgrade met nieuwe functies in macOS Sequoia.

Naast iOS 18, iPadOS 18, Vision OS 2 en WatchOS 11 heeft Apple tijdens WWDC ook de volgende versie van macOS aangekondigd. De nieuwste versie, macOS Sequoia, wordt in Apple-traditie naar een van de nationale parken van Amerika genoemd en brengt vooral vernieuwing op vlak van artificiële intelligentie.

AI is bij Apple echter geen ‘artificiële intelligentie’, maar ‘Apple Intelligence’. Voor een overzicht van al het nieuws dat die Apple Intelligence met zich meebrengt, kan je terecht op deze overzichtspagina. De AI-functies zullen binnenkort deel uitmaken van het volledige Apple-ecosysteem, waardoor je er ook op je Mac van profiteert.

Uitgelicht artikel Apple Intelligence Apple Intelligence: alle functies op een rij

Synchrone iPhone-weergave

Een van de meest spraakmakende functies waar geen AI bij komt kijken is de synchrone iPhone-weergave of iPhone Mirroring. Die functie wordt al lange tijd gevraagd door gebruikers: soms zit je achter je pc, maar heb je eigenlijk je telefoon nodig om iets te doen. Indien dat allebei Apple-apparaten zijn, maakt de fabrikant dat nu makkelijker voor je: je kan het scherm van je iPhone tevoorschijn toveren op je Mac.

© Apple

Je kan de iPhone dan bedienen met het toetsenbord en met de trackpad of muis van je Mac. Het beste van al? Je iPhone blijft de hele tijd vergrendeld. Hoewel je het toestel gebruikt via je Mac, zal niemand kunnen meekijken wat je precies aan het doen bent. Je kan het toestel dus zonder vrees in een andere kamer laten liggen. Krijg je een melding op je iPhone? Dan krijg je die ook gewoon te zien op je Mac, waar je dan ook meteen met de melding aan de slag kan. De functie werkt bovendien ook met StandBy.

Upgrade voor Safari

Ook Safari krijgt een upgrade, in de vorm van een nieuwe Higlights-feature. Die maakt het makkelijk om relevante informatie terug te vinden. Bevind je je op de pagina van een hotel? Dan kan de Highlights-functie je meteen de route vertellen. Lees je een review van een muziekalbum of televisieserie? Dan vertelt de functie meteen waar je de content kan vinden, zodat je zelf niet op zoek moet.

© Apple

Tegelijkertijd breidt Apple ook de Reader-weergave uit. Bij langere artikels verschijnt binnenkort automatisch een inhoudsopgave én een samenvatting. Staat er ergens een video op de pagina? Dan kan je die isoleren met de nieuwe Viewer-functie. De functie staat je toe om, net als Reader voor tekst doet, video’s te kijken zonder afleiding.

Makkelijker multitasken

Apple voorziet ook makkelijkere manieren om het scherm in te delen. Werk je graag met meerdere vensters naar elkaar? Dan zal je nu gewoon dat venster naar de kant of een naar een hoek van het scherm kunnen slepen. Net zoals dat in Windows 11 gebeurt, zal het venster automatisch de helft of een kwart van het scherm in beslag nemen, zodat je vlot met meerdere apps tegelijk kan werken.

© Apple

Voor je inbelt bij videogesprekken zal je bovendien kunnen zien wat je gesprekspartners allemaal te zien krijgen. Daarvoor integreert Apple een nieuwe voorvertoning in macOS Sequoia, zodat je niets laat zien dat niet je niet wil delen.

Wachtwoordmanager

Apple komt ook met een afzonderlijke wachtwoordmanager. Momenteel huist die nog in de Instellingen-app, maar dat is binnenkort niet meer het geval. De nieuwe Passwords-app verschijnt op al je apparaten, en dus ook op je Mac. Met de nieuwe app heb je altijd je wachtwoorden en passkeys binnen handbereik. Zo hoef je ze zelf niet meer te onthouden, en kan je vlotter kiezen voor ingewikkelde of automatisch gegenereerde wachtwoorden. De app werkt netjes samen met Safari en het is zelfs mogelijk om je wachtwoorden, via iCloud, te synchroniseren met Windows.

Andere wijzigingen

Dit zijn de meest spraakmakende updates voor macOS. Apple heeft echter meer in petto: heel wat updates voor andere besturingssystemen komen namelijk ook naar je Mac. Denk bijvoorbeeld aan meer uitgebreide teksteffecten in de Berichten-app, of de nieuwe Foto’s-app die binnenkort naar alle Apple-apparaten komt. Ook op Mac krijg je toegang tot het vernieuwde rekenmachine, in navolging van het nieuwe rekenmachine op iPads.

De nieuwe software wordt deze herfst uitgebracht, aldus Apple. Je zal die wel niet op alle apparaten kunnen installen. Je MacBook Pro moet dateren van 2018 of later. Een MacBook Air moet uit 2020 komen of nieuwer zijn, terwijl alle iMacs vanaf 2019 wel macOS Sequoia krijgen. Voor de Mac Mini kan het vanaf 2018, en voor de Mac Pro vanaf 2019. Op een Mac Studio kan het van modellen uit 2022 of later en op een iMac Pro kan het altijd, ongeacht de leeftijd van het apparaat.

appleApple IntelligenceimacmacbookmacOS SequoiapcWWDC 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen