Poll

TechPoll: stap jij over op een eSIM?

eSIM naar iSIM
© Unsplash/Brett Jordan
Samsungs Gear S2 was in 2016 het eerste apparaat met een ‘embedded simkaart’, oftewel eSIM. Inmiddels kan je zo'n eSIM bij vrijwel alle providers krijgen. Zijn consumenten ook geïnteresseerd?

Onderzoek naar de ontwikkeling van een embedded simkaart werd in 2010 in gang gezet door de GSMA, die de ontwikkeling van telecomstandaarden overziet. Het zou vervolgens nog jaren duren voordat er een definitieve standaard op tafel lag; tot maart 2016, om precies te zijn. Samsung zette de standaard in eerste instantie alleen in voor smartwatches, inclusief de eerste eSIM-smartwatch, de Gear S2 Classic. Ook Apple begon zijn implementatie op slimme horloges, in de Watch Series 3.

In 2017 was Google het eerste merk met eSIM-ondersteuning op smartphones, met de Pixel 2. Het jaar erop kwam ook Apple met eSIM voor smartphones op de iPhone XS, XS Max en iPhone XR. De iPhone 14-serie betekende een flinke stap voorwaarts voor de introductie van de embedded sim – Apple levert deze smartphones in de VS alleen nog maar met een eSIM. Ook Motorola heeft al een poging gewaagd met een simkaartslot-loze smartphone, maar ook dat alleen in de VS.

In Europa verloopt de introductie van de eSIM nog niet zo vlot. Dat heeft er ook mee te maken dat providers hier nog lang niet allemaal de optie bieden voor eSIMs. In België is dat sinds eind januari wel het geval bij de drie grootste providers (en hun dochterondernemingen): Orange, Proximus en Telenet. Nederlandse providers bieden over het algemeen ook eSIMs aan. Dat is zeker het geval bij KPN, Odido en Vodafone.

Uitgelicht artikel eSIM naar iSIM Google lanceert eSIM-transfertool voor alle Android-telefoons

Voordelen van een eSIM

De komst van eSIMs moet het wisselen tussen smartphones en telecomproviders vergemakkelijken. Er zijn nog enkele andere voordelen te benoemen:

  • Dual-SIM: Zelfs op smartphones met slechts één fysieke simkaart kan je toch twee nummers instellen als ze ondersteuning bieden voor eSIM.
  • Ruimtebesparend: Het verdwijnen van het simkaartslot zorgt ervoor dat er meer ruimte overblijft voor andere componenten, zoals de accu of camera’s.
  • Milieubewust: Embedded simkaarten hoef je niet te vervangen bij het wisselen tussen je providers, ze kunnen namelijk telkens hergeprogrammeerd worden met nieuwe simkaarten. De geïntegreerde simkaarten zijn bovendien niet gemaakt van plastic.
  • Veiliger: Embedded simkaarten kan je niet zomaar ‘uit een telefoon halen’ en zijn zodoende lastiger te misbruiken na bijvoorbeeld diefstal van je smartphone.

Er zijn ook nadelen te benoemen. Om een eSIM tussen telefoons te wisselen moet je nu nog een volledig nieuwe eSIM aanvragen. Dat kan soms online, maar bij sommige providers moet je daarvoor naar de winkel.

Toekomst van eSIM

Hoe de toekomst van de eSIM er exact uit gaat zien, zal mettertijd moeten blijken. Tijdens het MWC in 2023 kondigde Qualcomm alvast een opvolger aan van de eSIM: iSIM. Het oppervlak van de iSIM is nog een stuk kleiner dan die van de embedded simkaart. Ook is de chip iets efficiënter.

Met de komst van zulke kleine chips en de brede beschikbaarheid van eSIM verwachten we dat er de komende jaren ook in Europa simkaartslot-loze telefoons verschijnen.

Stap jij over op de eSIM?

Nu alle Belgische providers een eSIM aanbieden ligt de bal grotendeels bij consumenten. Maak jij de stap naar de eSIM, of blijf je voorlopig nog even gemakkelijk zitten bij de fysieke simkaart?

Stap jij over op de eSIM?

  • Ja, ik gebruik al een eSIM (28%, 193 Votes)
  • Ik twijfel nog (27%, 190 Votes)
  • Nee, ik stap niet over (25%, 176 Votes)
  • Ja, ik ga overstappen (20%, 141 Votes)

Aantal stemmen: 700

Laden ... Laden …
AppleeSIMgsmamobielsamsungtelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken