Achtergrond

Vouwen of rollen: hoe ziet de smartphone van de toekomst eruit?

Smartphonedesigns worden steeds inventiever. Welk concept heeft het meeste kans op slagen en zitten we daar als consument eigenlijk wel op te wachten?

De tijd dat een ‘gewone’ smartphone ons nog kan verbazen, is al lang voorbij. De voorbije jaren zien we smartphonefabrikanten steeds creatiever worden om het concept van de smartphone heruit te vinden. Het ene concept slaat al wat beter aan dan het andere en veel ideeën zijn zeer snel naar de vuilbak verwezen omdat de consument er niet voor open stond.

Twee inventieve smartphonedesigns lijken toch aan het begin van hun commerciële doorbraak te staan: vouwbare smartphones (‘foldables’) en oprolbare smartphones (‘rollables’). Onze redactie heeft beide types al eens in handen gekregen, dus is het tijd om ze eens de strijd met elkaar te laten aangaan. Gaan we in de toekomst opvouwen of oprollen? En vooral: willen we dat eigenlijk wel?

Origami voor beginners

We beginnen met de vouwbare smartphone, aangezien dit concept al langer meegaat. Al is ‘lang’ in deze context sterk uitgedrukt, want de eerste vouwbare smartphone FlexPai lanceerde in juli 2019 in China. De eerste vouwbare smartphones die wij hebben leren kennen waren de Galaxy Fold van Samsung en Huawei’s Mate X. Ook al bereikten beide modellen nooit ons landje, inspireerden ze ons toch om eind 2019 het artikel “De technologie van de toekomst is (nog) niet vouwbaar” te schrijven. Neen, die eerste generatie vouwbare smartphones was geen voltreffer omdat de vouwbare technologie nog niet op punt stond.

Laten we even dieper ingaan op die technologie. De magie zit hem in het gebruikte materiaal. Omdat glas niet bepaald buigzaam is, moest het glas in het display vervangen worden door plastic polymeer. Maar het display is lang niet het enige dat moest vervangen worden om een smartphone plooibaar te maken. Lithium-ion batterijen die in de meeste smartphones zitten kunnen vuur vatten als ze teveel gebogen worden, en ook de achterkant moest stevig genoeg zijn om niet te breken tijdens het plooien. Een vouwbare smartphone mag dus echt wel een technisch huzarenstukje genoemd worden, want het conventionele design van de smartphone moest volledig op de schop. We vergeven het Samsung dan ook dat de eerste poging niet meteen perfect was. Met de tweede generatie die bestond uit de Galaxy Z Flip en Z Fold 2 deden ze het overigens al een stuk beter. Een derde generatie is op komst.

Galaxy Z Fold 2 vouwbare smartphone
Met de Galaxy Z Fold 2 toont Samsung dat foldables een toekomst kunnen hebben.

Vouwbare technologie lijkt op weg om de markt te beginnen veroveren. Ondertussen stapten andere fabrikanten zoals Motorola en LG ook mee in het verhaal. Zelfs geruchten over een vouwbare iPhone beginnen steeds concreter te worden. Het voordeel van vouwbare smartphones is dat ze consumenten toelaten om grotere displays te gebruiken op een apparaat dat ze in hun broekzak of tas kunnen wegsteken. Maar er zijn ook nadelen. Een scherm plooien laat vrij snel ‘sporen’ na, zichtbare krassen op de vouwlijn van het display. Polymeer is minder stevig dan het Gorilla Glass waaruit de meeste smartphonedisplays zijn opgebouwd. Ondanks hun compacte formaat zijn ze ook zwaarder: een Galaxy Z Fold 2 weegt 100 gram meer dan een Galaxy S21.

Opgerold staat netjes

De oprolbare smartphone is nog helemaal nieuw: LG mag de eer opstrijken de eerste oprolbare smartphone voor de commerciële verkoop te lanceren. Die zal ergens in de loop van dit jaar verschijnen, maar tijdens CES 2021 kregen we een uitgebreide preview. Het is niet toevallig dat LG de pionier is van de oprolbare smartphone. Het idee van oprolbare smartphonetechnologie is net als vouwbare technologie afgeleid vanuit de televisie-industrie. Samsung en LG hadden de kennis en expertise om de speciale displays te ontwikkelen al in huis.

Net als een vouwbare smartphone biedt de oprolbare smartphone het voordeel dat je display voor bepaalde toepassingen kan vergroten. Maar de techniek zit wat anders in elkaar. Een oprolbare smartphone heeft onder het display scharnieren zitten die in- en uitrollen om het scherm breder te maken. Dat lijkt minder belastend voor het display te zijn dan de smartphone openvouwen. Om de batterij en zwaardere hardware niet te beschadigen is die geplaatst aan de onderkant van de smartphone.

Vorige week mocht ik eens kort aan de slag met OPPO’s conceptsmartphone OPPO X, die grotendeels op dezelfde manier is opgebouwd als LG’s Rainbow. Door op een sensor aan de zijkant te vegen kan je het scherm uitrollen. Ik was positief verrast dat het op- en uitrollen vlot ging, al maakten de scharnieren best veel lawaai. Je wil ook niet dat iedereen kan horen dat je je scherm uitrolt. Het toont aan het concept van de oprolbare smartphone op dit moment nog een experiment is. LG zal zich aan de commerciële vuurdoop wagen. We hopen nu al dit toestel ooit te mogen reviewen.

OPPO X oprolbare smartphones
De OPPO X uitgerold.

De smartphone van de toekomst: vouwen of rollen?

Hoe zal de smartphone van de toekomst eruitzien? Na twee jaar heeft de vouwbare smartphone nog niet veel zielen weten overtuigen en ik voorspel dat de consument ook tijd nodig zal hebben om te wennen aan de oprolbare smartphone. Als ik er één zou moeten kiezen, dan durf ik de vouwbare smartphone nu al over te slaan voor de oprolbare smartphone. De technologie lijkt een oplossing te bieden voor de ‘rimpels’ in het display. Dat betekent nog niet dat ik in de rij zal staan om een oprolbare smartphone te gaan kopen, los van de te hoge prijzen. Een gewoon display is soms nog het meest originele idee.

Zie jij potentieel in vouwbare en oprolbare smartphones, en welk design zou jij kiezen? Geef ons je mening in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business