Reviews

Review Xbox Series X: een waardige next-gen console

Xbox Series X
© Microsoft
Voordelen
Gaming in 4K tegen 60fps
Veel snellere laadtijden
Nadelen
Sterke machine, maar je hebt ook een goede televisie nodig om er van te genieten
Weinig nieuwe games bij de lancering
Aanbevolen prijs: €499,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Na lang wachten is de nieuwe Xbox Series X eindelijk gearriveerd. Maakt de nieuwe console van Microsoft alle hoge next-gen verwachtingen waar?

Met het uitrollen van de Xbox Series X op 10 november 2020 is de console-oorlog officieel losgebarsten. De nieuwe console van Microsoft voorspelt met deze indrukwekkende eerste zet dan ook een heel zware strijd. De prestaties van de Xbox Series X zouden op papier indrukwekkend zijn, met knappe beelden, hoge frame rates en verkorte laadtijden. We zijn er al even mee aan de slag gegaan om te kijken of er aan deze beloftes wordt voldaan.

Prestaties

De Xbox Series X stelt alvast niet teleur als het op prestaties aankomt. Dat heeft het toestel te danken aan zijn octacore processor, 16GB van GDDR6-geheugen en een SSD van 1TB die speciaal voor de Xbox Series X is ontworpen.

Hier heb je alvast een beter zicht van alle hardware die erin verscholen zit:

CPU: 8x Cores @ 3,8 GHz (3,6 GHz met SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1,825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Geheugen: 16 GB GDDR6 met 320b bus
Geheugenbandbreedte: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Interne opslag: 1TB Custom NVME SSD
I/O-doorvoer: 2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s
Uitbreidbare opslag: 1TB Uitbreidingskaart
Externe opslag: USB 3.2 External HDD Ondersteuning
Optische schijf: 4K UHD Blu-ray Drive
Prestatiedoel: 4K @ 60fps, tot 120fps

De console is ontworpen met als doel om 4K-beelden tegen 60fps af te spelen en heeft ondersteuning tot 120fps. Het jammere aan al deze geweldige specs is dat je een 4K-tv nodig hebt om alles uit de console te halen. De Xbox Series X is namelijk in staat om geweldige beelden te tonen, maar zonder goede tv kom je natuurlijk niet ver. Microsoft brengt naast de Series X ook een volledig digitaal Series S-toestel op de markt, zonder schijflezer, met een iets lagere resolutie van 1440p met 4K-upscaling en een SSD van 500GB voor €299,99.

De 1TB SSD van de Xbox Series X heeft, na alle ruimte die nodig is voor het besturingssysteem nog 802GB over. Dit moet voldoende zijn om toch enkele games op kwijt te raken. Er is een USB-poort voorzien waar je een externe schijf of SSD op kan aansluiten. Daarnaast is er op de nieuwe console ook ruimte aanwezig voor een geheugenuitbreidingskaart van 1TB, maar voorlopig kost deze kaart nog een slordige €250, waardoor we deze aankoop nog even afraden.

Als we naast deze interne specificaties een kijkje nemen naar de prijs van €499,99, dan kunnen we bijna niet anders dan zeggen dat dit toch gerechtvaardigd is. Veel game-pc’s met dezelfde specificaties kosten een boel meer, dus het prijskaartje is logisch. Hou er wel rekening mee dat de console na de eerste lancering een tijdje niet beschikbaar kan zijn, aangezien de vraag enorm hoog ligt.

Xbox Series X

Ontwerp en controller

Het statige ontwerp van de Xbox Series X heeft op het eerste zicht weinig weg van een console. Het design wist dan ook niet iedereen te overtuigen bij de onthulling. Dat is best jammer, want op zich is de console best wel praktisch vormgegeven.

De matzwarte toren meet 15,1 x 15,1 x 30,1 (breedte x diepte x hoogte) en is met 4,45kg best wel een zwaar toestel. Vooraan heb je de aan/uitknop, verbindingsknop voor je controller en de schijflezer, en achteraan zitten een HDMI 2.1-poort, twee USB 3.2-poorten, een voedingspoort, een opening voor een geheugenkaart en een netwerkpoort.

De controller zelf, ook in het matzwart, lijkt hard op zijn voorganger, maar met her en der de nodige aanpassingen. De textuur is aangepast en vorm is licht aangepast, wat zich positief vertaalt qua ergonomie. Er is tevens een ‘Share’-knop toegevoegd die je de optie geeft om schermopnames te maken die je dan vervolgens kan delen met je vrienden.

Xbox Game Pass Ultimate

Games

Als het op games aankomt, dan botsen we al gauw op een van de grotere minpuntjes van de nieuwe Xbox Series X. De hoeveelheid nieuwe games bij de release van de console stelt enigszins teleur. Er zijn natuurlijk wel enkele games waar je mee aan de slag kan, maar geen van deze nieuwe games is exclusief voor de Xbox. Dat maakt de lancering van de nieuwe console een beetje bitterzoet, aangezien we graag wat nieuwe zware games hadden gezien, die volledig gebruik kunnen maken van alle interne hardware van de console.

Daar staat wel tegenover dat Microsoft heeft gewerkt aan de Xbox Game Pass. Spelers hebben met dit abonnement toegang tot een gigantische hoeveelheid Xbox One-games. Deze optie geeft hen de kans om wel eventjes zoet te zijn tot er meer nieuwe Xbox Series X-games op de markt verschijnen. De Xbox Game Pass kost €9,99 per maand, wat zeker een extra kost met zich meebrengt. Als je echter de huidige prijs van nieuwe games in het achterhoofd houdt, dan lijkt de Game Pass zeker geen slecht idee.

Ons oordeel

De nieuwe Xbox Series X is een echte krachtpatser, daar valt weinig aan te ontkennen. Ben je op zoek naar een stevige next-gen console die je als mediastreamer kan inschakelen voor die leuke Netflix-avondjes of als je een Blu-ray-speler nodig hebt? Wil je graag snel in games springen met minimale laadtijden en genieten van 4K-beelden tegen 60 of 120fps? Dan is de nieuwe Xbox zeker iets voor jou. Gamers die op zoek zijn naar indrukwekkende nieuwe titels die het maximale uit de next-gen console halen komen echter van een koude kermis thuis met het beperkte nieuwe spelaanbod. Zij zullen vooral geoptimaliseerde Xbox One-games vinden en games die ook op andere platformen beschikbaar zijn. Als de oudere gamebibliotheek geen probleem is en je zit te popelen op deze next-gen console, dan moet je er gewoon voor gaan, want je wordt hoe dan ook niet teleurgesteld. Als je nog even wil wachten op iets met meer smaak, dan raden we je dat zeker niet af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business