Reviews

MSI Creator Z16 review: Creatief zijn op het hoogste niveau

MSI Creator Z16
Voordelen
Extra schermruimte door 16:10 verhouding
High-end prestaties
Zeer accurate kleurweergave
Nadelen
Geen NumPad
Roze schijn bij witte achtergrondverlichting
Lijkt op een MacBook?
Aanbevolen prijs: €2499
Waar te koop?
Totaalscore 9
De MSI Creator Z16 is een high-end laptop die zich richt op allerhande content creators, van fotografen tot YouTubers en zelfs gamers. Het moderne design en 16:10 display met levensechte kleurweergave zal hen ongetwijfeld kunnen overtuigen.

Wij gingen de voorbije weken aan de slag met de MSI Creator Z16. Deze laptop is een van de topmodellen in de Creator line-up van MSI, met aan boord de nieuwste generatie Intel-processor en een grafische kaart uit Nvidia’s RTX 3000-serie. Technisch hoogstaande hardware dus, maar MSI claimt in zijn marketing dat er ook ruimte is voor aesthetics. Zo heeft de laptop een modern design en maakt het vlotte QHD touchdisplay met 120Hz-verversingssnelheid een visueel hoogstaande indruk. 

MSI Creator Z16

Ontwerp

Over het ontwerp van de MSI Creator Z16 valt heel wat te zeggen. In eerste instantie deed hij ons met zijn afgeronde hoeken denken aan een MacBook, maar het gaat wel degelijk om een Windows-laptop. Aangezien veel creatievelingen nog steeds zweren bij Apple, is dit geen slechte keuze van MSI – het zorgt bovendien voor een uniek ontwerp. Het voorbije jaar hebben we immers bijna uitsluitend laptops met scherpe rechte hoeken in onze handen gehad. 

De aluminium behuizing ziet er goed uit en voelt stevig aan, dat is natuurlijk erg belangrijk bij een laptop van 16 inch. Ondanks zijn schermformaat is de Creator Z16 met een dikte van slechts 16 millimeter en gewicht van 2,2 kilogram nog enorm draagbaar en makkelijk mee te nemen in een rugzak of laptoptas. Omdat je een dedicated grafische kaart hebt en dus meer stroom nodig hebt, is de lader groter dan de USB-C-varianten die veel zakelijke laptops gebruiken (zoals de MSI Summit E15). Toch valt het extra gewicht goed mee. 

MSI Creator Z16

De extra ruimte in de behuizing zorgt ook voor een mooi aanbod op het vlak van connectiviteit. Zo zien we twee Thunderbolt 4 USB-C-poorten én twee klassieke USB-A-poorten vergezeld van een microSD-kaartslot en hoofdtelefoonaansluiting. 

Het toetsenbord typt zeer aangenaam en geeft goede feedback. Het is het eerste toetsenbord met MiniLed RGB-verlichting en lijkt op alle plekken even goed verlicht te zijn. De effecten zijn aan te passen via de software van SteelSeries, zodat je in een professionele omgeving gewoon voor wit kan kiezen. Of een andere kleur, want we merkten een roze schijn op wanneer we voor puur wit opteerden. Mogelijk een foutje dat met een software-update rechtgezet kan worden.

Display

Waar het allemaal om draait is het QHD-display van de MSI Creator Z16. Het scherm heeft een unieke beeldverhouding van 16:10 (2560 x 1600 resolutie), wat zich vertaalt in een meer verticale schermruimte. Die kan je gebruiken tijdens het bewerken van video’s of gewoon tijdens alledaagse multitasking. We hebben nu al enkele ‘gouden ratio’ laptops van MSI kunnen testen en de extra ruimte went snel, zeker als je zoals ons vaak met online content werkt. De randen rond het scherm zijn niet overdreven groot, met enkel wat extra ruimte onder het scherm en een webcam bovenaan.

De verversingssnelheid van 120 Hz waarmee deze laptop geleverd komt, maakt een wereld van verschil. 120 Hz is al enige tijd de standaard op high-end smartphones, maar op laptops is het nog te vaak afwezig. Nochtans zorgt het in dit geval voor extra vlotte beweging van allerhande zaken op je scherm, of het nu je muiscursor is of je aan het scrollen bent door je Instagram-tijdlijn. Uiteraard is het ook een enorm voordeel voor gamers die deze laptop na het werk voor vertier willen inzetten. 

Werken of spelen, het maakt op zich geen verschil, want in beide gevallen kan je het maximale uit dit display halen. Het 100 procent DCI-P3 kleurengamma zorgt ervoor dat je op elk moment levensechte kleuren te zien krijgt. Bovendien geeft MSI True Color je de optie om over te schakelen naar sRGB of AdobeRGB. Dat is onmisbaar bij het bewerken van foto’s. 

We vermelden ook nog even de Duet Display-functionaliteit; die laat je toe om een tablet of smartphone als extra scherm te gebruiken. Dat is helaas alleen tegen extra betaling. Verder moet je ook weten dat het scherm in een hoek van 180 graden gebruikt kan worden en je met een druk het beeld kan omkeren om snel iets aan een collega te laten zien. Dit zagen we ook al bij de Summit E15 en kan al eens van pas komen. 

Prestaties

Met de specificaties die we eerder aanhaalden verwacht je natuurlijk heel wat op het vlak van prestaties. De Creator Z16 stelt dan ook absoluut niet teleur. Om foto’s te bewerken in Lightroom heb je natuurlijk niet per se een i9-processor nodig, maar de combinatie van deze en de Nvidia RTX 3060 grafische kaart maakt dat je probleemloos door 4K-content kan scrollen terwijl je een video aan het monteren bent in Adobe Premiere. We gingen ook aan de slag met New World van Amazon Games, dat grafisch zo veeleisend is dat er al meermaals melding werd gemaakt van defecte GPU’s tijdens het spelen ervan. Ingesteld op de hoge grafische instelling draaide de game nochtans prima op de Z16 en er was zelfs ruimte om bepaalde instellingen omhoog te schroeven. 

Gaan we voor een meer technische analyse, dan zien we goede resultaten in verschillende benchmarks. Zo noteerden we een single-core score in Cinebench die slechts enkele punten onder onze Ryzen 9 5900X desktop processor lag. Dat toont opnieuw de dominantie van Intel wanneer het op single-core prestaties aankomt. Multi-core zat het echter anders: daar verloor Intel aardig wat punten tegenover de Ryzen 5900HX die we getest hebben in de ROG Zephyrus Duo SE. Wat dit wil zeggen is dat de MSI Creator Z16 sneller zal zijn in combinatie met alledaagse programma’s en veel games die op single-core prestaties vertrouwen, terwijl het iets langer zal duren om een video te exporteren in Premiere Pro dan bij een gelijkwaardige AMD-processor. Is dat een reden om niet voor de MSI Creator Z16 te kiezen? Zeker niet. De hardware is immers meer dan krachtig genoeg. 

Warmte, geluid en batterijduur

We testten de laptop natuurlijk ook onder druk en merkten dat hij tijdens het spelen van New World nooit overdreven warm was. De warmste plek is veruit het rooster boven het toetsenbord. Dit ziet eruit als een luidspreker, maar dient voornamelijk voor de afvoer van lucht. Hitte daar was geen probleem, behalve wanneer je er even op rust tijdens het gebruiken van het touchscreen. We raden ook niet aan om het deksel van de laptop te sluiten als je met een extern display werkt, want dat zou voor problemen kunnen zorgen. Gelukkig is er ook voldoende verluchting voorzien aan de zijkanten en achteraan. 

Draai je de laptop in de stille modus, dan hoor je hem amper. Enkel als je zwaardere toepassingen draait of begint te gamen, zullen de ventilatoren van zich laten horen. Toch was het maximale geluidsniveau bij onze meting 55 decibel. Alle andere audio klinkt bovendien uitstekend dankzij het Dynaudio-geluidssysteem met vier speakers.

Op een lange batterijduur hoef je bij deze MSI Creator Z16 niet te rekenen. De laptop is ontwikkeld om zware grafische taken aan te kunnen en dat vraagt dan ook heel wat stroom. Reken op een drie tot vier uur afhankelijk van het werk dat je doet en minder dan twee uur als je beslist om ook te gamen. Dat is niet veel, maar voldoende om toch wat vrijheid van locatie te hebben doorheen de dag. 

Eindoordeel: MSI Creator Z16

De MSI Creator Z16 is een enorm krachtige laptop die er ook nog eens goed uitziet. Zet jij volledig in op productiviteit en heb je daarvoor een kleurenaccuraat scherm met extra veel schermruimte nodig, dan zit je bij deze laptop goed. Grote minpunten konden we niet ontdekken: de Creator Z16 is gewoon een slimme keuze voor elke creatieveling. 

laptopsmsi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken