Logitech MX Mechanical review: geniet, in stilte

Logitech MX Mechanical
© Logitech
Voordelen
Behuizing voelt solide en premium
Toetsaanslagen voelen heerlijk
Stil toetsenbord
Nadelen
Software is wat karig
Geen fan van ISO-layout
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?

Logitech MX Mechanisch, Draadloos Verlicht Toetsenbord, Stille Tactiele Schakelaars,Toetsen met Achtergrondverlichting, Bluetooth, USB-C, macOS, Windows, Linux, iOS, Android, Metaal, US QWERTY - Grijs

Totaalscore 8
Wat mag je verwachten van een mechanisch toetsenbord in Logitech’s MX-reeks? Wij gingen met de MX Mechanical aan de slag en zijn onder de indruk. Nu nog hopen dat het je collega’s ook kan smaken.

Je hoeft Logitech niet uit te leggen hoe ze een toetsenbord maken. Ook in het premium MX-segment heeft het inmiddels voor ieder wat wils. Dat begon met een toetsenbord voor creatievelingen en liep langzaamaan toe tot de MX Keys. Dat toetsenbord wordt gezien als de ideale combinatie met je MX Master-muis.

Voor degenen die verliefd zijn op het ontwerp van de MX-serie maar nog in afwachting waren van een mechanische optie, is het moment daar met de MX Mechanical. Uiteraard konden we het zelf ook niet laten om het toetsenbord enkele weken aan onze type-testen te onderwerpen. Geen idee hoeveel tekens ik inmiddels heb weggetikt op dit toetsenbord. Zeker is wel dat het mechanische Logitech-toetsenbord een positieve indruk heeft achtergelaten.

Premium ontwerp

Van de MX-serie zijn we intussen gewoon dat ze een meer premium ontwerp meekrijgen. Op de MX Mechanical heeft Logitech ook zeker niet bespaard op de gebruikte materialen. Het frame is opgetrokken uit een metalen plaat onder de toetsen en luxe-aanvoelende plastics voor de overige delen van de behuizing. Uiteraard zijn er toetsenborden die voor het overgrote deel zijn opgetrokken uit metaal maar ook de huidige combinatie voelt én oogt premium.

Toetsenbord vanaf de zijkant
© Logitech

De plastics laten gelukkig ook niet snel vuil zien. We zijn ook fan van het two-tone ontwerp dat Logitech heeft afgeleid van eerdere MX-producten. Uiteraard moet je zelf bepalen of het design jou aanspreekt.

Zware, stille behuizing

Ondanks het vele gebruik van plastics voelt het toetsenbord ontzettend solide aan. Er is vrijwel geen sprake van torsie bij regulier gebruik. Wat bijdraagt aan dat solide gevoel is het gewicht van de MX Mechanical, dat 828 gram bedraagt. Goedkopere toetsenborden wegen vaak een pak minder. Neem bijvoorbeeld de MK295 Silent van Logitech die slechts 498 gram weegt. Dat extra gewicht komt onder meer toe aan de metalen plaat in de toetsenbord, evenals de batterij – het toetsenbord is immers draadloos – én vulling van de behuizing.

Die vulling merken (vooral horen) we direct op tijdens het typen. In tegenstelling tot meer goedkope toetsenborden die hol klinken van binnen, klinkt de MX Mechanical solide van binnen. Als ‘tikgeit’ (zoals ik mijzelf wel zou omschrijven) word ik daar echt wel blij van. Ook degenen die niet zo’n fan zijn van tikken hebben daar overigens baat bij: dit toetsenbord is namelijk een stuk stiller dan reguliere mechanische toetsenborden.

Ideale type-ervaring

Goed, tijd om dus te beginnen typen. Logitech biedt het toetsenbord aan in een drietal smaken. Daarmee doelen ze op het type switch dat gebruikt wordt. Er is daarbij keuze uit de volgende modellen:

  • Tactiel stil: tactiel stil, voor fans ook wel bekend als een stille bruine switch, is ideaal voor degenen die langere teksten moeten typen. De toetsen geven een duidelijke klik als een toetsaanslag is doorgevoerd. Bovendien is dit model behoorlijk ‘stil’ te noemen;
  • Linear: gamers hoef ik het nut van de rode switch niet uit te leggen. Bij zo’n type-ervaring hoef je weinig kracht te zetten om een toetsaanslag te maken. Ideaal als je razendsnel acties moet uitvoeren met het toetsenbord, bijvoorbeeld tijdens het gamen;
  • Klikkend: net als tactiel stil wordt ‘klikkend’ met name aangeraden voor type-fanaten. Deze switch is wel vele malen luidruchtiger dan de eerdergenoemde switches.

Voor de testen gingen we aan de slag met de ‘tactiel stil’-switches. Ons kon dat wel bekoren. De toetsen voelen stabiel: dat geldt ook voor grotere toetsen als de spatiebalk en verlengde entertoets aan de rechterzijde. Daarnaast lijkt er voor elke toets ongeveer dezelfde hoeveelheid kracht benodigd om deze te activeren. Ideaal om lange teksten mee te tikken, dus.

MX Mechanical Mini
Er is ook een ‘Mini’-versie zonder numpad – © Logitech

Wel konden we maar lastig wennen aan de ‘ISO-layout’ van het toetsenbord. Hoewel dit in principe de Europese standaardindeling van toetsenborden is, kiezen fabrikanten vaker voor de Amerikaanse ANSI-indeling. Het nadeel van de ISO-indeling is vooral dat de shiftknop linksonder kleiner is dan wij zouden wensen. We tikken dan ook vaker op de slash-knop vlak naast de enter. Ben jij een ISO-fan? Dan hoeven we je dit uiteraard niet eens uit te leggen.

Options+-app

Logitech levert ook software mee bij de MX Mechanical. Specifiek gaat het om de Options+-app. Veel hebben we niet op te merken over die software: je kan onder andere de verlichting in- en uitschakelen en de firmware updaten. Had je gehoopt op mogelijkheden om de werking van specifieke toetsen aan te passen, dan moeten we je teleurstellen.

Daar is de software niet op berekend. Oh, en de software vertelt je ook wanneer de batterij bijna leeg is. Die melding kregen wij overigens niet zo heel vaak: op vier weken tijd, met elke week vier vaste werkdagen (8 uur), hebben we de melding twee keer gekregen. De tweede melding kregen we op het eind van de vierde werkweek. Een prima scoren gezien zijn verlichting continue aanslaat als je begint te typen.

Eindoordeel

Over de MX Mechanical kunnen we relatief kort zijn. Het design oogt en voelt premium. Elke toetsaanslag voelt verder solide en met de tactiel stille-switches is het ook nog eens een behoorlijk stil toetsenbord. De software is niet bijzonder, en zal voor sommige gebruikers functies missen. Geen software nodig voor je invoerapparaten en heb je nog wel rond de 150 euro liggen? Dan is de MX Mechanical een optie die je zeker niet mag missen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business