Lenovo ThinkPad X1 Fold review: niet bijzonder stabiel
Verschillende smartphonemerken pakken uit met vouwbare toestellen, met aanraakschermen die je open en dicht kan vouwen. Laptopfabrikanten volgen dat voorbeeld ondertussen, al is dat niet altijd een even goed idee.
Drie-in-één
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenlijk zou de ThinkPad X1 Fold geen laptop mogen heten, maar is het een tablet. Laptops horen namelijk, zoals de naam suggereert, op je schoot te passen. Dat is niet het geval voor de ThinkPad X1 Fold, die meer aanvoelt als een combinatie van een tablet, een laptop en een kleine IQ-test.
Om van de ThinkPad X1 Fold een volwaardige pc te maken, zitten er namelijk drie afzonderlijke onderdelen in de doos: een vouwbaar scherm, een staander én een toetsenbord. Het is de bedoeling dat je die standaard openklapt en daar het scherm opzet, terwijl je het toetsenbord er netjes tegen schuift. Gebruik je de X1 Fold als zo’n kaartenhuisgeval, dan kan je profiteren van het grote, vouwbare scherm. Erg stevig is het allemaal niet, zeker als je besluit om het aanraakscherm te gebruiken. Je krijgt bij de laptop ook een Lenovo-pennetje om te schrijven en tekenen, maar dat volgt hetzelfde thema: je kan het magnetisch op de tablet klikken, maar stevig is dat niet.
Je hebt ook de optie om het bluetooth-toetsenbordje plat op het scherm te leggen. Op die manier hou je een klein toestel over, met halve schermgrootte. Dit is iets geschikter voor onderweg of voor bovenop je schoot, maar nog steeds verre van ideaal. Het schermpje wordt namelijk zodanig klein dat niet meer aangenaam werkt, en het toetsenbord zit zo hoog dat het eigenlijk niet comfortabel meer is. Daardoor is het, hoe je het ook draait, keer of vouwt, een klein karwei om met deze laptop aan de slag te gaan. Daar komt nog bij dat het scherm, wat Lenovo ook mag beweren, niet helemaal vlak kan. Er blijft steeds een minimale buiging in het scherm zitten, die vooral opvalt wanneer je het toestel tegen de staander legt.
Schermkwaliteit
Los daarvan kunnen we wel lovend zijn over de kwaliteit van het scherm zelf. Voor wie het zich afvraagt: de vouw zie je bijna niet zitten, en verdwijnt haast volledig als je recht voor het toestel zit. Op die manier kan Lenovo het 16,3-inchscherm de vrije loop laten. Met een beeldverhouding van 4:3 heb je daar heel wat werk- en kijkruimte op. Dat gaat goed: het scherm biedt HDR-ondersteuning waardoor de kleuren er echt uitspringen en laat 100% van het DCI-P3-kleurengamma zien. Het is bovendien een oledscherm. Dat je Netflix-serie het scherm niet helemaal vult, stoort daardoor niet: de balken onder en boven zijn puur zwart, waardoor ze niet opvallen. Daarnaast biedt het scherm een knappe helderheid van 600 nits, waardoor de ThinkPad X1 Fold op dat vlak zeker mee kan met de betere tablets.
Prestaties, of een gebrek daaraan
Op vlak van prestaties hinkt de X1 Fold echter hopeloos achter. Je kan het toestel configureren met een Intel i5-1230U of met een Intel Core i7-1250U. Met andere woorden: in deze toch wat futuristische laptop zitten chips van de twaalfde generatie. Die zijn geschikt voor kantoorgebruik, maar wie zwaarder creatief werk wil verrichten kijkt beter naar recentere chips. Het goedkoopste model kost bovendien 5420 euro. Je moet dat vouwbare scherm dus écht willen, want aan die prijs kan je ook gewoon veel krachtigere laptops krijgen – of een vier- á vijftal laptops met gelijkaardige processor.
Verder zijn de toestellen uitgerust met 16 GB RAM. Het goedkopere model met i5-chip krijgt er nog eens 256 GB opslag bij, terwijl de versie met i7 er 512 GB bijkrijgt.
Op vlak van poorten doet de Lenovo ThinkPad X1 Fold het gelukkig beter dan andere tablets. Het toestel krijgt namelijk twee Thunderbolt-poorten én een USB-C 3.2 Gen 2-poort. In principe zijn dat aansluitmogelijkheden genoeg, al zijn ze niet echt ideaal gepositioneerd. Wanneer je het toestel met groot scherm gebruikt, zal je dat vanzelf merken: één poort zit bovenaan, terwijl je de andere verliest aan je bureau. Het is dat of de aan-uitknop en volumeschakelaar zijn onbereikbaar. Het had logischer geweest om de simtray – want die krijg je ook – en de schakelaars of een usb-c-poort van plek te wisselen.
Batterij en mobiliteit
Tablets zijn nog veel meer dan laptops bedoeld om overal mee naartoe te nemen. Op dat vlak mag dit Lenovo-toestel er zeker zijn. Er zit namelijk 64 Wh aan batterijlading in het toestel. Wij haalden daar het einde van de werkdag net niet mee, al had dat waarschijnlijk gelukt als het toetsenbord en trackpad volgeladen waren. De batterijduur daarvan laat namelijk eerder te wensen over. Bovendien zorgen die extra’s er ook voor dat het toestel bijzonder zwaar wordt. Met het toetsenbord en de staander erbij weegt alles net geen 2 kg, zonder die extra’s weegt het toestel 1280 gram.
Echt fijn typen of rondklikken doet het trackpadtoetsenbord, dat je nog eens apart in huis moet halen, bovendien niet. Dit toestel lijkt dan ook veel geschikter om onderweg als tablet te gebruiken. Eenmaal aangekomen op kantoor, kan je via de usb-c- of Thunderbolt-poort je muis, toetsenbord en eventueel tweede beeldscherm aansluiten.
Conclusie
Voor de Lenovo ThinkPad X1 Fold valt zeker wat te zeggen, maar niet dat het een goede laptop is. Als tablet doet het apparaat aardig dienst, maar toch blijft wringen dat het toestel zo duur geprijsd is. Behalve het vouwbare scherm, dat toch wel van topkwaliteit is, zijn er amper argumenten om die hoge verkoopprijs te verantwoorden. Een i5-chip uit 2022 zou onder geen omstandigheden meer dan 5000 euro mogen kosten, wat voor scherm er ook aan vasthangt.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit geen toestellen zijn om in het oog te houden. Vouwbare laptops kunnen enorm handig zijn, zeker als ze licht genoeg zijn om ook onderweg als tablet gebruikt te worden. Dat is hier nog niet het geval: zelfs naar laptoptermen is deze kleine X1 Fold eerder zwaar. De ThinkPad X1 probeert heel wat te beloven, maar weet dat voorlopig toch nog niet waar te maken. Lenovo verbeterde de originele ThinkPad X1 Fold al, maar heeft nog een flink eind aan de weg te timmeren.