Tips

Blue Screen of Death? 6 oplossingen

Blue Screen of Death
© Microsoft
Een Blue Screen of Death komt altijd ongelegen. Mogelijk helpen de volgende 6 oplossingen zodat je weer aan de slag kan met je Windows-PC.

Als computergebruiker (en Windows-gebruiker in het bijzonder) kom je dagelijks wel in aanraking met een of meerdere foutmeldingen. Vaak laten ze je koud, klik je ze weg en ga je weer vrolijk verder met surfen of werken. Het wordt echter een stuk minder rooskleurig wanneer je zorgeloos aan het werken bent en plots krijg je een “blue screen of death” voor je neus; een scherm dat quasi volledig blauw is met een droevige smiley die boekdelen spreekt.

Heel veelzeggend is de foutmelding ook niet: “Your pc ran into a problem”. Je computer schakelt zichzelf vervolgens uit. Bij het opnieuw opstarten van je computer, is het hopen op een succesvolle opstart zodat je terug kan werken. In veel gevallen was je pc herstarten het enige wat je moest doen om het probleem op te lossen, maar vaak is het ook hardnekkiger. Ikzelf kreeg de afgelopen dagen te maken met een hardnekkig blue screen dat zich steeds toonde bij het opstarten van mijn computer. Zelfs met jarenlange computerervaring is het vaak onbegonnen werk om de oorzaak van het blue screen te achterhalen. Het resultaat: ik heb mijn Windows-installatie opnieuw geïnstalleerd om het euvel te verhelpen.

Hoog tijd om even dieper in te gaan op deze nachtmerries. Wat is een blue screen of death precies, wat is de oorzaak ervan en hoe kan je dat oplossen?

Geschiedenis

We spreken wel over een “blue screen of death”, maar dat is uiteraard niet de naam die Microsoft de foutcode heeft gegeven. Microsoft spreekt liever over een “stopfout”. Dit scherm geeft aan dat het systeem niet meer in staat is om te werken, en dus “crasht”. Op het internet duiken er regelmatig ook ‘grappige’ foto’s op van blue screens waar je die niet meteen verwacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om een groot digitaal billboard of tijdens een nieuwsuitzending. Zo zie je maar, het blue screen slaat genadeloos toe op de meest onfortuinlijke momenten.

In Windows 3.1 werd er bij een fatale fout geen blauw scherm getoond, maar een zwart scherm. Vaak ging het om een DOS-scherm waar je het systeem opnieuw kon opstarten. Toch was de voorloper van het blue screen er al. Wanneer een applicatie vastliep en je drukte op CTRL+ALT+DEL, dan verscheen er een blauw scherm. Pas in Windows 95 konden we spreken van het echte Blue Screen. Wanneer een applicatie daar vastliep, werd een blauw scherm getoond met een weinig zeggende foutcode en vervolgens enkele stappen die de gebruiker kon nemen. De gebruiker kon op een toets duwen om de applicatie die voor problemen zorgt af te sluiten, of het systeem volledig opnieuw opstarten via CTRL+ALT+DEL.

Het begin van het ‘Blue Screen’

In Windows XP, Vista en 7 werd het scherm uitgebreid met extra informatie. Daar werden gebruikers geadviseerd om hun computer opnieuw op te starten indien dit de eerste keer was dat ze dit stopscherm te zien kregen. Bij aanhoudende problemen, worden gebruikers aangespoord om te controleren of alle hardware en software correct geïnstalleerd is.

Met Windows 8 werd het scherm een stuk minder intimiderend gemaakt, maar het bevatte ook een stuk minder handige informatie. Centraal staat de typerende droevige smiley, die meteen aangeeft dat er iets grondig mis is, alsof je dat nog niet doorhad. Sinds Windows 10 krijg je ook terug wat meer technische informatie, zodat je wat gerichter op zoek kan gaan naar een oplossing.

Blue Screen of Death
Het Blue Screen zag er ooit een stuk intimiderender uit dan het huidige scherm met de smiley.

Mogelijke oorzaken

Wat ligt nu precies aan de basis van een blue screen? De mogelijke oorzaken zijn legio. En in veel gevallen gaat het om een sporadisch probleem dat verholpen kan worden via een simpele herstart. Blijft het echter opduiken, dan kan de zoektocht beginnen…

Een blue screen dat zich eenmalig voordoet en zich niet meer laat zien na het herstarten van je computer, is niets om je zorgen over te maken. Krijg je echter steeds een blue screen op een bepaald moment (zoals bij het opstarten van je computer), dan is er waarschijnlijk een hardwarematig of softwarematig probleem. Een hardwarematig probleem is bijvoorbeeld een probleem met je RAM-geheugen of een component dat oververhit is geraakt. Een softwarematig probleem heeft vaak te maken met drivers die niet compatibel zijn met een nieuwe update van Windows. In zo’n geval kan het terugdraaien van een Windows Update of het updaten van je drivers soelaas bieden.

Het achterhalen van de oorzaak is geen sinecure. Gelukkig bevat een blue screen ook steeds een foutcode. Door deze te Googlen, kom je al een pak verder. In veel gevallen vind je echter geen eenduidige oorzaak, en moet je door wat ‘troubleshooting’ gaan tot het probleem verholpen is.

Hoe verhelp je het?

Daar sta je dan: met lede ogen staar je naar het Blue Screen of Death. Je vraagt je af of je alles wel goed hebt opgeslagen, en begint met een schietgebedje naar de Windows-goden. Hieronder reiken we je enkele stappen aan waarmee je dat lugubere scherm – hopelijk – kan herstellen.

Herstart je computer

“Have you tried turning it on and off again?” Soms is je computer opnieuw opstarten het enige wat je moet doen om hem te herstellen. Herstart je pc niet zomaar, maar koppel ook eerst alle niet-essentiële USB-apparaten los. Denk dan bijvoorbeeld aan een webcam, externe harde schijf, USB-sticks, etc. Krijg je na het opnieuw opstarten van je computer nog steeds een blue screen, ga dan verder met volgende stappen.

Houd alles up-to-date

Een blue screen heeft vaak te maken met software die niet compatibel is. Denk dan niet alleen aan software zoals Office, Photoshop en Windows Mail, maar vooral aan drivers voor je grafische kaart, moederbord en meer. Zorg er dus voor dat je de laatste nieuwe Windows updates hebt uitgevoerd en dat ook alle componenten van je computer over een up-to-date versie beschikken. Via het programma CPU-Z kan je achterhalen welk type moederbord je hebt. Door dat te googlen, kan je via de officiële (!) website de laatste nieuwe drivers downloaden voor je interne componenten. Lost dit ook het probleem niet op, ga dan verder met de volgende stap.

Opstartherstel

Wanneer je jouw computer een paar keer opstart en hij zichzelf blijft afsluiten omwille van een opstartfout, dan zal je uiteindelijk in een speciale modus terechtkomen waar je enkele stappen kan ondernemen om Windows nieuw leven in te blazen. Klik hier op ‘Problemen oplossen’ en kies vervolgens voor ‘Opstartherstel’. Windows zal nu proberen om zichzelf te reanimeren. Meestal helpt het niet, maar het is het proberen waard.

Draai de laatste update terug

Ervaar je het BSoD na het uitvoeren van een Windows Update, dan is er wellicht een compatibliteitsprobleem tussen de Windows update en jouw drivers. Helpt het updaten van je drivers niet, dan kan je de laatste nieuwe update terugdraaien. Dit doe je door in Windows te zoeken naar “Windows Update” en vervolgens te klikken op ‘Naar updates zoeken’. Kies nu voor “Geavanceerde opties” en vervolgens “Geschiedenis van uw updates weergeven”. Daar kies je voor “Installatie van updates ongedaan maken”. In de lijst die nu verschijnt selecteer je een update en kies je voor “Verwijder”. De pc zal zichzelf nu opnieuw opstarten en de laatste update terugrollen.

Blue Screen of Death
Ervaar je problemen na een update? Draai hem dan terug.

Reset Windows

Het klinkt als een draconische stap, maar wanneer je een aanhoudend probleem ervaart, heb je met een verse installatie van Windows de grootste kans op slagen. Dat betekent gelukkig niet dat ook al je bestanden verwijderd worden, want Windows 10 beschikt over een handige resetfunctionaliteit waar je kan kiezen om je bestanden te behouden. Wel zullen al je instellingen, software en drivers verwijderd worden. Je start dus terug met een schone lei. Dit betekent wel dat je software zoals Office, Photoshop, Thunderbird, etc opnieuw zal moeten installeren en configureren. Controleer na het resetten van je computer wel eerst of het blue screen nu effectief verholpen is. Is dit nog steeds niet het geval, dan lijkt het te gaan om een hardwareprobleem.

Controleer je RAM en harde schijf

Problemen met je RAM-geheugen of harde schijf kunnen voor een blue screen zorgen. Gelukkig bevat Windows enkele tools waarmee je de goede werking van deze componenten kunt controleren. Wanneer je jouw computer niet meer kan opstarten, probeer dan of je de computer wel nog kan starten in de ‘veilige modus’. Eenmaal je Windows succesvol hebt opgestart, klik je op het Windows-vlagje linksonderaan en zoek naar “Deze computer” en klik op die optie. Vervolgens klik je rechts op je C-schijf en kies je voor “Eigenschappen”. Bij “Extra” kies je bij “Foutcontrole” voor “Controleren”. Om je RAM te checken klik je opnieuw op het Windows-vlagje en je zoekt “Windows geheugencontrole”. Nu kies je voor “Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen”.

Blue Screen of Death
tips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken