Achtergrond

Opinie: is draadloos laden de toekomst?

draadloos laden
Draadloos laden is intussen ingeburgerd. Heb jij thuis een draadloze lader en vraag je je al lang af hoe dat nu juist werkt?

Draadloos laden, Qi, snelladen en kan mijn smartphone snelladen? We maken een overzicht van de technologie en wat bedrijven in petto hebben voor de toekomst. Draadloos laden is een technologie die niet nieuw is, al sinds 2012 zijn smartphonebouwers begonnen met de integratie van een draadloze oplaadtechnologie in hun modellen. Nokia was daar toen koploper in, bijna alle Lumia-modellen hadden toen ondersteuning om draadloos te laden. Al waren de opladers en andere accessoires toen nog niet zo populair als nu. 

Tegenwoordig kan bijna iedere nieuwe smartphone draadloos laden. Dat doe je met een oplaadstation of docking pad. Je zult ze wel al gezien hebben: ronde of vierkante matjes die lijken op een onderzetter voor je glazen. De laatste jaren zijn bedrijven erin geslaagd ze steeds gestroomlijnder te maken. Een draadloze oplader kan perfect bij je interieur passen. Maar we zijn hier niet voor interieurtips. Een draadloze lader of oplaadstation maakt gebruik van een specifieke technologie die ook je smartphone aan boord moet hebben. Maar hoe werkt dat nu precies? 

Qi draadloos laden
Zo herken of je toestel Qi-gecertificeerd is. 

Draadloos laden: de toekomst 

De werking van een draadloze lader werkt op basis van inductietechnologie. Dat kan je vergelijken met bijvoorbeeld je tandenborstellader of inductievuur in de keuken. Aan de hand van een spoel in je draadloze lader wordt de wisselstroom via een magnetisch veld opgewekt. Aan de andere kant (je smartphone of smartwatch) zit een vergelijkbaar onderdeel met een tweede spoel die het magnetische veld in je draadloze oplader gaat opvissen en gebruiken. Die gelijkstroom wordt van daaruit naar je batterij gebracht waardoor je dus kan gaan laden. 

Eén van de meest gekende technologieën is de Qi-standaard. Een universeel model dat gebruikt wordt door alle producenten om ervoor te zorgen dat iedere smartphone ook compatibel is met elke draadloze lader. Na jaren van chaotische aansluitingen met Lightning, micro-USB, mini-USB en ga zo maar door: eindelijk één standaard waar iedereen mee aan de slag kan. Tegenwoordig biedt nagenoeg iedere smartphonefabrikant ter wereld Qi-laden aan met zijn modellen. Qi werd tien jaar geleden in de markt gezet door het Wireless Power Consortium. Apple, Samsung, Huawei en ga zo maar door, alle grote fabrikanten doen mee. Maar hoe weet je nu of jouw smartphone compatibel is met de universele draadloze laadstandaard? Op basis van het Qi-logo dat je hierboven ziet, weet je of je toestel de technologie aan boord heeft. Zoek het even op of kijk op het doosje van je smartphone.  

xiaomi draadloos laden
Xiaomi lijkt een van de koplopers om alles draadloos te maken. 

Xiaomi 

Een dikke tien jaar geleden werd draadloos laden als de oplader van de toekomst genoemd. Nu we tien jaar verder zijn, is het duidelijk dat de moderne manier van opladen ingeburgerd geraakt. Apple heeft zijn nieuwe iPhone-serie zelfs voorzien van de aloude MagSafe net omdat gebruikers nog efficiënter draadloos kunnen gaan laden. Je zou dus wel kunnen stellen dat opladen zonder kabel – en mogelijk zonder oppervlak – de toekomst is. Vooral dat laatste zit in de lift. Al verschillende jaren op rij tonen techgiganten op CES hoe ze het mogelijk gemaakt hebben om toestellen vanop verschillende meters afstand op te laden. Xiaomi kwam recent nog naar buiten met zijn Air Charge. Een nieuwe hub voor thuis waarmee je praktisch ieder toestel van energie kan voorzien: lampen, muziek, toestellen opladen en ga zo maar door. De Chinese gigant wil dat Air Charge het centrale punt voor energie in je huis wordt. 

Alleen goed nieuws? 

Zoals bij iedere technologie heeft ook draadloos laden voor- en nadelen. Het feit dat je geen kabeltjes meer nodig hebt, is het allergrootste voordeel aan Qi-laden. Het concept is eenvoudig en als je een nieuwe smartphone hebt, past die perfect bij je bestaande lader. Daardoor hoeven fabrikanten ook niet steeds al die rommel mee te leveren in de doos. Zo zijn verschillende bedrijven sinds vorig jaar gestopt met het meeleveren van een laadblokje en oortjes bij hun toestellen. Deels uit milieubesef, maar vooral om kosten te besparen die ook niet meer nodig zijn. 

Een tweede voordeel van draadloos laden is de verminderde slijtage van je smartphone. Doordat je een kabeltje gebruikt met een aparte poort treedt er slijtage op. Via die laadpoort kan er ook continu vuil en stof naar binnen waardoor je smartphone kwetsbaarder is. 

Snelladen 

Wie denkt dat een draadloze Qi-lader onveilig is, heeft het mis. In de oplaadstations zit een slimme technologie die het vermogen ook analyseert. De kans op onveiligheid of overhitting is even groot/klein als bij een laadkabel of oplaadblokje. Toch zijn er ook nadelen: niet qua veiligheid, wel qua snelheid. Een draadloze lader is immers een stuk trager dan je oplaadblokje. De draadloze oplaaddocks hebben momenteel nog maar een beperkte oplaadsnelheid. Al zijn daar vaak ook verschillen in. Zo geeft de draadloze MagSafe van Apple je 15 W en heeft Xiaomi al een snellere oplaaddock met 20 W terwijl een doorsnee-lader bij je favoriete webshop maximaal 10 W geeft. Als je dus op zoek gaat naar een draadloze oplader voor je smartphone is het belangrijk om te kijken naar de maximum laadcapaciteit van je smartphone. Een lader kan immers nooit sneller of krachtiger laden dan je toestel aankan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business