Achtergrond

De 6 meest opvallende tech en gadgets van CES 2022

Wat mogen we van het technologiejaar 2022 verwachten? Dit waren onze zes favoriete aankondigingen, tech en gadgets tijdens CES 2022.

Je kon vorige week bijna niet om CES 2022 heen, ook op TechPulse passeerde het ene na het andere nieuwtje van de technologiebeurs de revue. Tijdens CES krijgen we dan ook een voorsmaakje van welke nieuwe technologieën en gadgets we in de loop van het jaar te zien zullen krijgen. En ondanks dat enkele grote namen dit jaar weer verstek gaven, regende het een week lang productlanceringen en -aankondigingen.

Welke tech en gadgets sprongen nu het meest uit het oog? Dit is de top zes van de redactie.

CES 2022: 6 meest opvallende tech en gadgets

ASUS Zenbook 17 Fold OLED

Hoewel de ASUS Zenbook 17 Fold OLED niet de pionier van de vouwbare laptop is, die eer zal altijd weggelegd zijn voor de Thinkpad X1 Fold van Lenovo, was het wel de absolute blikvanger van ASUS tijdens CES 2022. Bovendien mag Zenbook 17 Fold zich met een 17,3” display de grootste vouwbare laptop tot heden noemen. Dat display kan doormidden gevouwen worden zodat je twee 12,5” displays ter beschikking hebt. Dat biedt heel wat nieuwe gebruiksmogelijkheden. Om dit allemaal in goede banen te leiden rekent ASUS op ScreenXpert 2, de software die we ook al zagen bij de ZenBook Pro Duo 14 en andere modellen met twee schermen.

Voor de vouwbare technologie hoef je helemaal niets aan rekenkracht af te staan. ASUS Zenbook 17 Fold OLED is onder de motorkrap even krachtig als zijn niet-vouwbare broertjes, met een 12e generatie Intel Core i7 U-Series processor, Intel Iris X graphics, 16GB RAM en een 1 TB PCIe 4.0 SSD. Er werd ook voorzien in twee Thunderbolt 4-poorten met mogelijkheid tot het snelladen van de 75 Wh batterij. Omdat er met Intel werd samengewerkt is er ook voldaan aan alle eisen voor Intel Evo. Een releasedatum of verkoopprijs zijn nog niet bekendgemaakt, maar verwacht maar flink in je portemonnee te moeten tasten om deze laptop te bemachtigen.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED ces 2022
ASUS Zenbook 17 Fold is een knap staaltje technologie. Image Credit: ASUS

Mercedes Vision EQXX

Mercedes maakt vaak gebruik van CES om hun toekomstvisie op de elektrische wagen te demonstreren en dat deden ze dit jaar opnieuw met de Vision EQXX. Verwacht geen futuristische conceptwagen zoals de AVTR die de show stal tijdens CES 2020; de Vision EQXX ziet er meer uit als een wagen die ooit in de showroom van je dichtstbijzijnde Mercedes-garage zou kunnen staan. Met deze conceptwagen wil Mercedes vooral een nieuwe standaard leggen voor autonomie van elektrische wagens. De Vision EQXX zou op papier 1000 km met één oplaadbeurt kunnen afleggen.

De wagen is gebouwd om tijdens het rijden zo weinig mogelijk energie van de batterij te vragen. Zo heeft het model een extreem lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,17 onder bepaalde omstandigheden. Verder is de EQXX voorzien van kleine zonnecellen op het dak. Die zouden volgens het bedrijf zelf tot 25km actieradius kunnen toevoegen tijdens het rijden. Mercedes zal de Vision EQXX nooit voor commerciële verkoop produceren, maar het zal de efficiënte technologieën wel gebruiken om haar EV-vloot verder uit te breiden.

Mercedes Vision EQXX ces 2022
Mercedes Vision EQXX heeft een autonomie van 1000km. Image Credit: Mercedes.

Samsung Home Hub

De Zuid-Koreaanse techgigant had heel wat te tonen tijdens CES 2022. Wij kiezen hier niet voor de Galaxy S21 FE die eindelijk aangekondigd wordt, maar voor Samsung’s nieuwste bijdrage aan de smarthomewereld. De Samsung Home Hub is een gloednieuw en innovatief smarthome dashboard dat verpakt zit in een 8”-touchdisplay. Home Hub kan alles wat je met een smarthome-hub verwacht te kunnen doen: je gebruikt het apparaat om je aangesloten smarthome-apparaten aan te sturen en het licht, temperatuur en luchtkwaliteit in je huis te regelen.

Maar Samsung gaat nog een stapje verder met Home Hub. Achter het display zit geavanceerde kunstmatige intelligentie die je routines gaat analyseren. Op basis daarvan zal het dashboard volledig autonoom beslissingen maken over de temperatuur en luchtzuiverheid in je huis of het energieverbruik van je huishoudapparaten optimaliseren. Samsung lanceert de Home Hub vanaf maart in Zuid-Korea, de globale lancering volgt in de loop van 2022.

samsung home hub
Samsung Home Hub maakt je huis nog slimmer. Image Credit: Samsung

PlayStation VR 2

PlayStation waagt opnieuw de sprong naar virtual reality. Toen Sony in 2016 een VR-headset uitbracht voor de PlayStation 4, lag de interesse voor VR-technologie op een historisch laagtepunt. Maar het succes van de Oculus-headsets heeft Sony geïnspireerd het een nieuwe poging te wagen voor de PlayStation 5. Sony heeft geleerd van de fouten die ze met de eerste PSVR maakten. Er zal slechts één kabel nodig zijn om de PSVR2 te verbinden met je PlayStation 5. De beeldresolutie en verversingsgraad van het displaypanel zijn opgetrokken en een verbeterde hand- en oogtracking moeten leiden tot een intuïtievere gameplay. De controller introduceert eveneens de adaptive triggers en haptische feedback van de DualSense. De eerste game die uitkomt voor de PSVR2 is Horizon Call of the Mountain.

Televisies: groot, groter, grootst

CES 2022 was ook een hoogweek voor de televisieliefhebber. De grote fabrikanten LG, Samsung, Sony en TCL klommen op het podium om hun nieuwste line-up televisieschermen te tonen. Of het nu om Mini LED-, OLED- of QLD-displays gaat, elk jaar proberen televisiefabrikanten weer een nieuwe lat voor beeldkwaliteit te leggen. Naast beeldkwaliteit leken ze ook te concurreren om de grootste televisie uit te brengen. Sony onthulde de Z9K-serie met een 85”-display, LG de allereerste 97” OLED-tv en TCL deed met hun 98” OLED-scherm daar nog een inch bij. Samsung grijpt de kroon met een 110” MICRO LED-televisie. Dit gigantische scherm meet vanaf de linkerbovenhoek tot rechteronderhoek bijna 2,80 meter. Hopelijk heb je veel plaats in je woonkamer.   

samsung 110 inch tv ces 2022
Samsung’s 110 inch MICRO LED televisie. Image Credit: Samsung

Zelfrijdende tractor

De naam John Deere is nog niet vaak gevallen op TechPulse, maar tijdens CES 2022 pakte de tractorfabrikant uit met een wereldprimeur: een zelfrijdende tractor. Dit stoere werktuig kan op autonome basis een veld omploegen. Zes paar camera’s brengen een 360°-omgevingsgebied in kaart en laden de beelden op naar een sensorennetwerk dat ervoor zorgt dat de tractor binnen het afgebakende gebied blijft en niet pal op een obstakel botst.

Via de bijhorende mobiele app kan de landbouwer de tractor aan- en uitzetten en de snelheid van de tractor aanpassen. Als de tractor naar de garage moet, zal de app daar een notificatie voor uitsturen. Alles wat de landbouwer nog zelf moet doen is de tractor naar het veld rijden. Tegen eind 2022 zouden de eerste zelfrijdende tractors al actief moeten zijn in de Amerikaanse landbouwsector.

Zijn zelfrijdende tractors de toekomst van de landbouw?

Wat was jouw favoriete CES 2022-moment? Deel het met ons in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business