Achtergrond

Netwerkbeveiliging: wat gebeurt er op jouw netwerk?

Beveiliging updates
We doen onze ramen en deuren op slot tegen inbrekers, zetten alarmen op onze auto’s en bewaren onze belangrijkste dingen achter slot en grendel. Maar als het om netwerkbeveiliging gaat, laten we nog veel steken vallen. Ben jij op de hoogte van wat er allemaal gebeurt op jouw netwerk?

Thuiswerken is inmiddels een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Hierdoor gaat er steeds meer belangrijke informatie over een thuisnetwerk. Als dat niet goed beveiligd is, kan dat de nodige problemen met zich meebrengen. In dit artikel leggen we uit wat het belang is van een goed beveiligd netwerk.

Wat zit er op je netwerk?

Ransomware, phishing, Whatsapp-fraude, identiteitsfraude, datadiefstal: het lijkt dagelijkse kost geworden. Misschien is het jou ook al overkomen. Tegenwoordig kunnen cybercriminelen op tientallen manieren je gegevens stelen of pc gijzelen. In deze maatschappij die constant digitaliseert, is het belangrijk om het cybercriminelen niet te makkelijk te maken. Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is: wat zit er allemaal op mijn netwerk? De eerste plek waar je thuis kan kijken is je router.

Door in te loggen op je eigen netwerk kan je een overzicht krijgen van welke apparaten ermee verbonden zijn. Voorheen zou je daar alleen de usual suspects tegenkomen, zoals computers en smartphones. Maar tegenwoordig zit er waarschijnlijk meer op je netwerk dan je zou verwachten. Denk aan smarthome-apparaten, consoles en soms zelfs beveiligingsapparatuur. Met name bij die laatsten wil je absoluut niet dat cybercriminelen er toegang toe kunnen krijgen. Een goed overzicht hebben op wat er allemaal op je netwerk zit, is daarom heel belangrijk. Zit er een apparaat tussen dat je niet herkent? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Veel netwerkproviders bieden opties om bepaalde apparaten van een netwerk te weren. Kijk hiervoor in de instellingen van je netwerk.

Geen idee hoe je inlogt op de instellingen van je router? Raadpleeg dan de achterkant van je toestel. Meestal staat daar een internetadres en een wachtwoord. Als je eenmaal in de netwerkinstellingen zit, zijn er talloze opties om ongewenste apparaten weg te houden. Als je een onbekende verbinding hebt gespot, kan je die blokkeren. Hoe dit moet, verschilt per netwerkprovider. Doorgaans kan je per apparaat een aantal opties selecteren. Hier zou een mogelijkheid om de verbinding te verbreken of het apparaat te blokkeren tussen moeten staan. Heb geen schroom om contact op te nemen met je provider als er verdachte zaken gebeuren en je niet weet wat je moet doen. Veiligheid staat voorop.

Iedereen is een doelwit

Het is belangrijk om stil te staan bij de mogelijkheden van cybercriminelen en wat ze kunnen met toegang tot je netwerk. Waar het uiteindelijk allemaal om draait voor criminelen is geld. Daarom zijn ze vaak uit op bankgegevens, wachtwoorden of andere data die ze kunnen gebruiken om je te bestelen. Het is cruciaal dat je op een veilige manier met deze informatie omgaat. Misschien lees je dit, en stel je de vraag waarom je je zorgen moet maken. Waarom zou een cybercrimineel het op jou hebben gemunt?

Misschien ben jij wel geen doelwit voor een kwaadwillende, maar het bedrijf waar jij werkt wel. Volgens een onderzoek van zakelijke verzekeringsmaatschappij Hiscox bedragen de gemiddelde kosten van een cyberaanval op een bedrijf bijna 200.000 dollar. Het kapitaal en de data van een bedrijf zijn voor cybercriminelen veel interessanter dan die van een individu. Een persoon die thuiswerkt en met gevoelige bedrijfsgegevens omgaat op een slecht beveiligd netwerk, kan een groot risico vormen. Daarnaast valt er bij het individu nog steeds wat te halen, zoals financiële gegevens, wachtwoorden en informatie de criminelen kunnen verkopen op het dark web.

Beveiliging verbeteren

Een logische optie om je netwerk veiliger te maken is het regelmatig updaten van wachtwoorden. Een netwerk zonder wachtwoord is voor een hacker een uitnodiging om een kijkje te komen nemen. Een goed wachtwoord is complex en gebruikt verschillende tekens, dus niet alleen letters en cijfers. Daarnaast is het belangrijk alle netwerkapparaten up-to-date te houden. In verouderde software zitten vaak lekken waar hackers gebruik van kunnen maken. De belangrijkste apparaten om te updaten zijn: routers, access points en netwerkswitches. Bekijk ook of je apparaten de mogelijkheid hebben om zichzelf automatisch te updaten. Het is de moeite waard om dit in te schakelen. Let ook goed op dat eventuele smarthome-apparaten de nodige updates hebben gehad.

Soms is het niet meer mogelijk om een apparaat te updaten omdat de fabrikant het niet meer ondersteunt. Hoe langer een netwerkapparaat zonder updates zit, hoe groter de kans dat hackers weten hoe ze in het apparaat moeten inbreken. Als dat het geval is, zit er niets anders op dan het apparaat te vervangen door een nieuw. Fabrikanten van netwerkapparatuur hebben lijsten op hun websites waar ze bijhouden welke producten niet meer worden geüpdatet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je beveiligingsinstellingen goed op orde zijn. Controleer daarom welk veiligheidssysteem jouw verbinding gebruikt. Meestal is er een toegewijd tabblad voor deze mogelijkheden te vinden in jouw netwerkinstellingen. Dat heet vaak ‘Security’, ‘Beveiliging’, ‘Authentication’ of iets dergelijks. Kies hier voor een WPA2- of WPA3-beveiligingssysteem.

Alternatieve protocollen zoals ‘WEP’, zijn niet veilig. Het belangrijkste apparaat om goed te beveiligen en geüpdatet te houden is je router. Dit is hét toegangspunt van je draadloos netwerk en verdient daarom wat meer aandacht. Een functie die je makkelijk kunt controleren is de firewall. Die filtert het inkomende en uitgaande netwerkverkeer. Check in je routerinstellingen of die ingeschakeld staat. Kies daarnaast een originele naam voor je netwerk. Veel routers hebben als standaardinstelling de naam van de fabrikant als netwerknaam. Als een hackers weten met welke fabrikanten ze te maken hebben, is het makkelijker om een lek te vinden.

Functies om te vermijden

Wanneer je inlogt op je router, word je overweldigd met opties en instellingen. Hier zitten een aantal functies tussen die je aan kan passen om je netwerk nog veiliger te maken. Soms staat er een optie aan waar je helemaal geen gebruik van maakt. Een van zo’n functies is remote access. Dit kan je gebruiken om je router te besturen vanaf een externe locatie. Maar bij een slecht beveiligde router, kunnen hackers dit ook.

Als deze functie je niets zegt, kun je die beter uitzetten. Hetzelfde geldt voor Universal Plug and Play, ook wel UPnP genoemd. Deze optie zorgt ervoor dat apparaten met elkaar kunnen verbinden zonder al te veel gedoe, door netwerkpoorten open te zetten. Dit zit echter vol beveiligingsrisico’s. De derde te vermijden functie is WPS. Dat staat voor Wifi Protected Setup. Dit wordt gebruikt om apparaten met elkaar te verbinden via wifi met slechts één druk op de knop. Dit is handig, maar wederom makkelijk te kraken. Als je het niet gebruikt, zet de functie dan uit. Wil je toch een apparaat verbinden met WPS? Zet de optie dan tijdelijk aan en schakel hem weer uit als je klaar bent.

Gastnetwerk

Dit scenario herken je waarschijnlijk wel. Vrienden komen over de vloer, en het eerste wat ze vragen is wat het wifi-wachtwoord is. In een generatie waar iedereen een smartphone of tablet heeft, is dit belangrijker dan ooit. Maar hoe meer apparaten op het netwerk zitten, hoe makkelijker het wordt voor criminelen om een ingang te vinden. Een eenvoudige manier om vrienden en familie wifi te bieden, zonder een compromis te maken met de beveiliging, is het instellen van een gastnetwerk.

Dit is een apart wifinetwerk dat gescheiden is van je hoofdnetwerk. Daarmee geef je gasten toegang tot het internet, maar niet tot jouw apparaten en gedeelde bestanden die van het netwerk gebruikmaken. Het instellen van een gastnetwerk is meestal eenvoudig te doen via de instellingen van je router. Soms kan je zelfs een apart 2,4 GHz- en een 5 GHz-netwerk instellen. Daarmee bewaar je de snelste verbinding voor jezelf en gebruik je de langzamere bandbreedte als gastnetwerk. Ook kan het verstandig zijn om eventuele smarthome-apparaten aan het gastnetwerk te koppelen. De beveiliging van deze toestellen schiet vaak tekort. Door ze aan te sluiten op aparte verbinding, krijgen hackers minder eenvoudig toegang tot je hoofdnetwerk en belangrijkste bestanden.

Blijven netwerken

Hopelijk heb je een beter beeld van de gevaren die om de hoek loeren. Misschien is een wifi-wachtwoord op de koelkast plakken toch niet zo’n goed idee. Je verwacht waarschijnlijk niet het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, maar wanneer het gebeurt, kan je een langdurig proces verwachten om informatie en misschien zelfs geld terug te krijgen. Probeer een kwaadwillende altijd een stap voor te blijven.

Als je deze tips ter harte hebt genomen, kan je met een gerust hart thuis blijven werken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je het criminelen nooit makkelijk wil maken. Je gaat immers ook niet rustig slapen met de voordeur wagenwijd open en je auto niet gesloten. Laat hetzelfde gelden voor je netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business