Nieuws

Originele Quest VR-headset verliest ondersteuning

Meta Quest 2 VR headset
© Unsplash/Remy Gieling
Meta brengt in eerste instantie enkel geen nieuwe functies uit voor de originele Meta Quest VR-headset. Beveiligingsupdates en bugoplossingen worden nog tot 2024 uitgerold.

Een exacte tijdlijn waarbinnen Meta stopt met het uitbrengen van nieuwe functies voor de Quest VR-headset wordt niet genoemd. De opzet van de e-mail aan gebruikers van de originele Quest VR-headset doet ons vermoeden dat dit per direct wordt doorgevoerd. Ook lijkt Meta onmiddellijk een einde te brengen aan de Party-ondersteuning van de Quest 1-headset. Gebruikers kunnen hierdoor geen party meer aanmaken of deelnemen aan een bestaande sessie.

Meta sluit de Quest 1 VR-headset verder uit van de Horizon Home-functie. Horizon Home is Meta’s eerste aanzet voor een metaversewereld waar gebruikers elkaar digitaal kunnen ontmoeten. Wil je toegang behouden tot die digitale wereld, dan moet je dus overstappen op de Quest 2 VR-headset. Horizon Home blijft volgens de socialmediagigant toegankelijk tot 5 maart 2023, daarna kan je dus geen andere mensen uitnodigen in jouw digitale huis of door anderen uitgenodigd worden.

Toekomst van Quest VR

VR-apps die op de Quest VR-headset draaien blijven voorlopig wel ondersteund. Hoelang blijft op dit punt wel de vraag. Meta heeft namelijk aangegeven tot 2024 beveiligingsupdates en bugoplossingen uit te rollen; nadien wordt de ondersteuning volledig verbroken. Bugs die daarna ontstaan worden – Meta biedt alvast geen gegarandeerde ondersteuning – niet opgelost. Dat kan ertoe leiden dat apps slechter gaan werken of dat het besturingssysteem simpelweg vastloopt.

Meta dwingt klanten daarmee deels om te upgraden naar de Quest 2 VR-headset. Die headset werd in 2020 werd uitgebracht, één jaar na de Quest 1. Dat de originele Quest VR-headset na slechts vier jaar ondersteuning verliest is geen goed teken voor de Quest 2 en daaropvolgende headsets. Wel is ongeweten waarom Meta zich genoodzaakt voelde ondersteuning voor de headset te stoppen. Het bedrijf schrijft in de e-mail ‘naar de toekomst’ te willen kijken.

De toekomst van het Quest-platform wordt vormgegeven rond de Meta Quest Pro. Het bedrijf slaat met die VR-headset volledig de metaverse-weg in en ziet het vooral ook als oplossing voor zakelijke omgevingen. De headset krijgt een adviesprijs van 1.800 euro mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business