Nieuws

Netflix verlaagt prijzen in meer dan 30 landen

Netflix
© Unsplash/Venti Views
Netflix heeft aangekondigd de prijzen van zijn abonnementen in meer dan 30 landen te verlagen. In sommige markten worden de prijzen zelfs met 60 procent verlaagd.

Hoewel Netflix in onder meer West-Europa en de Verenigde Staten zijn prijzen blijft opdrijven, lijkt de streaminggigant in opkomende markten een omgekeerde strategie te hanteren. Netflix verlaagde in die markten de afgelopen weken geleidelijk de prijzen van zijn abonnementen, dat rapporteert The Wall Street Journal. De streamingsdienst verlaagde de prijzen voor gebruikers in landen in Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa en Zuid-Amerika. In totaal werden de prijzen van de abonnementen in meer dan 30 landen verlaagd.

Prijsdalingen tot 60 procent

Volgens Ampere Analysis schommelen de prijsdalingen in die markten tussen de 20 en 60 procent. Ongeveer 4 procent van het abonneebestand van Netflix krijgt te maken met de gedaalde tarieven, goed voor zo’n 10 miljoen klanten, aldus het onderzoeksbureau. Toch hoeven we de prijsdaling niet te zien als gift aan bestaande klanten. De prijsdalingen maken onderdeel uit van een strategie van de streamingsdienst om de werving van nieuwe klanten te versnellen. Bovendien hoopt Netflix dat deze prijsdaling bestaande klanten overtuigt om hun abonnement aan te houden.

Juist dat is belangrijk in tijden dat er ‘meer keuze is dan ooit’ aan streamingsdiensten, bevestigt een topman van het bedrijf tegen The Wall Street Journal. Prijsdalingen vormen slechts één schakel in de strategie om klanten aan zich te binden. Ook het goedkopere reclame-abonnement moet ervoor zorgen dat de streamingsdienst toegankelijk blijft voor bestaande en nieuwe klanten.

Tegelijk duwt het bedrijf wachtwoorddelers naar een eigen abonnement. Het bedrijf hoopt met de nieuwe beleidsmaatregelen rondom accountdelen veel nieuwe abonnees binnen te slepen.

Huishoudens toevoegen in Netflix

Ook in West-Europa werden recent de eerste gevolgen van dit beleid zichtbaar. In zowel Portugal als Spanje kun je inmiddels huishoudens toevoegen aan Netflix-accounts; in Portugal kost dit 4 euro per maand, terwijl het bedrijf in Spanje 6 euro per maand vraagt.

Hoe de streamingsdienst exact na wil gaan of gebruikers hun account delen is intussen nog niet bekend. Eerder dit jaar verscheen ineens een supportpagina online waarop Netflix toelichtte dat via IP-adressen wil bijhouden of een account wordt gedeeld. Later zei het bedrijf dat de supportpagina per ongeluk was gepubliceerd.

‘Niet-vervangbaar product’

Hoewel we in markten waar Netflix nog sterke groei verwachten nu dus zien dat Netflix de prijzen van zijn abonnement verlaagd heeft, geldt dat niet in Westerse landen. Ook België en Nederland blijven voorlopig buiten schot, en blijven dus hangen op de bestaande tarieven. Bij de toelichting van de kwartaalcijfers in januari gaf een Netflix-topman te kennen dat het bedrijf zijn streamingsdienst ‘niet-vervangbaar’ acht en dat er om die reden ruimte is om de prijzen in de meeste landen te laten stijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business