Nieuw ontwerp Wear OS 4 verschijnt online

© Unsplash/Sanju Pandita
Wear OS is één van Google's projecten die nog niet voorzien is van Material You. Naar verluidt rolt de frisse designtaal binnenkort alsnog uit met Wear OS 4.

Google I/O stond woensdag in het teken van Android, Pixel-telefoons, AI, Google Home en ook Wear OS kwam kortstondig aan bod. Tijdens het gedeelte over Wear OS kondigde de zoekgigant versie 4 aan. Die upgrade omvat “een mooie selectie aan nieuwe functies en optimalisaties”. Welke concrete wijzigingen in het verschiet liggen, liet de zoekgigant echter goeddeels in het midden. Opvallend, stelt XDA, dat weet te melden dat Wear OS 4 overstapt op Google’s Material You-designtaal.

Google gebruikt die designtaal al sinds Android 12. Wear OS 3 werd echter gebaseerd op Android 11, en bleef daarmee buiten schot. Voor Wear OS 4 is een upgrade naar Android 13 voorzien; met die upgrade komt ook meteen de nieuwe designtaal in zicht. Mogelijk sneed Google dat onderwerp niet aan omdat de designtaal inmiddels dé standaard is voor Google-producten, speculeert de website.

Op gedeelde schermafbeeldingen zien we alvast (snelle) instellingen met een Material You-verfje. Er wordt echter niet gesproken over het persoonlijke tintje van Material You. Op Android heeft Google de designtaal gelinkt aan achtergronden. Op basis van die achtergronden wijzigt Android vanzelf de kleuren van diverse UI-elementen. Daarnaast kunnen gebruikers ook zelf een UI-thema opmaken.

Zelf wijzerplaten maken

Eigen wijzerplaten moeten Wear OS 4 sowieso al persoonlijker maken. Voor die mogelijkheid werkt Google intussen samen met Samsung aan een makkelijk te bewerken XML-bestand. Hierdoor hoef je niet meer te vertrouwen op wijzerplaten die fabrikanten of andere ontwikkelaars aanleveren.

Uitgelicht artikel WhatsApp Wear OS 3-horloges krijgen WhatsApp

Verwacht wordt dat Wear OS later dit jaar, samen met de Pixel Watch 2, wordt aangekondigd. Zulke aankondigingen in de herfst vinden meestal tijdens het Made by Google-event in oktober plaats. Dat event staat mogelijk ook in het teken van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Vervolgens is het aan fabrikanten van Wear OS-apparaten om bestaande modellen te upgraden naar de nieuwe OS-versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business