Nieuws

Nieuwe Google-zoekfunctie geeft informatie over afbeeldingen

Google afbeeldingen
© Unsplash / Solen Feyissa
Sinds AI waarheidsgetrouwe afbeeldingen kan genereren, is het moeilijk om zeker te zijn van wat je ziet. Met een nieuwe zoektool wil Google die onzekerheid de wereld uithelpen.

Op het I/O-evenement maakte Google dit jaar zijn AI-chatbot Bard breed beschikbaar. Het bedrijf werkt echter op verschillende manieren met AI. Een van de implementaties die Google naar zijn zoekmachine wil brengen, laat gebruikers toe om informatie over afbeeldingen op te zoeken.

Vandaag is het al mogelijk om een afbeelding in Google op te laden. Met een reverse image search zal Google dan gaan kijken waar het die afbeelding nog op het internet kan terugvinden. Met een nieuwe zoektool wil Google zijn gebruikers echter meer mogelijkheden geven. Wie een afbeelding uploadt in Google, krijgt daar binnenkort heel wat informatie bij.

Die zal vooral de context tonen waarin de zoekmachine de afbeelding kent. Wanneer werd het beeld voor het eerst geüpload, en waar? Op welke plekken werd de afbeeldingen daarna opnieuw gepost? Google ziet de nieuwe zoektool vooral als een manier om snel desinformatie en valse afbeeldingen te spotten.

Gegenereerde afbeeldingen

Dat kan nuttig zijn. Inmiddels zijn AI-systemen zo ver gevorderd dat ze bijna levensechte beelden kunnen genereren. In het geval van deepfakes hoeft zo’n AI-systeem zelfs alleen een gezicht in de afbeelding te veranderen. Met de nieuwe “over deze afbeelding”-functie is het mogelijk om zulke afbeeldingen aan de zoekmachine te geven. Die zal je niet meteen zeggen of een beeld echt of vals is, maar zal wel voldoende informatie bieden om zelf tot een conclusie te komen.

De functie zou in de komende maanden zijn intrede bij de zoekmachine moeten maken. Je zal er ook niet altijd voor naar de Google-homepagina moeten. Rechtstreeks vanuit de resultaten uit Google Afbeeldingen zou je ook aan de informatie moeten geraken. Daarvoor zou je eerst het contextmenu moeten openen door op de drie bolletjes te klikken. De functie zou ook geïntegreerd worden in Google Lens en in de Google-app.

In een laatste fase zou de optie “zoek info over deze afbeeldingen” moeten verschijnen als je met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt. Zo wil Google de functie altijd toegankelijk maken en het makkelijk maken om informatie op het internet te controleren. Het zal echter nog even duren voor het zo ver is.

Uitgelicht artikel Getty Images Getty Images en Stable Diffusion trekken naar rechtbank

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business