Nieuws

Amazon snoeit in Prime Video en MGM Studios: honderden jobs verdwijnen

Amazon Ring Alexa
© iStock / georgeclerk
Aan het begin van het nieuwe jaar snoeit Amazon in de entertainmenttakken van het bedrijf: honderden jobs geen verloren.

De technologiesector werd in 2023 grondig door elkaar geschud door een lange reeks aan ontslagrondes bij grote techbedrijven. Even leek het alsof de golf voorbij was, maar 2024 doorprikte die illusie vrij snel. Google ontsloeg al een groot maar onbekend aantal werknemers in verschillende bedrijfstakken. Nu volgt Amazon, waar “honderden” jobs verloren gaan. Vooral werknemers voor Amazon Prime Video en MGM Studio worden getroffen.

In 2023 ontsloeg Amazon meer dan 27.000 werknemers. Dat is meer dan eender welk technologiebedrijf toen: Microsoft en Meta krompen met 10000 werknemers, terwijl Google 12.000 posities schrapte. Aan het begin van 2024 blijkt dat Amazon nog mogelijkheden ziet om de riem strakker aan te spannen, en dan vooral in de afdelingen rond Prime Video en MGM Studios.

Kosten besparen

De ontslagen komen er volgens Mike Hopkins, die aan de leiding van Prime en MGM staat, omdat Amazon kosten wil besparen. Het bedrijf zou een mogelijkheid gevonden hebben om geld te besparen. Wel wil Amazon blijven inzetten op het maken van nieuwe films, series “en andere dingen” en zou het daar ook in blijven investeren.

De ontslagen volgen op een eerdere ontslagronde bij Twitch. Die streamingdienst is sinds 2014 in handen van Amazon maar is na een decennium nog steeds verlieslatend. Het bedrijf schrapt daarom 35% van de jobs bij Twitch – dat moet de activiteiten stroomlijnen en het streamingplatform eventueel ook geld doen opleveren. In totaal gaat het om 500 jobs die bij Twitch verloren gaan.

De ontslagen bij Twitch, Prime Video en MGM Studios moeten mogelijk maken dat Amazon “focust op succes op de lange termijn”. Hopkins zegt dat Amazon elk deel van het bedrijf onder de loep heeft genomen. Die analyse zou aantonen dat besparen op kosten, maar tegelijkertijd investeren in nieuwe films en series de weg vooruit is. De e-commercegigant hoopt daarmee voornamelijk indruk te maken op het publiek en wil zichzelf meer als succesvol entertainmentbedrijf positioneren.

Uitgelicht artikel Ontslagen Ontslagen in de techsector: dit is er aan de hand

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business