Reviews

Oppo Find X2 Pro review: Superduur, maar ook supergoed

Oppo Find X2 Pro
Voordelen
Levendig 120Hz display
Snelle chipset
Multifunctioneel camera-eiland
Oplaadsnelheid
Nadelen
Prijs
Niet draadloos oplaadbaar
3,5mm ingang afwezig
Aanbevolen prijs: €1199
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de Oppo Find X2 Pro maakt de eigenzinnige high-end serie van de Chinese fabrikant een rentree na twee jaar afwezigheid. Met een prijskaartje van 1199 euro zijn de verwachtingen hooggespannen. Wij vertellen je in hoeverre het toptoestel zich staande heeft weten te houden.

In 2018 verbaasde Oppo vriend en vijand door met de Oppo Find X op de proppen te komen. Het Chinese vlaggenschip was een van de eerste toestellen wereldwijd met een wel heel bijzonder cameramechanisme; zowel de frontcamera als de sensoren aan de achterzijde zaten verstopt in een geautomatiseerd mechanisme. Dit jaar verscheen zijn opvolger in de vorm van de Oppo Find X2 Pro. Zonder geautomatiseerd mechanisme, maar wel met genoeg andere toeters en bellen om je aandacht te trekken.

Grootse behuizing

De algehele ‘ronde’ vormen van de Find X2 Pro zorgen ervoor dat de telefoon prettig in de hand ligt. Dat hadden we vooraf niet meteen verwacht, aangezien het toestel met afmetingen van 165,2 x 74,4 x 8,8 ontzettend groot te noemen is. Gebruik met één hand is nog altijd niet te doen, maar daar koop je de telefoon ook niet voor. De donkergrijze keramische versie voelt ontzettend degelijk aan, maar weegt ook 17 gram meer dan de uitvoering in oranje veganleer (217 gram versus 200 gram).

Oppo Find X2 Pro

De achterkant is verrijkt met een grote verticale camera-opzet die flink uitsteekt. Aan de rechterrand vind je de aan/uit-knop terug, en aan de linkerkant vinden we  twee volumeknoppen. In de onderste rand is er ruimte gemaakt voor de simkaartslot en USB-C ingang. Ook is er een speaker geplaatst aan de onderzijde. In combinatie met de speaker bovenaan creëert de Find X2 Pro een lekker sterk stereogeluid. Dankzij de IP68-certificering is Oppo’s stokpaardje stof- en waterbestendig.

120Hz én QHD

De Find X2 Pro beschikt als een van de eerste toestellen over een 120Hz display. Jarenlang is elk toestel uitgerust met een 60Hz scherm, en de verdubbeling van het aantal hertz zorgt voor een ongekend vloeiende weergave. Het grote 6,7 inch QHD+ AMOLED-display staat samen met deze ververssnelheid als een huis. Van het scrollen op webpagina’s tot het swipen in de camera-app; je merkt dat alles nét dat stukje soepeler en vloeiender gaat. Ook niet onbelangrijk: waar de S20-serie enkel 120Hz kan tonen op Full HD, is de Find X2 Pro in staat om 120Hz te bewerkstelligen in QHD+ modus.

Kleuren spatten van het scherm af dankzij het levendige AMOLED-display. We zijn echter niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van de gebogen schermranden; video’s zien er hierdoor nogal vervormd uit. De minimale en maximale schermhelderheid stemmen ons wel tevreden. Dankzij 800 nits is het aflezen van het display in de felle zon zeker mogelijk.

Razendsnelle, peperdure chip

De Oppo Find X2 Pro is een van de eerste smartphones wereldwijd die gebruikmaakt van de Snapdragon 865. Dit is de nieuwste high-end chipset van Qualcomm, en deze is zowel beroemd als berucht om zijn prestaties. De chipmaker heeft haar eigen chipset zo gebouwd dat fabrikanten verplicht zijn om Snapdragon 865-telefoons uit te rusten met een 5G-modem. Een 5G-modem kost uiteraard niet niks, en we hebben er vooralsnog niets aan in de Benelux.

Oppo Find X2 Pro

Over de snelheidsprestaties van de Snapdragon 865 hebben we gelukkig minder te klagen. Wat heet; in 2020 hebben we nog niet eerder zo een snel toestel in onze handen gehad. Zeker in combinatie met het 120Hz scherm draaien games als een tierelier, en de 12GB RAM zorgt ervoor dat je tot in lengte van dagen zorgeloos kunt multitasken. Hoewel het geheugen niet uitbreidbaar is, vinden we dat met standaard 512GB opslag aan boord niet echt meer een minpunt.

Onder het display zit een rappe in-display scanner. Je hebt ook de optie om gezichtsontgrendeling te gebruiken, maar deze beveiligingsvorm is iets minder sterk. Er is geen ruimte gemaakt voor een koptelefooningang. In plaats daarvan zal je óf een USB-C dongel moeten kopen, overstappen op draadloos, óf gebruikmaken van de meegeleverde USB-C oortjes.

Soepele software en uitstekende batterijduur

De Find X2 Pro draait op Android 10 met daaroverheen ColorOS 7.1. De software voelt over het algemeen een stuk meer aan als hoe Android ooit bedoeld is vergeleken met voorgaande ColorOS-versies.. Zo zien we onder meer een gestructureerd en redelijk logisch ingedeeld menu-overzicht. Standaard zijn er veel wittinten inbegrepen met groene accenten, maar er is ook een systeemwijde donkere modus aanwezig; de mooie groene accenten blijven behouden.

Verder valt op dat de software veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Denk aan de vormen van icoontjes, het soort animaties, of je een app-lade wil of niet; het zijn allemaal kleine dingetjes die de wat meer ervaren Android-gebruiker goed zal doen. Helemaal foutloos is de software daarentegen niet. Voorbeelden: wanneer je de True Tone-optie of blauwlichtfilter hebt ingeschakeld, werken deze pas nadat het vergrendelscherm verdwijnt. Vooral irritant wanneer je in de nachtelijke uurtjes ineens getrakteerd wordt op een felblauw scherm. Ook werkt de vingerafdrukscanner pas als je de telefoon beweegt.

Oppo Find X2 Pro

Er is 4260mAh aan batterijcapaciteit aanwezig. Klinkt veel, maar door de 5G-ondersteuning en het energieslurpende 120Hz display geen overbodige luxe. Met de resolutie en ververssnelheid op de automatische stand (telefoon wisselt zelf tussen 60Hz en 120Hz waar nodig) merkten we dat de Oppo Find X2 Pro na een gemiddelde dag wel behoefte heeft aan een oplaadbeurt; er zat iets minder dan een kwart nog in de batterij.

De gemiddelde schermtijd bedroeg 5 uur met voornamelijk social media, WhatsApp, Spotify en YouTube. Je kunt ook op de zuinige tour gaan en FHD+ met 60Hz instellen, al is dat niet iets wat we vinden passen bij deze telefoon. Bovendien zit het toestel binnen 40(!) minuten volledig vol met juice dankzij de meegeleverde 65W oplader. Draadloos opladen mag dan niet mogelijk zijn, maar SuperVOOC 2.0 maakt heel veel goed.

Spraakmakende camera’s

Nemen we een kijkje naar het camera-eiland aan de achterkant, dan zien we geen alledaagse opzet. Naast de primaire 48-megapixelcamera is er ruimte gemaakt voor een periscopische 13-megapixelcamera, en een 48-megapixelgroothoekcamera. De primaire camerasensor schiet standaard in 12 megapixels; het combineert vier kleine pixels, om zo meer licht op te vangen, met als gevolg dat foto’s in situaties met weinig licht ook top zijn.

Het zal niet als verrassing komen dat de kiekjes over het algemeen gewoon zeer goed te noemen zijn. Plaatjes zijn scherp, en er zitten genoeg slimmigheidjes verwerkt in de Find X2 Pro die jou helpen een mooi eindresultaat te maken. Vergeleken met andere (vaak Chinese) fabrikanten valt op dat foto’s er een stuk waarheidsgetrouwer uitzien; wanneer je de kiekjes naast een Huawei-toestel of S20 Ultra legt, zijn kleuren een stuk minder verzadigd. Of dat beter is, valt naar onze mening onder de noemer ‘persoonlijke smaak’.

Via een ingebouwd digitaal schuifwieltje in de verder prettig werkende camera-app kun je maximaal 60x digitaal inzoomen. Deze zoomstand is niet heel bruikbaar, maar kan zeker als leuke gimmick gezien worden. Op z’n best is de periscopische 13-megapixelcamera in de stand met 5x optische zoom en 10x hybride zoom. Bij laatstgenoemde stand combineert de Find X2 Pro de data van alle drie de sensoren om tot een zo scherp mogelijk eindresultaat te komen. Ook de 48-megapixelgroothoekcamera staat zijn mannetje. Hoewel hij niet heel ultrawijde foto’s schiet, zijn deze kwalitatief wel van topniveau. Filmen is mogelijk in 4K met 60 frames per seconde (inclusief beeldstabilisatie) en werkt top. De 32-megapixelfrontcamera werkt eveneens naar behoren, al zakt de kwaliteit wat snel in situaties met weinig licht.

Oppo Find X2 Pro

Eindoordeel

De Oppo Find X2 Pro moest een flinke berg aan verwachtingen beklimmen in ons achterhoofd, en dat had alles te maken met het exorbitante prijskaartje. Na onze reviewtijd zijn we echter zeer onder de indruk van het toestel. Met name het 120Hz display en de ultrasnelle oplaadsnelheid zijn aspecten die we gaan missen op onze eigen toestellen. Als je toch al van plan bent om meer dan 1000 euro te besteden aan een smartphone, dan zien wij geen reden om de Oppo Find X2 Pro niet te overwegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business