Reviews

Philips OLED+936 (2021) review: Nu nog beter

Philips OLED+936
Voordelen
Prachtige beeldkwaliteit
Uitstekend geluid
Vierzijdig Ambilight
Google TV beschikbaar
Nadelen
Afstandsbediening kan beter
Aanbevolen prijs: €2499
Waar te koop?

Philips 55OLED936/12 - 55 inch - 4K OLED - 2021

Totaalscore 9
De Philips OLED+936 behoudt alle alle indrukwekkende elementen van de vorige generatie, maar voegt daar nog heel wat aan toe. Philips levert zo opnieuw een pareltje van een vlaggenschip af.

De Philips OLED+936 werd in augustus geïntroduceerd als de opvolger van de OLED+935 die we vorig jaar al reviewden en prezen om zijn prachtige OLED-display en hoogwaardige geluidservaring. Philips besloot dan ook om in dezelfde richting verder te blijven doen. Opnieuw zorgt de P5 AI-beeldprocessor voor een prachtige visuele ervaring en ook de samenwerking met Bowers & Wilkins werd verdergezet. Dit betekent dat het toestel opnieuw met een ingebouwde soundbar komt die meteen ook als standaard dient voor de set. 

Ontwerp

Dat brengt ons meteen bij het ontwerp van de OLED+936 en daar is op zich weinig aan veranderd. De OLED+936 zal net zoals vorig jaar beschikbaar zijn in 48″ (€1.999), 55″ (€2.499) en 65″ (€3.499). Voor het 48-inch model wordt wel een ander paneel gebruikt dan voor het 55-inch exemplaar dat wij hier reviewen. Heb je liever een televisie die op zichzelf staat en geen TV-meubel nodig heeft, dan is de OLED+986 in 65 inch (€4.449) ook een goede, al zij het prijzige, optie.

Philips OLED+936
De Philips OLED+936 ziet er stijlvol uit met zijn dunne randen.

Welke keuze je ook maakt, de OLED+936 ziet er nog steeds even stijlvol uit met zijn super dunne randen en metalen afwerking. Ook aan de achterkant werd er nagedacht over het ontwerp en is het nodige gedaan om kabels zo veel mogelijk weg te stoppen. De soundbar is nog steeds gekleed in Kvadrat en draagt bij aan het uiterlijk van de set, maar ook de stabiliteit. Het maakt de set een pak zwaarder, maar zorgt ook voor gemoedsrust dat hij zeker niet zal omvallen door bijvoorbeeld een stootje van een nieuwsgierige kleuter of kat. Met dit model is muurbevestiging trouwens ook gewoon een optie.

Zoals steeds kan je ook rekenen op Ambilight om net dat beetje extra toe te voegen aan je kijkervaring. Persoonlijk zijn we hier enorme fan van en vinden we het een functie die Philips-tv’s een stapje voor geven op de concurrentie. In dit geval gaat het om vierzijdig Ambilight, dat met de vorige generatie voor het eerst geïntroduceerd werd. Toen merkten we dat witte ondertitels al eens vaak de kleur dicteerden zetten voor de verlichting onderaan, vooral in donkere scènes en dat lijkt nog steeds het geval te zijn bij de OLED+936. Jammer, want het breekt soms de immersie. In kleurrijke filmscènes of games zoals Ratchet & Clank: Rift Apart maakt het de hele ervaring echter een pak indrukwekkender.

HDMI 2.1 is nu ook aanwezig.

Op het vlak van connectiviteit zien we enkele belangrijke verbeteringen voor gamers. Zo zijn er nu twee HDMI 2.1-poorten met ondersteuning voor 4K 120Hz, VRR, FreeSync Premium- en G-Sync. Wat vorig jaar nog optioneel was met het beperkte aanbod next-gen consoles is ondertussen stilaan een vereiste geworden.

Afstandsbediening en Google TV

De Philips OLED+936 heeft ondertussen ook de update naar Google TV gekregen, het besturingssysteem dat we voor het eerst konden testen in combinatie met de Sony A90J. Het OS richt zit net wat teveel op suggesties naar onze mening, maar de dagdagelijkse functionaliteit verschilt amper van die van Android TV. 

Wat de afstandsbediening betreft hadden we gehoopt op enkele verbeteringen, maar hier houdt Philips vast aan het ontwerp van de vorige generatie, dat alle knoppen dicht bij elkaar zet met onvoldoende onderscheiding om op de tast snel eenvoudige dingen te kunnen doen, zoals het volume wijzigen. De cijfers onderaan zouden we ook graag vervangen zien door afspeelknoppen zodat de ervaring optimaal is voor streaming. De ingebouwde verlichting is handig, maar nog steeds moet je eerst een knop induwen voor deze zich activeert. De bewegingsdetectie bij de afstandsbediening van de A90J is dan ook superieur. 

Beeldkwaliteit

Uiteindelijk is het natuurlijk de beeldkwaliteit die de beslissende factor is en daar zorgt de nieuwe 5e generatie P5 AI-beeldprocessor. Naast tal van optimalisaties achter de schermen introduceerde Philips ook de Film Detection Mode die automatisch films herkent en ze toont zoals de regisseur ze voor ogen had op het vlak van framerate, kleur en beeldverhouding.

Philips OLED+936
Dankzij de ingebouwde soundbar staat de hele set enorm stabiel.

Naast de compatibiliteit met HLG, HDR10 en HDR10+ ondersteunen zowel de OLED+936 als de OLED+986 nu HDR10+ Adaptive, dat dynamische HDR10+-metadata combineert met de real-time informatie over het omgevingslicht. Zo worden helderheidsniveaus automatisch geoptimaliseerd voor de kijkomgeving, waarbij details in donkere beelden per scène ook in een lichte kamer verbeterd kunnen worden. Kijk je content die niet in 4K beschikbaar is, dan kan je rekenen op het Perfect Natural Reality-systeem van Philips dat er voor zorgt dat SDR-beelden heel dicht in de buurt komen van HDR. Denk dan vooral aan meer helderheid, betere kleuren en meer contrast. Dit zijn uiteraard veel complexe termen, maar belangrijk om weten is dat de Philips OLED+936 er out-of-the-box visueel gewoon goed uit ziet. 

Audiokwaliteit

Waar de soundbar er visueel nog hetzelfde uitziet, kreeg deze de nodige interne aanpassingen. Volgens Philips is de bekende Tweeter-on-Top driver nu voorzien van zowel nieuw surroundgeluid als de metalen Nautilus-buis van Bowers & Wilkins, om zo de warmteafvoer van het verhoogde vermogen van de nieuwe versterkers te verbeteren. De drie 100 mm-mid-/basdrivers hebben nu Continuum-conussen plus een spreekspoel met hogere specificaties en crossover-componenten. Binnenin het systeem bevinden zich drie geïsoleerde behuizingen, waarbij de linker en rechter behuizing tevens zijn voorzien van ontkoppelde, op het klankbord gemonteerde tweeters. Deze tweeters zijn aan de uiteinden van het speakersysteem geplaatst om een uitstekend geluid met heldere details te garanderen. 

Philips OLED+936

In de praktijk zorgt dit voor een geweldige geluidservaring in elke situatie. Kijk je een film met veel dialoog dan zal deze helder overkomen. Bekijk je een clip van Adele op YouTube, dan komt alles weer enorm ruimtelijk over. Bekijk je een film van Michael Bay met heel wat explosies dan zal je deze dankzij Doly Atmos-ondersteuning vanuit alle richtingen horen voor een zeer meeslepende ervaring. Wij waren ook fan van het AI-geluidsprofiel dat veel van het manuele wisselen tussen profielen overbodig maakt.

Eindoordeel

De Philips OLED+936 bouwt verder op zijn succesvolle voorganger en bijgevolg zien we geen enorme upgrade. Dat hoeft ook niet, want dankzij de toevoeging van HDMI 2.1-poorten voor 4K 120Hz, betere AI-beeldverwerking en een interne update van de ingebouwde soundbar is het vlaggenschip van Philips nu nog beter. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business