Reviews

Xiaomi Watch S1: sporten in stijl

Voordelen
Elegant ontwerp
Flinke batterijduur
Mooi scherm
Nadelen
Notificaties niet goed afgesteld
Gebrekkige accuraatheid
Weinig apps
Aanbevolen prijs: €229
Totaalscore 7
Xiaomi levert met de Watch S1 een prachtige smartwatch die mooi om je pols staat, maar verder net iets te weinig te bieden heeft.

Het Chinese merk Xiaomi heeft zich nu al meerdere malen weten profileren op de markt, en dat zowel op vlak van smartphones, earbuds en wearables. Met de release van de Xiaomi 12 maakte het bedrijf echter ook zijn twee nieuwe smartwatches bekend, de Xiaomi Watch S1 en Watch S1 Active. Beide richten zich op de meer sportieve gebruikers, met net iets meer focus daarop van de Watch S1 Active. Op enkele kleinere verschillen na mag je echter dezelfde functies verwachten.

De Watch S1 heeft een premium uitstraling, waardoor je deze als accessoire bij ongeveer elke gelegenheid kan dragen zonder uit de toon te vallen. Daarnaast komt de smartwatch met nog enkele handige functies en een waaier aan verschillende sportmodi, wat hem mogelijk interessanter maakt voor een breder publiek. Weet de Xiaomi Watch S1 echter over de hele lijn wel even elegante resultaten te leveren? Wij gingen er voor jou mee aan de slag.

Credit: Xiaomi

Knap ontwerp

Op vlak van uiterlijk valt het meteen op dat het een stijlvolle smartwatch is die qua ontwerp veel wegheeft van een duurder horloge. Het ronde AMOLED-scherm is voorzien van saffierglas wat de krassen moet beperken en bevindt zich in een roestvrijstalen behuizing. Dit scherm meet 1,43 inch en biedt een totale pixeldichtheid van 326ppi. Het levert zeer levendige en heldere beelden, waardoor je steeds alles goed kan aflezen, zowel binnen als buiten in het zonlicht. Het touchscreen is ook zeer responsief en registreert alle aanrakingen vlot. Zodra je jouw pols draait, licht het scherm op om je de wijzerplaat te tonen. Je hebt de optie om het scherm steeds aan te laten staan, maar dit zal natuurlijk wel een impact hebben op de batterij.

De behuizing meet 46mm en het totale gewicht bedraagt 52 gram. Aan de rechterzijde van het scherm kan je twee drukknoppen terugvinden. De bovenste geeft je toegang tot alle verschillende apps op de smartwatch, en de onderste leidt je meteen naar alle verschillende sportmodi voor als je je actiever wilt bezighouden. Onderaan vind je de verschillende sensoren terug die via jouw pols de nodige metingen uitvoeren.

Naast het lederen bandje krijg je ook nog een rubberen versie die je kan gebruiken om mee te gaan sporten. Het vervangen van de bandjes is vrij simpel en in een wip gebeurd.

Credit: Xiaomi

 

Een kleine vraag die we ons hier wel stellen is voor welk publiek Xiaomi dit net wou maken. Het premium ontwerp zorgt ervoor dat je er graag mee gezien wilt worden, zoals bijvoorbeeld in professionele omgevingen. Daarnaast is het toestel wel voor een groot deel gericht op sportieve activiteiten, waardoor de smartwatch al gauw op de verkeerde plaats lijkt als je er een rondje mee gaat lopen. Het ziet er steeds knap uit, maar voelt soms wat vlees noch vis.

Gemaakt voor sport

De Xiaomi Watch S1 is voorzien van een reeks handige functies die het toestel helpen om zich iets beter op de markt van op sport-gerichte smartwatches te profileren. Op vlak van sporttracking heeft de smartwatch een boel te bieden. Zo heb je onder meer toegang tot wel 117 verschillende sportmodi. Deze geven je allerlei opties, zoals lopen, fietsen, zwemmen, wandelen en yoga. In het menu met verschillende sportmodi zijn er initieel slechts een beperkt aantal te zien, maar deze kan je zelf naar hartenlust toevoegen. 19 van deze sportmodi zijn voorzien van een automatische detectie van jouw activiteiten, zoals wandelen en lopen. Zij zullen dit tijdens jouw activiteiten zelf meten en je vragen of ze je moeten volgen.

Credit: Xiaomi

Daarnaast heb je ook nog eens een hele reeks aan functies om je fysieke conditie mee op te volgen. Zo heb je onder meer een slaaptrackers, hartslagmonitor, oxymeter, stressdetectie, ademhalingsoefeningen en een stappenteller. Deze zijn een zeer leuke en handige toevoeging voor mensen die hun sportsessies en gezondheid graag serieus nemen. In onze tests, waarbij we de data naast die van andere trackers legden, merkten we toch op dat de verkregen cijfers van de Watch S1 wat aan de minder accurate kant bleken. De hartslagmeter gaf bijvoorbeeld soms toch afwijkende resultaten, waardoor we hier niet al teveel op durfden vertrouwen. Het vormt echter wel een handige indicator om je bij jouw sportieve inspanningen in de juiste richting te sturen.

De smartwatch komt zonder IP-rating, maar is wel 5ATM-waterdicht. Dit houdt in dat je er tot wel 50 meter diep mee kan zwemmen, en dat je je dus geen zorgen moet maken als je hem mee onder de douche neemt.

Prestaties en software

De Watch S1 komt met zijn besturingssysteem van Xiaomi. Het toestel kan zowel verbonden worden met Android als iOS. De software heeft niet enorm veel om het lijf, wat er natuurlijk wel mee voor zorgt dat de batterij het wat langer uithoudt. Door op jouw wijzerplaat naar links of rechts te swipen kom je in drie kleine submenu’s terecht die je een handig overzicht en snelkoppelingen geven naar jouw verschillende gezondheidsfuncties en muziekspeler. Voor een volledig overzicht van alle apps, waaronder ook de instellingen, druk je op de bovenste van de twee drukknoppen.

Credit: Xiaomi

Je kan op de smartwatch notificaties van jouw smartphone aflezen, maar hier merkten we toch enige beperkingen op. Deze staan immers niet zo heel goed afgesteld, waardoor je soms vreemde notificaties van apps kan krijgen. Zodra hij merkte dat WhatsApp een backup aan het maken was, begon hij bij elke procent vooruitgang te vibreren, wat neerkwam om een 3 minuten onophoudelijk getril. Daarnaast heb je wel de mogelijkheid om via het scherm jouw muziekspeler te bedienen of om telefoongesprekken op te nemen. Er is tevens ondersteuning aanwezig voor de spraakassistent Alexa, samen met de optie om binnenkomende telefoongesprekken op te pakken met jouw smartwatch dankzij de ingebouwde microfoon en luidsprekers.

Je kan de smartwatch makkelijk verbinden met jouw smartphone, en dat via de Mi Fitness-app. Hier kan je niet alleen de instellingen van jouw smartwatch bijwerken, maar ook alle gezondheidsdata terugvinden, samen met een GPS-overzicht van jouw huidige locatie en workout. Deze handige statistieken geven je een beter overzicht over jouw huidige fysieke conditie, zodat je eventuele progressie makkelijk kan opvolgen. Je kan hiermee ook bijkomende apps en wijzerplaten installeren, al merkten we al wel snel op dat je hier niet al teveel van moet verwachten. De hoeveelheid wijzerplaten is beperkt, en op vlak van bijkomende apps is het nog erger. Je zal het moeten doen met de beschikbare software van Xiaomi zelf. Dat houdt alles strak en uniform, maar beperkt jouw keuzes.

Batterij

Als het op de batterij aankomt, dan zal je weinig te klagen hebben. De 470mAh batterij houdt het meer dan lang genoeg vol. Bij gewoon alledaags gebruik mag je toch wel een flinke 10 dagen rekenen alvorens je opnieuw naar de oplader moet grijpen. Als je er vaker mee gaat sporten, hem ’s nachts gebruikt om jouw slaap te meten en voortdurend de zuurstofwaarden in jouw bloed zit te meten, dan zal dit flink wat minder zijn. Die kans lijkt ons klein, en zelfs bij intensiever gebruik sloegen we er toch in om toch nog een week aan accusap te halen.

De smartwatch is tevens voorzien van draadloos laden. In de doos krijg je een pad waar je het toestel op kan leggen om op te laden, maar indien je zelf over een draadloze lader beschikt, kan je deze ook gebruiken. Om hem volledig van nul naar 100 procent op te laden moet je net iets meer dan een uur rekenen.

Credit: Xiaomi

Verdict

De Xiaomi Watch S1 durven we met gemak een van de stijlvolste smartwatches noemen die we in een lange tijd om onze pols hebben gehad. Het scherm ziet er prachtig uit, en dankzij de flinke batterij zal je wel even van accusap voorzien zijn. Daar komen nog eens 117 sportmodi bij en een hele reeks gezondheidsfuncties om je in ongeveer al jouw sportieve ondernemingen bij te staan.

Gezien het prijskaartje van 229 euro van het toestel hadden we stiekem iets meer van software-ondersteuning of accuraatheid verwacht. Het gebrek aan apps zorgt er ook voor dat we geneigd zijn om op zoek te gaan naar alternatieven die ons wat meer keuzevrijheid geven. Wil je een beter sporthorloge? Dan zal je dat waarschijnlijk wel vinden binnen deze prijsklasse. Hetzelfde geldt voor een gewone smartwatch. Wil je echter een mooie combinatie van beide die er nog eens prachtig uitziet op je pols? Dan is de Xiaomi Watch S1 iets voor jou.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business