Reviews

Denon PerL Pro review: liefde op het eerste gezicht

Denon PerL Pro
© Denon
Voordelen
Warm, helder en gedetailleerd geluid
Goede batterijduur
Overzichtelijke app voor Android en iOS
Nadelen
Denon kan nog wat schroeven aan de ANC-performance
Oortjes zijn relatief groot
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?

Denon PerL Pro In-Ear Headphones - Draadloze oordopjes met gepersonaliseerd klankprofiel - Waterbestendig - 8 + 32 uur batterijduur

Last Amazon price update was: 27 april 2024 23:13 23:13
Totaalscore 8
Audiofabrikant Denon legde medio 2023 de handen op Nura, dat producten ontwikkelde als de NuraTrue Pro-oortjes die op gepersonaliseerd geluid gericht zijn. De Denon PerL Pro zijn in de basis gelijk aan de NuraTrue Pro’s. Kunnen we ze ook nog altijd aanraden, of ontbreekt het Nura-sausje?

Nura kwam in 2018 op de markt met een revolutionair product: hoofdtelefoons die hun ‘geluidsbeleving’ afstemmen op jouw gehoor. Doorheen de jaren werd dit concept naar meerdere producten vertaald, waaronder de NuraLoop en later ook de NuraTrue-productlijn. Die lijn werd in 2023 nog aangevuld met de NuraTrue Pro. Kort daarna raakte bekend dat het Australische Nura werd overgenomen door technologiebedrijf Masimo, eigenaar van Denon.

Met die overname zou ook de merknaam ‘Nura’ verdwijnen. Hoewel dat inmiddels is gebeurd, zijn de producten niet per se verdwenen. Sterker nog: ze krijgen een nieuw leven binnen het assortiment van Denon. De Denon PerL Pro is namelijk identiek aan Nura’s NuraTrue Pro. Het enige verschil vind je eigenlijk op het doosje en de oortjes, die nu de merknaam Denon dragen. Wel zijn ze iets goedkoper geworden. De draadloze oortjes kosten nu slechts 349 euro, in plaats van 379 euro bij Nura.

Voor het bedienen van PerL Pro’s moet je verder terecht in een andere app, Denons Headphones-app. Terwijl de naam suggereert dat het om een andere app gaat, is het in de praktijk wel meer van hetzelfde. Zelfs de accounts van Nura werden overgezet. Na het invullen van ons e-mailadres kwamen onze gegevens direct tevoorschijn, en de oortjes konden na het instellen ook meteen mijn naam uitspreken. Goed, er is dus veel hetzelfde, maar hoe pakt dit uit voor de algehele ervaring? Op die vraag gaan we je vandaag een antwoord geven.

Specificaties

Natuurlijk wil je eerst weten waar we het over gaan hebben. Hieronder zijn de belangrijkste specificaties van de Denon PerL Pro opgelijst.

  • Interne speakers: 10 mm
  • Waterdichtheid: IPX4
  • Batterijduur: 8 uur (ANC), 32 uur (inclusief case)
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.3
  • Codecs: AAC, SBC, AptX Classic, AptX Adaptive, AptX Lossless
  • Gewicht: 8,6 gram per earbud

Perfecte audiobeleving

Hoewel Nura niet langer bestaat, wordt hun techniek wel in leven gehouden op de PerL Pro. Net als voorheen kunnen de oortjes hun geluidsprofiel aanpassen op je gehoor. Het setupproces verloopt ook precies hetzelfde, met eerst een pasvormtest waarin de afdichting van de oordopjes wordt getest. Vervolgens dien je in een rustige ruimte plaats te nemen en start je de geautomatiseerde gehoormeting. Dat ‘rustige’ aspect is uitermate belangrijk. Om de test te doen slagen mag de interne microfoon namelijk geen last hebben van ruis uit de omgeving. Met de microfoon vangt Denon namelijk geluidssignalen op die terugkeren uit je gehoorgang.

Een complex algoritme bepaalt op basis van zo’n meting in hoeverre je gevoelig bent voor bepaalde toonsoorten. Vervolgens wordt de geluidsbeleving hierop aangepast. Concreet betekent dit dat de Denon PerL Pro onder meer zijn bas-, midden- en hoge tonen kan aanpassen om ze beter hoorbaar te maken. Zulke details houdt Denon ook niet voor zichzelf: een diagram in de Headphones-app toont je in één oogopslag welke tonen je net iets minder zuiver hoort. Behalve een profiel van je eigen gehoor kan je ook twee extra profielen toevoegen, voor je partner, vrienden of familie, bijvoorbeeld. Die profielen kan je ook elk een eigen naam geven.

Denon PerL Pro met case
© Denon

Marketingpraat, of komt het geluid werkelijk tot leven? Net als bij de NuraTrue Pro-oortjes die eerder mijn oren passeerde geldt hier dat de audiobeleving wel degelijk anders is dan bij oortjes als Boses QuietComfort Earbuds II of WF-1000XM5 van Sony. Basnoten klinken simpelweg voller op de PerL Pro en ook instrumenten lijken tot leven te komen. In My Love All Mine van Mitski lijken de drums direct mijn ziel te raken. In Tell Me More van Son Mieux merk je tegelijk dat de oortjes geen overmatige nadruk leggen op de basnoten: het blijkt een heerlijk samenspel tussen zang, instrumenten en bas die het nummer kracht bijzet. Over het algemeen biedt de PerL Pro wel een warmer geluidsprofiel. Wat mij betreft is dat perfect voor alledaagse luistersessies. Ik kan niet anders zeggen dan dat het echt een genot is om muziek te luisteren via deze oortjes. Wil je het geluid toch wat aanpassen, dan kan je nog terecht in de (simpele) EQ van de Headphones-app.

Te veel omgevingsgeluid

In mijn review van de NuraTrue Pro kwam het al eens aan bod: de ondermaatse ANC-kwaliteit. Denon heeft hier helaas geen werk van gemaakt. Er komt simpelweg té veel omgevingsgeluid binnen voor high-end oortjes. Zeker stemmen en andere niet-statische geluiden worden slecht of niet gefilterd. Daarmee is de ANC overigens niet ineffectief. Zeker in het openbaar vervoer komt de functie goed van pas. Het geluid van de motor van een bus of trein verdwijnt bijna helemaal. Dit heeft er ook deels mee te maken dat de oortjes nooit geheel perfect willen aansluiten. Die klacht lezen we ook in reviews van andere PerL Pro-gebruikers, en lijkt veroorzaakt te worden door het formaat van de oortjes. Over de ‘Social Mode’, Denons transparante modus, kan ik vrij kort zijn: ze klinkt gewoon té kunstmatig en kan zich bij lange na niet meten met Apples Ambient Mode.

Ontwerp van Nura

Eigenlijk moet ik niet al té veel credits geven aan Denon, want het is uiteindelijk Nura die de oortjes ontwikkelde en op de markt bracht, voordat Denon ermee ging lopen. Aan het ontwerp heeft de fabrikant alvast niets gedaan, anders dan het eigen logo erop te plakken. Wat mij betreft had het wel íets subtieler gemogen. Zeker op de oortjes staat wel heel nadrukkelijk dat de oortjes van Denon zijn. Nura koos voor meer subtiele symbolen die niet meteen opvielen. Of het mij stoort? Dat zeker niet: tijdens het dragen zie je het toch niet. Qua draagcomfort is er niets om over te klagen. Het hoge gewicht heeft mij best doen schrikken bij het testen van de NuraTrue Pro-oortjes. Het gewicht is echter zo verdeeld dat je er nauwelijks last van hebt. Ik kan ze dan ook met gemak vier tot vijf uur dragen zonder enige last aan mijn oren.

Stevige batterijduur

Als het aan de batterijduur ligt, draag je ze gerust nog enkele uren langer. Op één volledige batterijlading van de oortjes heb ik een gemiddelde batterijduur van 7 uur en 35 minuten gehaald. In de test stond het volume op 50 procent en zijn ze verbonden aan een telefoon met ondersteuning voor AptX Lossless/Adaptive. Apple Music was steeds de primaire geluidsbron. Volgens Nura zouden de oortjes inclusief de case tot ongeveer 32 uur meegaan. Dat lijkt net wat aan de hoge kant, maar een uur of 28-29 moet zeker haalbaar zijn. Meer dan voldoende, zeker gezien de case na één uur aan de lader al is gevuld.

Gemakkelijke bediening

Voor de bediening van PerL Pro kan je terecht in de Headphones-app van Denon. Functioneel en visueel gaat het om een kopie van de Nura-app. Hoewel er in de basis niets mis is met een kopie, had ik er wel op gehoopt dat Denon wat tijd zou steken in het uitbreiden van de in-app mogelijkheden. De vijfbands EQ is mij bijvoorbeeld net wat te beperkt en slimme ANC-functies, die bijvoorbeeld de ANC in- of uitschakelen op basis van je omgeving, ontbreken. Wel mag Nura en daarmee ook Denon gecomplimenteerd worden voor de instelmogelijkheden van de aanraakknoppen. Waar je met de meeste oortjes blijft steken op ongeveer twee bedieningsmogelijkheden, biedt de Headphones-app er vier.

Waar ik tot slot verliefd op ben is de multipointondersteuning van de oortjes. Het gaat namelijk om True Multipoint, wat wil zeggen dat de PerL Pro automatisch tussen telefoons kan wisselen. Ze verbinden zich dus ook aan maximaal twee telefoons tegelijk. Het is een functie die je mag verwachten van high-end oortjes, maar zeker niet altijd present is. Sony laat je bijvoorbeeld nog altijd handmatig wisselen.

Denon PerL Pro oortjes los
© Denon

Conclusie

Wie op zoek is naar uitermate competitieve oortjes zou zeker naar Denons PerL Pro moeten kijken. De geluidsbeleving is simpelweg uniek én heel verfijnd. Bovendien bieden de oortjes een lange batterijduur en zijn ze ook heel snel volledig opgeladen. Het ontwerp is tot slot weer wat anders. Mij spreekt het wel aan, maar over smaak valt niet te twisten.

Een rode vlag van de oortjes is de tegenvallende ANC. Oortjes van Bose en Sony presteren op dat vlak veel beter. Die oortjes scoren ook nog eens veel beter als het op Ambient Sound aankomt. Je koopt deze oortjes dus voor het geluid. De aanwezigheid van ANC is slechts een extraatje. We hopen dat Denon dit bij een opvolger kan aanpakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business