Achtergrond

MWC 2022: Metaverse-gekte, snellaadduivels & nieuwe smartphones

TechPulse was deze week live aanwezig op het MWC 2022 in Barcelona. We ontdekten deze 6 trends voor de toekomst van mobiele technologie.

Na de afgelasting in 2020 en de ingeperkte editie van 2021 keerde het Mobile World Congress in Barcelona dit jaar weer terug in zijn volle glorie. De grootste namen uit de mobiele industrie tekenden weer present om hun nieuwste technologische doorbraken te demonstreren aan de duizenden aanwezige technologieliefhebbers. Ook TechPulse was er dit jaar bij op MWC 2022.

Mobile World Congress wordt wel eens een ‘smartphonebeurs’ genoemd, maar tegenwoordig draait het om veel meer dan puur smartphones. De conferentie is uitgegroeid tot een allround-technologiebeurs waar de laatste technologische doorbraken op de mobiele B2C- en B2B-markt worden tentoongesteld. Tijdens MWC 2022 kregen we een unieke inkijk in de toekomst van de mobiele technologie die ons leven zal veranderen.

De Metaverse-hype barst los

Het werd tijdens MWC 2022 nog maar eens bevestigd: de Metaverse is dé technologische trend voor 2022. Iedere demonstrant wilde mee op de kar springen en hun nieuwste virtual, augmented of mixed reality-doorbraken demonstreren. De VR-headsets en slimme brillen werden dan ook lustig doorgegeven. Net iets te vaak op een nogal kakafonische manier die er nog niet echt in sloeg om de praktische meerwaarde van de Metaverse te tonen.

Het lijkt er op dit moment vooral op dat veel technologie- en telecombedrijven willen laten zien dat ze wel ‘mee’ zijn, maar eigenlijk niet goed weten wat ze nu precies willen doen in de Metaverse. En net om die reden maken sceptici zich (misschien wel terecht) zorgen over de mogelijke risico’s van dit nieuwe digitale universum.

metaverse @ mwc 2022
MWC 2022 stond grotendeels in teken van de Metaverse.

To 5G and beyond

Een noodzakelijke voorwaarde voor de Metaverse is de uitbreiding van 5G-technologie en niet geheel onverwacht was 5G ook een rode draad doorheen MWC 2022. 5G is natuurlijk geen nieuwe trend meer in de mobiele industrie; de eerste 5G-smartphones stalen de show al tijdens MWC 2019. MWC 2022 diende dan ook vooral als een luide oproep naar Europa om de uitbouw van 5G-infrastructuur te versnellen zodat de voordelen van 5G hier ook eindelijk optimaal kunnen benut worden.

Batterij opladen in 9 minuten

Niets vervelender dan een lege batterij en hoe intensiever je je smartphone gebruikt, hoe sneller de batterij zal leeglopen. De batterijduur en de snelheid waarmee een batterij weer oplaadt, zijn kenmerken waarin een fabrikant zich echt kan onderscheiden van de concurrentie. Tijdens MWC 2022 werden spectaculaire snellaadrecords neergezet.

Honor deed een eerste poging met hun 150W-galliumnitrideoplader, maar zag zich amper een paar uur later al geklopt door de tandem OPPO-OnePlus. De zustermerken kondigden een 150W-oplader aan die de levensduur van je batterij kan verdubbelen en als dat nog niet spectaculair genoeg is, dan brengen ze binnenkort ook een 240W-oplader op de markt die een 4.500mAh-batterij in amper 9 minuten van 0% naar 100% oplaadt. In de video hieronder kan je de SUPERVOOC-technologie aan het werk zien.

NFT’s: de waanzin voorbij?

Samen met de Metaverse zijn de NFT’s een hype die in 2022 volledig dreigt te ontsporen. De opkomst van cryptomunten en non-fungible tokens doet ons wel nadenken over de toekomst van geld. Hebben we binnenkort nog tastbaar geld of bewaren we ons volledige vermogen digitaal op onze smartphone? Kan iedereen in de toekomst zijn eigen geld programmeren? Veel stof om over na te denken na MWC 2022 in ieder geval. Joan Laporta, voorzitter van de lokale voetbalclub, goot nog wat extra olie op het cryptovuur toen hij aankondigde dat zijn club eigen digitale munten zou willen ontwikkelen. Overigens geen primeur in de voetbalwereld: ook Club Brugge verkoopt al NFT’s.

Smarthome & IoT: samen staan we sterk

We hebben steeds meer slimme apparaten om ons heen, maar die apparaten spreken nog niet altijd dezelfde taal. Elke fabrikant voegt immers graag zijn eigen toets toe aan hun producten. Maar als gebruiker moet je wel voor elk product een nieuwe software en interface onder de knie te krijgen. Zou het niet makkelijker zijn als elk apparaat op dezelfde software draait? Een streven naar meer uniformiteit gaat door de smart devices-markt. Google toonde in zijn ‘Android Avenue’ hoe mooi de wereld eruit zou zien als alle apparaten in je huis naadloos zouden samenwerken, en ook Huawei liet tijdens MWC 2022 het potentieel van zijn HarmonyOS-ecosysteem zien.

Smartphones bij de vleet

We kunnen natuurlijk niet over MWC 2022 praten zonder het over nieuwe smartphones te hebben. De tijd dat alle fabrikanten wachten tot de beurs begint om dan tegen elkaar op hun nieuwste modellen aan te kondigen is al enkele jaren voorbij, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe smartphones zijn aangekondigd.

Het meest ambitieuze nieuwe toestel was wellicht de Honor Magic 4, een volwaardig vlaggenschip dat de iPhone 13 en Samsung Galaxy S22 het vuur aan de schenen moet leggen. Ook zagen we onder meer de OnePlus 10 Pro voor het eerst op Europese bodem en konden we premiumsmartphones zoals de Galaxy S22 Ultra en de OPPO Find X5 Pro hands-on ervaren. Aan het andere kant van het smartphonespectrum lanceerde HMD Global nieuwe modellen binnen de Nokia C-reeks. Die zullen veel mensen op de beurs wellicht zijn voorbijgelopen, maar we geven ze toch een eervolle vermelding omdat ze mobiele technologie voor iedereen beschikbaar maken. En laat dat nu net de filosofie van MWC 2022 zijn.

oneplus 10 pro @ MWC
De OnePlus 10 Pro was te bewonderen op de beursvloer.

Ook voor laptopliefhebbers was MWC 2022 een week om van te smullen. Samsung lanceerde de Galaxy Book2 Pro 360/5G, Lenovo (niet fysiek aanwezig op de beurs) een hele reeks ThinkBook-, ThinkPad- en IdeaPad-toestellen en Huawei nieuwe MateBooks, tablets en de iMac-achtige MateStation X. Alle MWC-aankondigingen kan je nog eens bekijken via ons overzicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business