Blog

Gerommel in de cloud: naar een meer Europese cloud?

De nietigverklaring van het Safe Harbour-verdrag is niet zonder gevolgen. Hoe zal de publieke cloud in de toekomst evolueren?

 
Eerst nog even als geheugensteuntje kijken we naar de indirecte gevolgen van de uitspraak voor de Public Cloud service providers. Als zij gegevens in de VS willen blijven opslaan, zal daar een andere juridische basis voor moeten worden gevonden. Europese persoonsgegevens mógen ook niet meer in de VS bewaard worden, zo heeft het Europees Hof van Justitie vorige maand beslist. Maar wat kan u als zakelijke klant van Public Cloud diensten doen om te voorkomen dat uw bedrijf (tegen de privacywetgeving in) de gegevens bloot stelt aan derden? Daarover zijn de meningen van menig Cloud-expert nogal verdeeld, maar laten we eerst eens kijken naar wat er in de tussentijd allemaal heeft plaatsgevonden.
 
Dat het Europese Hof het Amerikaanse ‘Safe Harbour’ heeft opgeblazen, blijft niet zonder gevolgen. In de afgelopen jaren waren Google in België en Microsoft in Ierland begonnen met eigen datacenters. Waren zij vooruitziend of beter ingelicht dan alle andere partijen die hun datacenters buiten het Europese ontwikkelden?
 
Google heeft onlangs zijn tweede Belgische datacenter geopend op zijn beveiligde site in Saint-Ghislain, bij Bergen. Alle diensten die de internet reus in Europa aanbiedt, zoals de Google-zoekmachine, e-maildienst Gmail en videosite YouTube, draaien er gedeeltelijk op.
 
Google heeft ook al een datacenter in de Groningse Eemshaven in Nederland in gebruik genomen. Daarnaast bouwt het momenteel een tweede complex dat pas in 2017 voltooid zal zijn.
 
Microsoft beschikt over eigen datacenters in Ierland en Nederland.  Maar het opslaan van Europese data in deze datacenters biedt geen zekerheid, aangezien de Amerikaanse overheid via de Patriot Act ook toegang kan eisen tot data die Amerikaanse bedrijven buiten Amerikaans grondgebied hebben opgeslagen. Microsoft meldde onlangs dat het vanaf nu Cloud diensten aanbiedt vanuit zijn datacenter in Middenmeer. Het complex in de Noord-Hollandse polder dient als hub voor Microsofts Cloud diensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het nieuwe datacenter van 2 miljard euro in het Noord-Hollandse Middenmeer is nu versneld operationeel gemaakt.
 
Daarnaast heeft Microsoft ook nog eens aangekondigd om de data van Europese klanten die gebruik maken van de Microsoft Cloud tegen een meerprijs op te slaan in Duitse datacenters. Door gebruik te maken van datacenters die eigendom zijn van een Duits bedrijf hoopt Microsoft de NSA buiten de deur te houden. Microsoft gaat zo dus de persoonsgegevens van Europese klanten die dat willen, binnenkort in Europa bewaren en niet meer in de VS. Microsoft gaat daarom een samenwerking aan met Deutsche Telekom, die de datacenters via de dochteronderneming T-Systems in handen krijgt. Het gaat om datacenters in Frankfurt en Maagdenburg, die beide nieuw gebouwd worden. Naar verwachting zijn de datacenters in de tweede helft van 2016 operationeel.
 
De Financial Times verwijst wijst naar een document van Microsoft Cloud in Duitsland, waarin staat dat de constructie leidt tot een aangepaste prijs. Het lijkt er dan ook op dat klanten van Microsoft meer zullen moeten betalen om data in de Duitse datacenters op te kunnen slaan. Het gebruik van de Duitse Cloud wordt dan ook optioneel, klanten kunnen er ook voor kiezen data in de reguliere datacenters van Microsoft op te slaan. Met de dienstverlening richt Microsoft zich op overheden, de financiële sector en de zorg.

Dan toch een Europese Cloud krijgen, maar geleid door de Amerikanen?

U ziet dat de beslissing van het Europees Hof niet zonder gevolgen blijft en dat er al duchtig wordt gewerkt aan de footprint voor Public Cloud diensten binnen de Europa landsgrenzen. Toch blijft het afwachten of dit voldoende garanties biedt voor de privacy wetgeving rond de opslag van gevoelige data van uw klanten in de Cloud. Gelukkig hoeft u geen afwachtende houding aan te nemen, er zijn immers nog legio lokale Private Cloud spelers die u met alle plezier willen overtuigen dat uw data bij hen absoluut veilig is. Of om het met de woorden van een overenthousiaste marketeer samen te vatten: “NSA proof dataopslag”. Misschien een utopie want zij zullen hun acties niet verzwakken, integendeel. En ongetwijfeld zal er nog een vervolg komen aan dit verhaal van gegevensopslag in de Cloud, om nieuwe of bestaande klanten te overtuigen om de stap naar de Cloud te zetten. Deze evolutie is niet te stuiten en de voordelen zijn te groot. Alleen is het verstandig om er bedachtzaam mee om te gaan.
 
Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond Cloud & Business Continuity. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business