Blog

Software zal ook in HR hét verschil maken

[Blog] De komende tien jaar kunnen HR-managers zich meer dan ooit intern profileren. De uitdagingen voor organisaties situeren zich immers allemaal daar: vergrijzing, burn-out, efficiëntiewinsten, ... Maar dan moet zo’n HR-manager zich natuurlijk wel met die zaken kunnen bezighouden, en niet met het ordenen en overtypen van bonnetjes en formulieren.

 
Het is onze missie bij AFAS om HR-managers de speelruimte én de munitie te geven om écht te wegen op het beleid. Noem het software als enabler. En dat bovenop de directe gunstige impact die onze HR-software heeft op de werking van een personeelsafdeling.

Byebye buikgevoel

HR-managers wegen nog altijd te weinig op het beleid van organisaties. Maar hun meerwaarde is zó groot. Neem nu de vergrijzing: sommige bedrijven zien de komende tien jaar honderden werknemers afzwaaien. Wie gaat al dat kennisverlies opvangen? Of kijk naar de consultancy en financiële sector: daar springen getalenteerde jongeren na een jaar of vijf steeds weer weg naar de concurrent. Wég investering! Een krachtig HR-beleid laat bedrijven toe om tijdig in te spelen op die fenomenen en actie te ondernemen.
 
Maar om een krachtig beleid te voeren, heb je inzicht nodig. Je moet precies weten hoeveel mensen wanneer vertrekken, en welke competenties je daarmee verliest, om een zinvol aanwervings- en trainingsbeleid te kunnen uittekenen. Maar bij veel bedrijven zit die informatie verstopt in excelletjes bij individuen. Zelfs als een HR-manager dan even de tijd krijgt om zich met zo’n beleid bezig te houden, kan hij onmogelijk tot juiste inzichten komen omdat hij de data niet heeft. En een HR-beleid dat zich op buikgevoel baseert, daar is niemand wat mee. Een kind kan zien dat krachtige, geïntegreerde software cruciaal is om die data gemakkelijk inzichtelijk te maken.

Tijd en geld vrijmaken

Goede HR-managers genoeg in dit land – aan talent ligt het écht niet. Maar ze moeten zich met de verkeerde dingen bezig houden. Krachtige software zoals die van ons, bespaart een bedrijf gemakkelijk tien tot vijftien volle dagen werk per maand. Soms zelfs alleen in de loonadministratie. Moet je nagaan wat de totale impact is als ook andere tijdrovende processen zoals vakantieregistratie en ziekteverzuim worden aangepakt.
 
We gaan daar trouwens erg ver in: waarom zou het de HR-verantwoordelijke moeten zijn die adreswijzigingen of andere kleine administratieve veranderingen doorgeeft? Dat kan een medewerker toch best gewoon zelf? Daarom is onze software daarop voorzien.

Getest in de praktijk

Met onze krachtige en gebruiksvriendelijke software maak je HR-processen veel lichter en helemaal geïntegreerd. Zo verloopt ziekte-aangifte niet alleen vele malen sneller, ze bezorgt de HR-manager meteen ook relevante data over ziekteverzuim. Cruciaal om beleid op te bouwen.
 
Een goed voorbeeld van onze impact, zie je bij AviaPartner. Daar was een team van vier HR-medewerkers elke maand vier dagen bezig met de loonverwerking. Vandaag doen ze dat op één dag, met twee collega’s. Dat zijn veertien werkdagen winst. Niet alleen kunnen de HR-specialisten daar nu zinvollere taken doen. Ze krijgen ook nog eens correcte input uit het systeem.
 

Deze blogpost wordt aangeboden door AFAS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business