Blog

De laatste der desktopcomputers

[Blog] Dit weekend is het zover. Dan schakel ik thuis de laatste van mijn desktopcomputers definitief uit. Het einde van een persoonlijk tijdperk.

 
 
Als fervent desktopgebruiker heb ik heel wat productieve uurtjes doorgebracht achter die grote, blazende toren-pc. En wat was ie snel, met z’n SSD, twee quadcore processors en tig GB’s aan hooggeklokt RAM. Maar het ding was ook luidruchtig. En als ik eens een kabeltje moest versteken, moest ik mezelf steeds schrap zetten om onder het bureau te kruipen, en in het donker op zoek te gaan naar de juiste aansluiting.
 
De wet van Moore heeft nu ook bij mij genadeloos toegeslagen.
 
Want vandaag vind je meer dan voldoende rekenkracht in de palm van je hand. Laptops zijn flinterdun geworden, en komen dicht in de buurt van de form-factor die een tablet biedt. En omdat ik toch al voor een groot deel online werkte – Google Docs, Office 365, Dropbox, noem maar op – gebruikte ik heel vaak mijn tablet, smartphone of laptop al naargelang de plaats waar ik me bevond, of welk toestel het dichtste in mijn buurt was. Ondertussen stond mijn trouwe desktop enkel stof te verzamelen.

Ergonomie én mobiliteit

Sinds een maandje heb ik het genoegen gehad te mogen werken op een Surface Pro 4 van Microsoft. Dat is een hybride laptop die je ook (min of meer) als tablet kunt gebruiken. Vooral de flexibiliteit van dat apparaat is voor mij een openbaring geweest. In het bijzonder Onenote-notities maken met behulp van het pennetje gaat me zeer goed af, maar de Surface Pro 4 is ook meer dan krachtig genoeg voor het werk dat ik moet doen.
 
Ergonomisch gezien blijft een mobiel apparaat echter een ware hel. Het meeste werk verzet ik nog altijd het liefst achter een grote monitor (of twee), met een volwaardig “natural” toetsenbord en een losse muis. Kwestie van mijn polsen, rug en ogen niet te veel te belasten. Maar ook daar valt een mouw aan te passen. De Surface Pro 4 koppel ik voortaan via USB 3 aan een Belkin dockingstation, dat ik onlangs bij iBood op de kop kon tikken. Slechts één kabeltje versteken en ik zit weer te werken in mijn oude, vertrouwde desktopomgeving.
 
Voor mij is dit een winnende combinatie: alle voordelen van een comfortale desktop, samen met de flexibiliteit van een mobiel apparaat. Oh ja, en het nieuwe Hello – aanmelden bij Windows met behulp van gezichtsherkenning – werkt heerlijk snel op de Surface Pro 4. Zelfs mijn wachtwoord hoef ik niet meer in te tikken om te kunnen starten met computeren.
 
En hoe ziet jouw ideale werkplek er uit?
 

 

belkinblogsbusinessdesktopergonomiemicrosoftsurface prowerkplek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN