Business

Geen zwart gat door een black-out

Bedrijven maken zich terecht zorgen over hun business continuity want de gevolgen van een stroomuitval zijn niet te overzien. Wanneer hun ICT-infrastructuur en data echter ondergebracht zijn bij een degelijk datacenter lopen zij geen enkel risico. Een zichzelf respecterend datacenter heeft immers een doordachte strategie voor de stroomvoorziening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Geen zwart gat door een black-out

De laatste tijd staat het nieuws bol van berichten over mogelijke black-outs en stroomonderbrekingen. Bedrijven maken zich terecht zorgen over hun business continuity want de gevolgen van een stroomuitval zijn niet te overzien. Wanneer hun ICT-infrastructuur en data echter ondergebracht zijn bij een degelijk datacenter lopen zij geen enkel risico. Een zichzelf respecterend datacenter heeft immers een doordachte strategie voor de stroomvoorziening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Ons datacenter in Zaventem bijvoorbeeld, is voorzien van 11 dieselgeneratoren die het datacenter op hun eentje wekenlang operationeel kunnen houden. Dat kan onder meer via een speciaal mechanisme om de dieseltanks bij te vullen terwijl de generatoren werken. Daarnaast heeft elk apart onderdeel van het datacenter minstens tweemaal zoveel generatoren als nodig, waarbij elke generator permanent stand-by staat om bij problemen naadloos over te schakelen naar een andere generator. Elke generator kan de operationele activiteiten voor 50 uur garanderen, wat ruimschoots het vooropgestelde aantal uren van een gemiddelde black-out overstijgt.

Daarnaast hebben we een tweeledige strategie voor de dieselvoorraad voor die generatoren. Zo zijn er contracten met twee lokale en één buitenlands bedrijf. Mocht bij langere onderbrekingen de dieselbevoorrading in het gedrang komen, omdat bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere kritische centra logischerwijze voorrang zouden kunnen krijgen, is het contract met de buitenlandse dieselleverancier een extra verzekering. Deze is binnen een paar uur ter plaatse. We kunnen ook rekenen op de hulp van onze buitenlandse collega’s die een benzineleverancier stand-by staan hebben voor België indien nodig.

Onze datacenters zijn daarnaast voorbereid op nog heel wat andere risico- en rampscenario"s. De hele infrastructuur – goed voor zo"n 8.000 vierkante meter groot (ongeveer anderhalf voetbalveld) – is brandveilig, beschermd tegen diefstal en  volledig redundant opgebouwd. Twee derde van de oppervlakte staat vol met IT-apparatuur, de rest is voorbehouden voor apparatuur om de stroomvoorziening te verzekeren, de vochtigheidsgraad onder controle te houden (tussen 40% en 60%), de temperatuur precies juist te krijgen (maximaal drie graden kouder of warmer dan 21°C) en stroom naar binnen te voeren. Een extra gevoelig detectiesysteem merkt de kleinste vreemde stofdeeltjes op en waarschuwt meteen een expert als dat nodig is. Kabels en buizen liggen niet zomaar in goten, maar hebben een eigen afgesloten ruimte en gangencomplex.  Dit tussendak is meteen een extra beveiligingslaag tegen waterlekken, en doet dienst als buffer voor temperatuur en luchtvochtigheid.

U ziet, wij zijn alvast goed voorbereid op mogelijke black-outs. Maar ondanks het feit dat wij alles doen om uw bedrijfskritische gegevens veilig te bewaken, zorgt u zelf uiteraard best nog altijd voor een goed business continuity en disaster recovery-plan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business