Business

Waarom databeheer cruciaal is voor veerkracht

SAS
© SAS
Disruptie kan uit elke hoek komen. Enkel veerkrachtige bedrijven slagen erin om in turbulente tijden succesvol te blijven.

Een pandemie, economische druk, tekort aan bepaalde skills, … In een wereld die razendsnel verandert, lijkt het onmogelijk om je bedrijf veerkrachtig te maken. SAS stelde bedrijfsleiders daarom de vraag hoe zij zich voorbereiden om met onverwachte uitdagingen om te gaan. Op basis van hun antwoorden, stellen we vast dat veerkrachtige bedrijven volgens vijf basisregels werken.

In de eerste plaats beseffen ze dat ze snel en wendbaar moeten zijn om zich aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Daarnaast gebruiken ze datagedreven inzichten als basis voor innovatie. Bij de ontwikkeling en het gebruik van transformatieve technologie hebben ze veel aandacht voor ethische normen. Ze zorgen ervoor dat de hele organisatie doordrongen is van een datagedreven cultuur. En ze rekenen op een stevige dosis nieuwsgierigheid in hun zoektocht naar nieuwe manieren om te groeien.

Eén ding is duidelijk: bedrijven die investeren in veerkracht, moeten eerst investeren in data.

Begin bij de basis

“Garbage in, garbage out”… We zijn al een tijdje aan het meesurfen op een golf van nieuwe technologieën zoals machine learning en AI. Maar zonder solide fundering voor je huis zal niets van wat je bouwt standhouden. Goed beheer van data en weten hoe dit je beslissingen beïnvloedt, is essentieel om je organisatie veerkrachtiger te maken en te reageren op disrupties.

Gelukkig staan we er niet alleen voor. AI heeft zich tot hiertoe bewezen als een technologie die goed is in het uitvoeren van alledaagse taken, waardoor mensen meer ruimte krijgen voor creatieve probleemoplossing. Nu gaat AI hetzelfde doen in het kader van databeheer.

Het geheim van veerkracht

Uit de survey blijkt dat respondenten met een hoge score voor veerkracht prioriteit geven aan analytics en AI om disruptie onder controle te krijgen. Dat sommige bedrijven hier nog niet mee bezig zijn, valt te begrijpen. Tot voor kort konden AI-tools bepaalde problemen wel oplossen, maar was het niet vanzelfsprekend om vanuit een specifieke behoefte met de technologie aan de slag te gaan.

Naast het beheren van je data is het belangrijk te beginnen met een case die relevant is voor je organisatie en die je met technologie kunt oplossen. Ofwel ga je voor een Big Bang, waarbij je meteen het moeilijkste probleem aanpakt. Ofwel kies je voor een gecontroleerde explosie, waarbij je een uitdaging tackelt met een kleine groep ingenieurs, ontwikkelaars en data scientists. Die laatste werkwijze zal sneller tastbare resultaten opleveren, waarna je AI kunt doortrekken naar andere projecten. Het is ook die tweede groep die zich in het geval van een disruptie snel zal kunnen aanpassen. Bij een crisis, zoals een verstoring van de supply chain, heb je immers geen zes maanden om een oplossing te vinden. Onthoud zeker ook dat AI slechts één tool is in een veel grotere analytics-gereedschapskist.

Dankzij simulatietechnologie hoeven we niet meer terug te kijken naar het verleden, maar mogen we focussen op problemen die onze toekomstige business kunnen aantasten. Maar dat kan enkel als de fundering van je databeheer klaar ligt. Weet je niet waar te beginnen? Gebruik dan zeker de Resiliency Assessment Tool van SAS om je organisatie te evalueren en op zoek te gaan naar dingen die je kunt verbeteren.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business