Volvo verhoogt productie elektrische wagens in Gent

Om te herstellen van een moeilijk 2020 gaat Volvo vol inzetten op elektrische wagens. De fabriek in Gent moet daarin een voortrekkersrol spelen.

De auto-industrie heeft er een moeilijk jaar opzitten, en ook Volvo heeft die dans niet kunnen ontspringen. Wereldwijd verkocht Volvo in totaal 661.713 wagens in 2020, een daling van 6 procent ten aanzien van 2020. Ook de productie daalde. In de productiefabriek in Gent, de enige in België, rolde minder dan 200.000 Volvo-wagens van de band. Dat was het laagste productiepeil in 10 jaar. Het verplicht sluiten van de fabriek in het voorjaar heeft daar ongetwijfeld een groot aandeel in gehad.

Maar Volvo toont zich toch optimistisch voor het nieuwe jaar. Zowel de productie als de verkoop toonde sterke tekenen van herstel in het najaar. Via een persbericht meldt de Zweedse autobouwer dat in de tweede helft van 2020 een recordverkoop werd gerealiseerd. In de Verenigde Staten en China deed Volvo het jaar-op-jaar beter dan in 2020, de globale daling van de verkoopcijfers is vooral te weten aan een sterke daling in Europa (15,5%).

De toekomst is elektrisch

Volvo heeft een groot geloof in haar elektrische wagenassortiment, en zal de productie van elektrische wagens dan ook flink opdrijven. Tegen 2025 wil Volvo dat minstens de helft van het aantal verkochte wagens elektrisch is. In Europa is dat op dit moment ongeveer 30%. De verkoop van elektrische wagens zit wel sterk in de lift. Vorig jaar bereikte die voor het eerst de kaap van 1 miljoen op het Europese continent (bron: Schmidt Automotive Research). Noorwegen heeft daar een groot aandeel in; het is het eerste land waar er meer elektrische wagens dan benzinewagens op de wegen rondrijden.

De XC40 Recharge is de eerste elektrische wagen van Volvo. Image Credit: Volvo

De productiefabriek van Gent zal een belangrijke rol spelen om de ambitie van Volvo te realiseren. In het voorjaar van 2020 werd een nieuwe assemblagelijn voor batterijen in gebruik genomen, en in het najaar de productie van XC40 Recharge opgestart. Maar daar zal het zeker niet bij blijven. De Tijd schrijft dat in de loop van dit jaar de productie van een tweede elektrische model zal starten in Gent. Volvo moet dat type wagen wel nog onthullen, al weten we al wel dat die wagen uit hetzelfde CMA-platform als de XC40 Recharge zal opgebouwd worden. Op een jaar wil Volvo de productie van elektrische wagens in Gent verdrievoudigen, vanaf 2022 moet het aandeel 60% zijn. Een ambitieus plan, maar het momentum voor elektrische wagens lijkt anno 2021 groter dan ooit te zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business