Predictive hiring analytics: een nieuwe revolutie binnen HR
Dat objectieve data leidt tot een betere besluitvorming, dat zullen vandaag de dag maar weinig leidinggevenden nog ontkennen. Toch gebeurt het aanwerven van nieuw personeel nog heel vaak op subjectieve gronden. Rekruiters vormen een eerste indruk op basis van een cv, en die indruk wordt tijdens één of meerdere sollicitatiegesprekken waar nodig bijgesteld om tot een finale beslissing te komen. Met als resultaat dat werknemer en werkgever soms al snel tot de conclusie moeten komen dat er geen match voor de lange duur is.
skeeled wil dat probleem aanpakken. Met hun Talent Acquisition Software ontwikkelde het Belgisch-Luxemburgse bedrijf een AI-aangedreven platform die ‘predictive hiring analytics’ introduceert in het volledige rekruteringsproces. Oprichter Nicolas Speeckaert legt ons uit hoe analytics leiden tot betere rekruteringskeuzes, en waarom de software zo revolutionair is voor HR.
Van vacature tot aanwerving
Het voorspellende talent acquistion platform omvat het hele rekruteringsproces totdat een kandidaat is aangenomen, legt Speeckaert ons uit. Dat proces begint van zodra een positie vrijkomt. Want ook bij het promoten van je vacature op jobboards is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. De wervingsmarketingstools van het programma helpen bedrijven hun vacatures in de verf te zetten zodat kandidaten er sneller op vallen. Als iemand zich aanmeldt, gebeurt een eerste screening van het cv. Daarbij worden verschillende parameters in rekening genomen zoals taalvaardigheden, opleidingen en relevante werkervaring voor de job. Nadien worden de kandidaten nog onderworpen aan enkele tests (een persoonlijkheids-, motivatie- en redeneringsvermogentest) en een interview om inzicht te krijgen in iemands karakter en cognitieve vaardigheden. De software gebruikt dan die combinatie van hard en soft skills om een berekening te maken van de match tussen de kandidaat, de job en de organisatie.
Het klinkt allemaal vrij herkenbaar voor wie ooit gesolliciteerd heeft, dus wat verandert de software dan precies voor recruiters en werkzoekenden? Een eerste voordeel is volgens Speeckaert dat de software het rekruteringsproces helpt stroomlijnen. Om zeker te zijn dat aan het einde van de rit de beste kandidaat overblijft, maken bedrijven hun wervingsprocedure wel eens onnodig lang en complex. Bedrijven onderschatten de negatieve impact die dit kan hebben op de interesse en motivatie van kandidaten. skeeled neemt met hun platform onnodige stappen weg om een aangename ervaring voor kandidaten te creëren. De software houdt ook rekening met de privacy van elke kandidaat. Om conform te zijn met GDPR – Europa vormt de belangrijkste afzetmarkt voor skeeled – moeten kandidaten hun toestemming geven voor het bewaren van de gegevens uit hun cv en de tests. Alle data wordt na afloop van de procedure automatisch uit de database verwijderd.
Geen compromissen maken
Predictive hiring analytics bieden uiteraard ook troeven voor de werkgever. Rekrutering is vaak een spanningsveld tussen objectiviteit en subjectiviteit. Elke kandidaat verdient het om objectief behandeld te worden, maar hoe ervaren de recruiter ook is, zijn persoonlijk bias kan hij of zij nooit wegstoppen. “Tijdens een sollicitatiegesprek vormen recruiters op basis van je eerste zeven woorden al een oordeel. Alles wat nadien gebeurt, zal gekaderd worden rond die eerste indruk. Maar waarom zou die eerste indruk juist zijn?”
Speeckaert geeft toe dat ook met gebruik van predictive hiring analytics persoonlijke intuïtie niet helemaal verdwijnt, maar recruiters zullen zich toch meer laten leiden door een objectieve analyse om een kandidaat te beoordelen. Dat moet de kans verhogen dat bedrijven de juiste wervingskeuzes maken. “Bedrijven maken in hun rekrutering vaak compromissen om posities toch maar ingevuld te krijgen. Topbedrijven zouden nooit compromissen moeten maken. Predictive hiring analytics hebben bovendien ook een positief effect op de diversiteit, omdat onbewuste bias wordt gereduceerd tot een minimum.” Volgens Speeckaert moeten bedrijven de software ook durven gebruiken om het eigen rekruteringsproces te evalueren en in vraag te stellen.
Mensen zijn waardevol
Het is ondertussen een vijftal jaar geleden dat een eerste versie van de Talent Acquistion Software gelanceerd werd. Klanten zagen hun rekruteringsbeslissingen tot 80% accurater worden met predictive hiring analytics. Het systeem is zelflerend, en zal met verloop van tijd steeds betere analyses maken. Toch is honderd procent accuraatheid volgens Speeckaert onbereikbaar: “Rekrutering zal altijd een wisselwerking blijven tussen mens en machine. Elke situatie is anders omdat mensen nu eenmaal complex zijn. Als iemand er toch in zou slagen een software te ontwikkelen die honderd procent accuraat is, wil ik graag weten hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.”
“Wij willen vooral het inzicht doen groeien dat rekrutering een belangrijk strategisch aspect is. De juiste mensen aanwerven leidt tot de beste prestaties. Je mensen zijn je meest waardevolle asset om jezelf te differentiëren van je concurrenten”, besluit Speeckaert.
Interesse in Talent Acquisition Software? Via de website van skeeled kan je een demo aanvragen.