Interview

Over AI in MSI-laptops: interview met Ande Bosman (MSI)

AI MSI
Als het over technologie gaat, wordt AI steeds belangrijker. Wij spraken met Ande Bosman, Account Manager Notebooks bij MSI, over wat AI in hun laptops komt doen.


Laptopfabrikanten, ook MSI, zullen de komende maanden toestellen uitbrengen met AI-mogelijkheden in verwerkt: AI-pc’s, als het ware. Wat moet de consument zich precies voorstellen bij zo’n AI-pc?

Ande: Dat is een goede vraag! Denk bij AI-pc’s aan alles wat je in de basis gemak kan opleveren dankzij AI. Het gaat om de makkelijkste applicaties, waarmee je bijvoorbeeld een achtergrond kan genereren op basis van een afbeelding, volledig geautomatiseerd. Denk dus vooral aan dat soort dingen. Eigenlijk is de AI in AI-pc’s een tool om je leven gemakkelijker te maken. De applicaties en de software die erbij worden geleverd dragen daaraan bij. Zo kan de AI-tool zich automatisch aanpassen op een bepaald gebruikersprofiel. Denk bijvoorbeeld aan als je een game opstart. De tool zorgt er dan voor dat de notebook in ‘performance’-stand gaat, zodat jij op de beste manier van je game kan genieten. Sluit je het spel weer af? Dan zal de tool ook automatisch het profiel weer aanpassen, naar bijvoorbeeld de batterijbesparingsmodus.

Leveren- jullie dan MSI-specifieke software die niet op laptops van andere fabrikanten te vinden is? En hoe verhouden die tools zich tot de AI-toepassingen die Microsoft zelf aanlevert?

Ja klopt, onze AI-laptops hebben met MSI AI Engine specifieke software en tooling die specifiek voor onze notebooks werd ontwikkeld. De software draait bovendien vanuit een eigen engine. Het is dus echt MSI-specifiek, ja.

Tot op heden willen we met het AI-platform de diensten die Microsoft reeds biedt aanvullen. De ontwikkelingen binnen MSI gebeuren met eigen tooling en software. Voor zover nu bekend is het vooral de bedoeling om aan te vullen wat er nu al is. Het zullen dus vooral toepassingen zijn die het huidige aanbod verbreden en verbeteren, maar die niet het hele AI-platform van Microsoft willen vervangen.

Is het de bedoeling dat deze functies zich vooral toespitsen op werk of op ontspanning?

Ik denk dat je eigenlijk vooral de vraag moet stellen wat de consument ermee wil doen, want het kan natuurlijk allebei. Je kunt de tooling gebruiken voor werk. Dat is natuurlijk de meest logische: we zien AI op heel veel manieren bij werk gebruikt worden. Of het nu gaat om bepaalde informatie op te zoeken, het makkelijker maken van een stukje tekst, een afbeelding bewerken…

Vanuit MSI, als je kijkt naar onze notebooklijnen waar AI inzit, dan zit daar ook weer een onderscheid in. De Stealth-notebook, bijvoorbeeld, is een gaminglaptop. Tegelijk kan hij natuurlijk ook voor werk gebruikt worden, omdat het uiterlijk van dat model veel minder gaat over RGB en een cleane look heeft. Cyborg- en Katana-modellen zijn veel meer klassieke gamingmodellen en zijn dus minder gericht op kantoorgebruik. De AI-tools die op de laptops aangeboden worden zijn over de hele linie gelijk en alle functies zijn dan ook te gebruiken op elke laptop.”

We kennen momenteel al heel wat AI-tools die tekst en beeld kunnen genereren. Spitst het AI-systeem van MSI zich toe op tekst of beeld?

MSI heeft natuurlijk een achtergrond in de gamingmarkt. Vanuit die achtergrond is het enigszins logisch dat we vooral met het visuele aspect aan de slag gaan. Dat deel heeft onder andere de hoofdfocus, maar denk daarbij ook aan de automatische gebruiksprofielen die de tool inzet. Naast dat je dus beeld kan genereren en automatische gebruiksprofielen hebt, maakt de AI tooling ook gebruik van automatische noise cancelling, oftewel AI Noise Cancellation Pro. Deze functie zorgt er automatisch voor dat verschillende ruis door speakers of microfoons gedempt wordt. Op deze manier zijn meetings altijd goed te volgen en verstaanbaar, zonder dat er bij jou ruis op de achtergrond is.”

Werkt MSI, behalve aan gekende AI-tools voor beeld en tekst, ook nog aan andere AI-tools? Wanneer zouden we die ontwikkelingen te zien krijgen?

MSI wil traditioneel gezien altijd de eerste zijn. Toen de Meteor Lake-processoren vorig jaar op de markt kwamen, waren wij de eerste in Nederland die de CPU gebruikten. Het ging dan om een Prestige-model, geen gamingtoestel dus. Dat is niet iets wat we traditioneel doen, en toch waren wij de eersten.”

“Met AI zouden we dat ook willen. De vraag is of dat een realistische doelstelling voor ons is. Ik ben benieuwd of dat haalbaar is. Tegelijkertijd is kwaliteit het belangrijkste onderdeel van je notebook. Het mag niet zo zijn dat je software hebt die maar voor 50% doet wat die moet doen of gewoon niet werkt. We willen eerst en vooral een goed product neerzetten en daarna pas eerste zijn. Als we eerst kunnen zijn is dat mooi, maar kwaliteit is belangrijker.

MSI is natuurlijk niet de enige fabrikant die plant om AI-mogelijkheden naar laptops te brengen. Hoe wil MSI zich hierin onderscheiden?

Ik denk dat elke fabrikant daar nu wel mee bezig is en er een eigen draai aan geeft. Wij hebben het voordeel dat onze technische achtergrond zo sterk is en heel wat meerwaarde kan bieden. We hebben AI-tooling in GPU’s, bijvoorbeeld AI-powered DLSS 3 en natuurlijk de NPU-tooling in de nieuwe Meteor Lake-CPU’s. Dat zorgt ervoor dat we een voorsprong hebben.

Daarnaast kan de software specifiek gebouwd worden voor de consumenten die voor MSI belangrijk zijn. Met onze kennis van hardware, waar we bekend om staan, en software, kunnen we een sterke link leggen. Op die manier kunnen we een product van een betere kwaliteit afleveren. Ik denk dat het daar uiteindelijk om draait.

Uitgelicht artikel Microsoft Copilot Microsoft verplicht Copilot-toets op AI-pc’s
AI-laptophardwarelaptopsmsiNPU

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen