Heere Blokhuis (SAS): “We moeten digitaal comfortabel leren worden”

Digitale transformatie verandert de manier waarop we met technologie omgaan. Volgens Heere Blokhuis ligt de sleutel tot digitaal comfort bij data literacy.

Sinds het begin van de globale coronapandemie is de interactie tussen mens en technologie drastisch veranderd. De adoptie van digitale technologieën gaat sneller dan ooit tevoren, zelfs binnen posities waar we dat vroeger niet mogelijk achtten. Die doorgedreven automatisering biedt eindeloze nieuwe mogelijkheden voor onze samenleving, maar de uitdagingen worden tegelijkertijd ook blootgelegd. Het lijkt alsof we op een keerpunt zitten waarbij veel mensen (opnieuw) moeten leren omgaan met technologie. We moeten als het ware ‘digitaal comfortabel’ leren worden, klinkt de visie van Heere Blokhuis, Managing Director bij SAS BeNeLux.

heere blokhuis
Heere Blokhuis. Image Credit: SAS

Heere Blokhuis omschrijft de uitdagingen van digitale transformatie als volgt: “Onze perceptie rond digitalisering is volledig veranderd. Vroeger dachten we dat AI enkel repetitieve taken zou automatiseren. Maar kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer en kan nu ook moeilijkere taken gaan automatiseren. Zelfs chirurgen worden tijdens operaties al bijgestaan door AI. Iedereen binnen de organisatie krijgt te maken met AI. Daarom is het cruciaal dat iedereen ook leert omgaan met data.”

Van data literacy naar datacomfort

Digitaal comfortabel worden begint dus met het verhogen van je data literacy, vrij vertaald ‘datageletterdheid’. Maar wat houdt dit concept nu precies in? Blokhuis legt dit als volgt uit: “De coronapandemie geldt als een duidelijke waarschuwing dat er een digitale kloof bestaat in onze maatschappij. Er is in veel lagen van de maatschappij een tekort aan kennis over hoe data en AI precies werken. Het is fundamenteel dat je die kennis blijft ontwikkelen om niet aan de zijlijn te belanden.”

Een gebrek aan data literacy maakt je ook vatbaarder voor misinformatie en manipulatie. “Dat aan AI ook een negatieve zijde verbonden zit, is helaas duidelijk geworden”, waarschuwt Blokhuis. “Deepfakes tonen aan dat je met technologie ook mensen kan misleiden. Tegenwoordig is het ook lang niet zo moeilijk om een deepfake te maken. Wie de werking van een technologie begrijpt, ziet ook beter hoe je die technologie kan gebruiken om data te manipuleren.”

Data scientist: een beroep op uitsterven?

Maar data literacy is slechts één van de vele wegen naar digitaal comfort. Heere Blokhuis: “Er moet ook een duidelijk ethisch kader komen rond het gebruik van AI. Hier zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen. Overheden, academische instituten, maar zeker ook bedrijven uit de technologiesector. Bij SAS geloven we in de positieve impact die AI zal hebben op onze maatschappij. We stellen daarom onze kennis en technologie ter beschikking. Aan de hand van uitdagingen proberen we mensen uit hun comfortzone halen en hen zo de voordelen van automatisering voor hun business te doen ontdekken.”

In een wereld waar iedereen datageletterd is, zou je kunnen stellen dat er voor de data scientist geen rol meer is weggelegd. Een conclusie die Blokhuis graag wil ontkrachten. “Veel AI-toepassingen zijn nu nog handwerk, maar dat hoeft in de toekomst niet meer zo te zijn. Data scientists hebben een zeer belangrijke rol te spelen in het wegnemen van de complexiteit van de systemen en het ontkrachten van de mythes rond AI. Het is door die combinatie van meer kennis over data en eenvoudigere technologieën dat we digitaal comfortabel zullen leren worden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business