Interview

Interview Jerry Garcia (Aruba Networks): SASE als veilige toekomst

SASE is een opkomend security framework voor bedrijven dat voor meer veiligheid en een vlottere communicatie zorgt. Wij spraken met Jerry Garcia, countrymanager bij Aruba Networks België en Luxemburg voor wat meer uitleg.

In 2019 konden we kennismaken met SASE (Secure Access Service Edge), een nieuw beveiligingsframework voor bedrijven. Dit nieuwe model werd toen voor het eerst voorgesteld door Gartner. Het zou dé nieuwe ontwikkeling vormen binnen SD-WAN en een perfect huwelijk vormen tussen snelheid, beveiliging, mobiliteit, cloud computing en IoT. Voor velen is het echter nog steeds een vaag begrip, mede omdat het al heel snel technisch overweldigend kan worden. Wat houdt het nieuwe framework nu juist allemaal in? En wie kan er allemaal mee aan de slag? Wij voelden Jerry Garcia van Aruba Networks aan de tand.

‘SASE is simpel gezegd een security framework. Als je vanuit een security framework verschillende branches of werkplekken gaat connecteren, dan heeft dat het meeste zin waar de applicaties zich bevinden. In dat kader komt SASE op de proppen”, legt Jerry Garcia uit. “Wat je ziet, is dat een aantal applicaties zijn verschoven. Waar vroeger alles fysiek in het bedrijf aanwezig was, in de hoofdkwartieren en datacentra van de klant, worden vandaag veel applicaties aangeboden vanuit een cloudervaring. Denk aan office 365, salesforce, en talloze van dat soort applicaties. Het heeft geen zin om communicatie van Salesforce eerst naar de hoofdkwartieren te sturen en dan naar de salesforce-website, en dan terug naar het hoofdkwartier en zo terug naar de gebruiker. Die communicatie kan rechtstreeks gebeuren, en dat met het juiste security framework errond. En dat is SASE in een notendop. Het draait dus meer een gedachtegoed.”

Voordelen van SASE

Het gebruik van deze nieuwe manier van werken waarbij alles veel dichter naar elkaar wordt gebracht, brengt natuurlijk een heleboel positieve zaken met zich mee. “Om te beginnen is alles alvast veel efficiënter, en voelt de gebruikerservaring veel beter aan. Daarnaast kunnen we hier nu ook de juiste beveiliging toepassen en ook de veiligheid van informatie optimaliseren. Het heeft meer zin om de security te doen waar de applicatie zelf zit, en dus niet vanuit een systeem waarbij je van de gebruikers naar het hoofdkwartier, en dan naar de applicatie gaat. Dit zorgt allemaal mee voor latency, wat een sterke negatieve invloed heeft op de gebruikerservaring. Als je vandaag in een Teams-gesprek zit, dan is die latency enorm belangrijk. En daar helpt SASE bij.”

Sterke groei

De coronapandemie heeft onze manier van werken aardig beïnvloed, en daar heeft SASE goed op ingespeeld door een allesomvattende oplossing te blijken, zeker ook in work-from-home-scenarios.

“We blijven, en we zien dat ook bij HP, in die omgeving werken. We gaan niet teruggaan naar gisteren. Het was voor heel veel bedrijven een shock waaraan ze snel moesten aanpassen, maar nu zien we wel dat veel bedrijven de work-life-balance, tevredenheid en flexibiliteit van werknemers al gewoon zijn. Hier zat in deze periode het meeste van onze groei met het framework.”

Universele toepassingen

Met de komst van de nieuwe manier van werken moeten we ons natuurlijk ook de vraag stellen in welke mate ze geschikt is voor elke toepassing, al lijken ze bij Aruba Networking er wel van overtuigd dat het in veel verscheidene scenario’s kan worden toegepast. “De complexiteit is hier het grootste probleem”, oppert Garcia. “Zodra je gaat kijken naar security op vlak van bijvoorbeeld firewalls en integratie, dan zit je met meerdere partijen. Vanuit Aruba vertrekken we dan ook steeds vanuit een multi-vendor-approach. Als je dus een partner kiest met de nodige ervaring die je daarbij kan begeleiden, dan verdoe je als IT-team niet teveel tijd, zeker als kleine of middelgrote onderneming. Niet al die bedrijven beschikken over voldoende IT-personeel of kennis om dat op de juiste manier te doen. Daarom, een goede security partner en een goede netwerk-integrator zoals Aruba zijn hierin cruciaal.”

Prijskaartje

Een nieuw framework houdt natuurlijk ook wel een volledig nieuwe infrastructuur in, waarbij de huidige manier van werken mogelijk aardig op de schop genomen moet worden. Dit komt dan vaak ook wel met een prijskaartje, en eentje waar niet alle bedrijven zomaar op zitten te wachten. Volgens Garcia is dat geen obstakel, maar eerder een investering. “Het is niet duurder, het is eerder een kostenverschuiving”, vertelt Garcia. “Het is een andere manier van denken. Ik denk dat er op die piste zowel voor ons als vendoren, maar ook voor integratoren enorm veel werk is om dat duidelijk te maken. Ik kan me vandaag geen enkel bedrijf meer inbeelden dat niet minstens een deel van zijn applicaties in de cloud heeft. Het is ervoor zorgen dat je infrastructuur klaar is voor wat je morgen nodig hebt, en dat op de juiste manier.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business