5 tips om je webshop klaar te stomen voor piekmomenten

Aan de hand van deze 5 nuttige tips zorg je ervoor dat je webshop elke piekperiode met glans doorstaat.

De feestdagen zijn op dit moment niet meer dan een fijne herinnering. Ook voor retailers, want de eindejaarperiode blijft dé tijd van het jaar bij uitstek om koopjes te doen. Het koopjesfeest wordt afgetrapt met Black Friday eind november, om dan niet meer te stoppen tot de laatste cadeautjes onder de kerstboom zijn uitgepakt.

Was jij er de afgelopen feestdagen helemaal gerust in? Of heb je toch met een bang hartje jouw webshop in de gaten gehouden of deze niet onderuit ging? Je webshop moet zowel voor als achter de schermen volledig in orde zijn. Je kan nog de beste deals op de markt aanbieden, kopers zullen afhaken als je webshop veel te traag laadt. Deze 5 tips focussen zich op het in orde brengen van de technische kant van je webshop.

  1. Denk aan de klant

Dat je de klant centraal moet stellen in het uitbouwen van een webshop, dat klinkt waarschijnlijk al als een afgezaagd cliché. Maar het is niet enkel van toepassing op het design van de webshop, maar ook op hoe je de webshop technisch opbouwt. De algemene prestaties van je website kunnen evengoed het verschil maken tussen een aankoop of niet. Er zijn zaken die je zelf kan doen zoals het invoegen van geen al te grote afbeeldingen en het samenvoegen van kleinere afbeeldingen in image sprites. Voor andere zaken zal je je hostingpartner of webmaster nodig hebben. Vraag je webmaster om Javascript en CSS-bestanden samen te voegen, en vraag je hostingpartner om GZIP compressies te activeren.

  1. Updaten, updaten, updaten!

Als je webshop ontzettend traag is, kan het er ook aan liggen dat je een verouderde software gebruikt. Zorg ervoor dat zowel je webserver, databaseserver als het gehele besturingssysteem op een recente software draaien. Indien dit niet zo is, voer dan de nodige updates uit. Hou er rekening mee dat updates tijd kosten. Plan deze daarom goed in, en voer ze zeker niet uit op momenten dat je veel verkeer naar je webshop hebt. Software updates hebben niet enkel een positief effect op de snelheid van je webshop, maar ook op de veiligheid. Softwareaanbieders zoals Microsoft rollen immers systematisch beveiligingsupdates uit die patches bevatten voor de laatst ontdekte zwakheden in de beveiliging.

  1. Cloud hosting

Om de hoge belasting van een verhoogd aantal bezoekers te kunnen verwerken, is het van belang dat je infrastructuur schaalbaar is. Indien je nog niet gebruik maakt van cloudservers, is dit zeker iets dat je moet bespreken met je hostingpartner. Cloudservers zijn over het algemeen veel beter in staat om onder zware belasting performant te blijven. Een andere oplossing is het uitbreiden van je netwerkinfrastructuur.

  1. Gebruik slimme cachingtechnieken

De laadtijden van je website zijn cruciaal om bezoekers te houden. Wanneer iemand een product wil bestellen, dan wil die dat snel kunnen doen. Lange wachttijden zijn echt nefast voor het aankoopproces. Laadtijden optimaliseren doe je aan de hand van ‘caching’. Dat is een techniek om data sneller te verwerken. Niet elke pagina van je website is geschikt voor caching, maar goede cachingtechnieken maken je webshop een stuk meer bestendig tegen een plotse stijging van bezoekersaantallen. En dat is wat je wil bereiken, toch? Geavanceerde cachingsoftware kan je verkrijgen via je hostingpartner.

  1. Eerst testen, dan uitvoeren

Deze laatste stap is eigenlijk van toepassing op alle vorige tips. Welke wijzigingen je ook doorvoert aan je systeem, je wil dat de zichtbare impact er van zo klein mogelijk is op je webshop. Er moet maar een iets mis gaan, waardoor je servers een hele dag platliggen. Voer daarom altijd eerst een simulatie uit van een update alvorens ze op je echte website uit te voeren. Dat geeft je meteen ook nuttige informatie over de performantie van je website. Niet tevreden? Dan kan je samen met je hostingpartner nog de nodige aanpassingen doorvoeren voor het te laat is!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business