Partnerinfo

Rijd mee aan kop in de recyclage van fietsbatterijen

Bebat header recyclage fietsbatterijen
Wil je de elektrische mobiliteitsrevolutie écht duurzaam maken? Denk dan ook aan de recyclage van je fietsbatterij.

E-bikes helpen mensen om in beweging te blijven en ze zijn milieuvriendelijk wanneer ze autoritten vervangen. Dat is goed voor zowel mens als planeet, toch als we tenminste ook goed met onze fietsbatterij omspringen. Daarom is het belangrijk om de fietsbatterij van jouw e-bike juist te laten recycleren wanneer deze is uitgefietst.

Haal het meeste uit jouw batterij

Iedereen haalt natuurlijk graag het maximum uit zijn of haar fietsbatterij. We geven je alvast een paar tips om je een duwtje in de rug te geven en de levensduur van je fietsbatterij te optimaliseren.

  • Fiets je batterij nooit helemaal leeg: de levensduur van zowat elk type fietsbatterij neemt telkens een stukje af, als je haar helemaal leeg rijdt. Bij een volledige ontlading loopt zowel de oudere generatie fietsbatterijen (NiMh) als de huidige generatie (lithium-ion) onherstelbare schade op. Laad je batterij dus altijd op tijd op en probeer te vermijden dat je zonder motorondersteuning valt.
  • Berg je fietsbatterij opgeladen op: een fietsbatterij moet regelmatig opgeladen worden om rustig te kunnen ontladen. Je batterij eventjes kort opladen voor het opbergen heeft al een positief effect op de levensduur. Ga je je batterij langere tijd niet gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden? Laad haar dan vóór het opbergen op tot ongeveer 80% en herhaal dat vervolgens één keer per maand. Belangrijk: iedere fietsbatterij heeft haar eigen richtlijnen omtrent correct en veilig gebruik. Volg daarom steeds de gebruikshandleiding die je meekreeg van je fabrikant. Opladen doe je daarnaast altijd met de orginele oplader én onder toezicht. Laat de batterij dus niet insteken wanneer je de ruimte verlaat.

Schenk jouw fietsbatterij een nieuw leven

De batterij van een elektrische fiets gaat niet eeuwig mee. De meeste fietsbatterijen houden het 3 tot 5 jaar vol, afhankelijk van het type. Is je batterij uitgefietst? Geef haar dan een mooi nieuw leven. We leggen je hier uit hoe je dat het best doet.

Merk je dat je fietsbatterij het aan het begeven is? Gooi haar dan nooit zomaar bij het restafval of bij ander huisvuil, maar ga ermee langs bij jouw fietshandelaar. Die kan jou namelijk vertellen of een eventuele herstelling mogelijk is. Moet je fietsbatterij toch vervangen worden? Breng haar naar een reyclagepark, of, nóg makkelijker: laat het gewoon over aan je fietshandelaar. Hij of zij weet namelijk perfect wat er moet gebeuren om je batterij een nieuw leven te geven.

Vertrouw op de expertise van een professional

Een fietsbatterij bevat recycleerbare metalen zoals mangaan en kobalt. Die kunnen gemakkelijk hergebruikt worden voor de productie van andere toepassingen. Bebat maakt er, als inzamelaar en recycleerder van alle batterijen, een erezaak van om élke batterij een nieuw leven te geven, ook die van elektrische fietsen. Zo zorgt Bebat ervoor dat alle metalen en andere grondstoffen worden gerecupereerd om ze opnieuw te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van brilmonturen, kookpotten en zelfs nieuwe fietsen.

Belangrijk om weten: laat het openen en/of repareren van fietsbatterijen over aan experten. Doe dat dus nooit zelf. Een batterij is namelijk nooit helemáál leeg. Is je fietsbatterij gezwollen of beschadigd? Dan plak je best de polen af om de batterij zo op een veilige manier binnen te brengen in het recyclagepark of bij je fietshandelaar.

Wil jij nog meer tips over hoe je aan kop kan rijden in het recycleren van fietsbatterijen? Surf dan naar www.bebat.be voor meer info.


Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business