login concept

Wie veilig met iemand wil communiceren via het internet kan een VPN-dienst gebruiken. We testten 8 VPN-apps op het vlak van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

Advertentie

Het internet maakt een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Zonder de technologie voelen we ons afgescheiden van vrienden en familie en zijn we niet in staat al onze werkgerelateerde taken uit te voeren. Gelukkig hoeven we ons niet terug te trekken naar een donker kamertje om achter een computer te kruipen. Mobiele toestellen zorgen ervoor dat we de wijde wereld in kunnen trekken zonder ons geliefde internet te moeten missen. Deze vrijheid komt echter tegen een grote prijs: veiligheid. Telkens wanneer je je verbindt met een publieke wifihotspot in een café loop je immers het risico dat iemand anders over de verbinding mee gluurt. Door gebruik te maken van een virtual private network (VPN) kan je dit probleem grotendeels aan banden leggen.

Bedrijfsnetwerk

Er bestaat een reële kans dat je al wel eens met VPN te maken hebt gehad. Bedrijven gebruiken de dienst immers om werknemers in staat te stellen om van thuis uit het bedrijfsnetwerk te raadplegen. Moest je dit via een klassieke internetverbinding doen, zou het niet lang duren alvorens de grootste bedrijfsgeheimen op straat lagen. Door gebruik te maken van een virtual private network voorkom je dat data wordt onderschept door een veilige, versleutelde verbinding te maken. Wanneer je verbonden bent met een VPN zal al je netwerkverkeer doorheen de beveiligde connectie gebeuren, waardoor niemand kan zien wat je aan het doen bent.

Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is.

Tunneling en encryptie

Bij virtual private networks wordt er gebruik gemaakt van twee technieken om te voorkomen dat berichten gevolgd en onderschept kunnen worden, namelijk tunneling en encryptie. Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is. Vergelijk het met de communicatie die je voert met voormalige landgenoten nadat je uit dat land bent moeten vluchten. Je wilt berichten naar hen kunnen versturen, maar wilt voor je eigen veiligheid niet dat zij weten waar je woont. Om te voorkomen dat de stempel op je postkaart je huidige locatie verraadt, kan je je brief in een tweede enveloppe steken en naar een goede vriend in het land sturen. Hij opent de enveloppe, ziet dat de brief voor iemand anders is bedoeld en stuurt de brief naar de juiste ontvanger via een lokale postbus. De lokale stempel valt niet te traceren, waardoor je brief bij de juiste persoon terecht komt zonder dat hij weet waar jij of je vriend woont.

Stel je nu voor dat iemand op het internationale postkantoor vindt dat de brief verdacht is en besluit de enveloppe te openen. Hij zal het bericht binnenin kunnen lezen en je adres zal alsnog achterhaald kunnen worden. Om dit te voorkomen, wordt er bij VPN eveneens gebruik gemaakt van encryptie. Alle tekst die op de postkaart binnenin de enveloppe staat, wordt versleuteld, waardoor enkel jij en je vriend de tekst kunnen lezen. Zelfs wanneer je berichten worden onderschept, zal niemand je locatie kunnen achterhalen of kunnen meelezen wat je hebt geschreven.

Toepassingen

Eén van de zaken waartegen een VPN je kan beschermen, is een man-in-the-middle-aanval. Bij deze aanval positioneert een hacker zich tussen twee computers die met elkaar aan het communiceren zijn. Denk in ons voorgaande voorbeeld aan de nieuwsgierige postdienstmedewerker. Indien de herkomst en bestemming van een brief niet of onvoldoende zijn beschermd, kan het traject van het bericht eenvoudig  worden getraceerd. Wanneer de tekst in het bericht bovendien slecht is versleuteld, is het niet moeilijk voor iemand om het bericht te onderscheppen en te lezen.

Behalve om hackers te slim afzijn, kan je VPN eveneens gebruiken om overheidsinstanties het nakijken te geven. Inlanden als China wordt het internet sterk gereguleerd, waardoor websites als google en Facebook niet bereikbaar zijn binnen de landsgrenzen. Met behulp van een VPN-verbinding kan je dergelijke restricties omzeilen. Met name voor journalisten zijn VPN-verbindingen erg belangrijk. Wanneer ze in een land verkeren waar het internet zwaar wordt gecensureerd, kunnen ze dankzij de technologie hun verhaal toch naar de buitenwereld brengen.

Ook in België zijn er momenten waarop een VPN-verbinding goed van pas komt. Netflix heeft bijvoorbeeld een verschillend aanbod in verschillende landen. Is er een serie uit een ander land die je graag wilt zien? Door gebruik te maken van een VPN-verbinding wordt je IP-adres gemaskeerd en lijkt het alsof je de website van een andere locatie raadpleegt. Hierdoor hoef je niet te wachten tot je favoriete serie in België wordt uitgerold.

Hoe we testen

TechPulse heeft de voorbije weken acht VPN-diensten uitgetest. Door de extra encryptie die VPN-diensten uitvoeren op je data, werkt je internet doorgaans trager wanneer je een dergelijke verbinding gebruikt. Om deze vertraging te meten, maken we gebruik van de speedtest van Ookla. We meten onze internetsnelheid wanneer we niet verbonden zijn met een VPN-server en wanneer de VPN-connectie wel is ingeschakeld. Dat proces herhalen we gedurende een week voor een Belgische, Amerikaanse en Australische server.

Verder is het aantal servers die een VPN-dienst aanbiedt van groot belang. Wanneer je op reis bent, wil je waarschijnlijk verbinden met een Belgische server. Ben je daarentegen in België, dan wil je net met andere landen verbinden om van het uitgebreidere streamingaanbod in die regio’s te genieten. Om deze laatste reden testen we eveneens of de VPN-dienst Netflix ondersteunt. De streamingdienst probeert komaf te maken met VPN-diensten door gekende IP-adressen te blokkeren. VPN-services die regelmatig van IP-adres veranderen of minder bekend zijn, blijven Netflix een stapje voor.

Ten slotte bekeken we de gebruiksvriendelijkheid en het aantal functies van de app. Sommige diensten bieden behalve een VPN-dienst eveneens een antivirus aan. Andere apps hebben daarentegen verschillende modi zodat de instellingen automatisch aan je noden worden aangepast.

Snelheid met VPN in verhouding tot snelheid zonder VPN (in procenten).
Snelheid met VPN in verhouding tot snelheid zonder VPN (in procenten).
Snelheid met VPN in verhouding tot snelheid zonder VPN (in procenten).

Resultaten

In de bovenstaande grafiek zie je voor iedere VPN-dienst hoeveel ze de internetverbinding vertragen, uitgedrukt in percentage. Zowel de download- (D) als uploadsnelheden (U) zijn gemeten op Windows (W) en Android (A) voor Australië, de Verenigde Staten en België. Zoals je kan zien steekt PureVPN er op het vlak van snelheid bovenuit. De VPN-dienst versnelt de downloadsnelheden zelfs wanneer we verbonden zijn met een Amerikaanse en Belgische server. Freedome en Cyberghost zijn twee andere VPN-diensten die voor weinig vertraging zorgen, terwijl Private Internet Access en Express VPN vaak voor grote vertragingen zorgen.

Wanneer we naar het aantal servers kijken, zien we dat PureVPN wederom het best scoort, met ExpressVPN als runner-up. Goose, Private Internet Access, Freedome en Cyberghost bieden het kleinste aantal servers aan. Goose is de goedkoopste VPN-dienst die we testten, met Freedome en Cyberghost als runner-ups. ExpressVPN, NordVPN en PureVPN zijn veruit de duurste apps die we testten.

Aantal landen waarin de VPN-diensten een server hebben.

Keuze van de redactie

We moesten niet lang denken over welke VPN-dienst met de titel keuze van de redactie gaat lopen. PureVPN haalt erg hoge snelheden, biedt met marge de meeste servers aan, heeft een grote hoeveelheid functies en werkt zonder problemen met Netflix. Enkel qua prijs moet PureVPN andere apps voor zich dulden.

F-Secure Freedome verdient een welverdiende tweede plaats. De app werkt eveneens erg snel en biedt extra beschermingsmogelijkheden aan. Zo geeft de dienst weer hoeveel trackingpogingen het blokkeert en kan je de Windows-app als antivirus gebruiken. Wie op zoek is naar een compleet pakket om zijn online activiteiten te beschermen, is bij Freedome aan het juiste adres.

Ook Cyberghost verdient een vermelding. De app biedt handige modi aan, waardoor je niet zelf in de instellingen moet snuffelen om de dienst naar je hand te zetten. Bovendien ondersteunt de app Netflix en is het één van de goedkoopste VPN-services die we onder handen namen. Cyberghost is wat ons betreft daarom de app met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

CyberGhost VPN review: veel waar voor weinig geld

Voor nog geen 2,50 euro per maand biedt CyberGhost je een erg uitgebreid aanbod aan functies aan. De dienst levert erg goede prestaties en werkt zonder problemen met Netflix.

ExpressVPN review: duur maar veelzijdig

Geen enkele VPN-dienst die we testten, vraagt meer geld voor zijn app als ExpressVPN. Hier staat echter tegenover dat de service een hoop functies aanbiedt.

F-Secure Freedome VPN review: all-in-one-beschermer

Freedome VPN biedt behalve VPN-functies ook beschermingsopties aan. Hierdoor garandeert F-Secure niet alleen je privacy, maar eveneens je online veiligheid. Behalve Netflix: daarmee werkt de VPN-dienst niet.

Goose VPN review: budgetkoning

Voor nog geen drie euro per maand biedt Goose je een volwaardige VPN-dienst aan die compatibel is met Netflix. Ideaal voor wie voor het eerst van VPN’s wil proeven.

NordVPN review (2021): goede middenklasser met pit

NordVPN heeft een erg mooie en gebruiksvriendelijke interface. Dat verbergt niet dat de dienst duurder is dan gemiddeld.

Private Internet Access VPN review: lelijk eendje

Private Internet Access VPN heeft een erg minimalistische interface. Dat neemt echter niet weg dat je de dienst perfect kan gebruiken om Amerikaanse Netflix-series te bekijken.

PureVPN review: snelheidsduivel

PureVPN is de meest complete VPN-dienst van het moment. De service is erg snel, heeft over heel de wereld servers staan en biedt een gespecialiseerde modus aan voor onder andere Netflix.

VPN Unlimited review: streamingspecialist

VPN Unlimited biedt een gespecialiseerde server aan voor wie wil streamen van de Verenigde Staten. Ideaal voor fervente Netflix-kijkers.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here