Achtergrond

OPPO Find N hands-on review: de ultieme foldable?

De Find N is de eerste commerciële foldable die OPPO op de markt brengt. Een geslaagde eerste poging? Dit is wat wij er van vinden.

4 jaar deed OPPO erover om de Find N te ontwerpen. Verschillende prototypes moesten opnieuw naar de tekentafel in de zoektocht naar het optimale vouwbare design. Op 15 december 2021 schreef OPPO geschiedenis door de Find N te lanceren, de eerste commerciële foldable van het merk. Met deze smartphone wil OPPO de concurrentie aangaan met Samsung, dat met drie generaties Z Fold- en Z Flip-smartphones inmiddels al een rijkelijk gevulde catalogus vouwbare smartphones in de aanbieding heeft.

Tot op heden is de OPPO Find N alleen nog maar in China te vinden. Toch kregen wij de kans om de unieke smartphone een paar dagen uit te testen. Onze eerste indrukken van de OPPO Find N lees je in deze review.

OPPO Find N hands-on: onze bevindingen

Design en display: de juiste balans

OPPO heeft de concurrentie goed bestudeerd tijdens de ontwikkeling van de Find N en vooral kunnen leren van zijn fouten. Qua ontwerp zal de OPPO Find N je doen denken aan de Samsung Galaxy Z Fold 3, maar identieke zijn ze zeker niet. Ten eerste zal je merken dat wanneer je beide toestellen naast elkaar zou leggen, de Find N vooral in de hoogte een stuk kleiner is. Dat heeft vooral te maken met de grootte van de displays. Aan de voorkant heeft de Find N een display van 5,5” tegenover 6,2” bij Z Fold 3 en ook opengeklapt is het display bij OPPO kleiner (7,1” vs. 7,6”).

Waar het grote display met aangepaste beeldverhouding van de Z Fold 3 zeker zijn troeven heeft bij bepaalde gebruikstoepassingen, weet OPPO dat te compenseren door vast te blijven houden aan de 16:9-beeldverhouding. Daardoor blijft de Find N veel meer aanvoelen als een smartphone, en dat komt vooral het display aan de voorkant ten goede. Dit voelt veel intuïtiever aan dan het coverdisplay van de Z Fold 3. Mensen met kleinere handen zullen het compacte design van OPPO Find N meer kunnen smaken.

Scharnier

Ook met het scharnier, een cruciaal onderdeel van een foldable, kiest OPPO voor een andere aanpak dan Samsung. Laatstgenoemde laat zijn scharnier zo scherp mogelijk vouwen om ruimte in de behuizing te creëren voor metalen plaatjes die het scharnier verstevigen. Bij OPPO neemt het scharnier wel de volledige ruimte van de behuizing in (zie schets). Dit is vooral een visuele keuze, want daardoor zie je de plooi zo goed als niet meer wanneer de smartphone is opengeklapt. Het scherm plooit ook volledig toe zonder de deur op een kier te laten. Open- en toevouwen gaat zeer soepel en de behuizing voelt stevig aan. Je hoeft dus niet bij elke vouwcyclus te vrezen dat het de laatste kan zijn.

Image Credit: OPPO

Software en bediening

Een smartphone is maar zo goed als zijn software. OPPO Find N komt uit de doos met ColorOS 12 (gebouwd bovenop Android 11) en heeft dus nog geen upgrade naar Android 12 gekregen. De fabrikant moest zijn software lichtjes ombouwen om het vouwbare design te benutten. Hiervoor moet je enkele handelingen onder de knie krijgen. Een van de belangrijkste is hoe je de Split Screen-modus activeert. Hiermee kan je twee applicaties tegelijkertijd gebruiken. Je opent een applicatie en veegt met je twee vingers naar beneden om het scherm bijna letterlijk in tweeën te snijden. In de vrijgekomen schermruimte plaats je dan een andere app en zo kan je beide applicaties los van elkaar gebruiken. Door vier vingers samen te knijpen plaats je een app in een zwevend venster.

Appcompatibiliteit hebben we minder uitgebreid getest aangezien we een Chinees testtoestel hadden met alleen maar Chinese applicaties. Maar net als Samsung is OPPO hier ook deels afhankelijk van de welwillendheid van appfabrikanten om hun interface aan te passen. Tijdens het testen van de Z Fold 3 vorige zomer leerden we al dat Google-apps zich naadloos aanpassen, maar dat Facebook en Instagram zich minder goed presenteren op een vouwbaar scherm. Wij wilden ons vooral focussen op hoe ColorOS draait op de Find N. En over het algemeen is dat goed. Je actieve scherm zet zich vlot over van het coverdisplay naar het hoofddisplay, OPPO’s bloatware past zich goed aan en de Split Screen-modus maakt multitasken kinderspel eens je het onder de knie hebt. Maar de software kan nog wel wat verfijning gebruiken. Handelingen leveren niet altijd het gewenste resultaat op en de laptopmodus komt voor ons nog niet uit de verf. Dan staat Samsung met zijn software toch nog een flinke stap verder.

oppo find n split screen
De Split Screen-modus onder de knie krijgen is een essentiële vaardigheid.

Overige specificaties

Ook hier geldt dat onze testperiode kort was om alles even uitvoerig te testen, maar we schrijven toch bondig onze bevindingen neer. Te beginnen met de camera’s. De OPPO Find N telt in totaal vijf camera’s: drie aan de achterkant (50MP hoofdcamera + 13MP telelens + 16MP ultragroothoeklens) en twee selfiecamera’s in elk display (32MP + 32MP). Op papier zijn de camera’s beter dan die van de Z Fold 3, maar ze zullen je ook niet omverblazen. De camera’s weten het vouwbare design wel perfect te benutten. Zo kan je eenvoudig een selfie nemen met de hoofdcamera door de cameraweergave te tonen op het frontdisplay. We lijsten nog een paar overige specificaties op.

  • Batterij: 4500mAh
  • Processor: Snapdragon 888
  • RAM: 8GB/12GB
  • Opslag: 256/512
find n camera
De camera’s hebben een leuke truc achter de hand.

OPPO Find N vs. Samsung Galaxy Z Fold 3: welke moet je kiezen?

Zowel de OPPO Find N als de Samsung Galaxy Z Fold 3 zijn technische hoogstandjes, maar wat is nu de beste foldable in 2022? We vinden het moeilijk om een winnaar uit te kiezen. De OPPO Find N wint voor ons op vlak van design en hardware, terwijl Samsungs software intuïtiever aanvoelt. We kiezen dan ook voor de democratische oplossing en houden het op een gelijkspel. Wat de consument kiest, zal afhangen van het prijskaartje waarmee de Find N straks de Europese markt betreedt. De Z Fold 3 zal er in ieder geval een waardige tegenstander bij krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business