Samsung Galaxy S24 vs. OnePlus 12: dit zijn de verschillen

OnePlus 12
© OnePlus
Met een prijsverschil van slechts 50 euro zijn de Samsung Galaxy S24 en OnePlus 12 sterk aan elkaar gewaagd. Welk toestel onder de streep de beste koop is, dat lees je in deze vergelijking.

Terwijl Samsung de prijs van de Galaxy S24 ditmaal iets heeft verlaagd, is de OnePlus 12 fors duurder geworden. Waar de OnePlus 11 nog 829 euro kostte, betaal je voor de 12 minimaal 949 euro. De Galaxy S24 is met een prijs van 899 euro net iets goedkoper dan de OnePlus 12. Die vergelijking gaat overigens niet helemaal op, want de 12 biedt standaard 256 GB opslag, terwijl Samsungs vlaggenschip in de basis 128 GB biedt. Kies je voor beide telefoons dezelfde configuratie, dan is de S24 zelfs iets duurder – tien euro om precies te zijn. Voor de prijs hoef je de keuze dus niet te laten.

Het prijskaartje is uiteraard niet het enige verschil tussen de vlaggenschepen. De fabrikanten bieden elk hun eigen softwarepakket: OxygenOS voor OnePlus en One UI bij Samsung. Ook de hardware van beide Android-vlaggenschepen verschilt. Wat je daarvan merkt bij het gebruik van de smartphone(s), zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Specificatielijsten

Daarvoor moet je uiteraard wel eerst de specificaties van beide vlaggenschepen goed bekijken. Je vindt de specificaties van de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 in de tabel hieronder.

 OnePlus 12Samsung Galaxy S24
Scherm6,82 inch, AMOLED, LTPO (1-120Hz), 4.500 nits6,2 inch, Dynamic AMOLED 2X, LTPO (1-120Hz), 2.600 nits
FramemateriaalAluminiumAluminium
Gehard Glas (Gorilla Glass)Gorilla Glass Victus 2Gorilla Glass Victus 2
ProcessorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3Exynos 2400
Batterij/snelladen5.400 mAh/100 watt4.000 mAh/25 watt
Draadloos opladen50 watt AirVOOC15 watt Qi
Primaire camera’s50 MP (hoofd, Sony LYT-808), 48 MP (groothoek) en 64 MP (zoom, 3x)50 MP (hoofd), 12 MP (groothoek) en 10 MP (zoom, 3x)
Selfiecamera32 MP12 MP
Werkgeheugen12 GB8 GB
Opslag256 GB (basismodel)128 GB (basismodel)
Extra’s5 jaar OS-ondersteuning (vier OS-upgrades)7 jaar OS-ondersteuning, Galaxy AI
Stof- en waterbestendigIP65IP68

OnePlus 12 versus Samsung Galaxy S24

Gelet op de specificaties lijkt de OnePlus 12 de betere keuze te zijn. Toch betekent dit niet per se dat je ook beter bediend wordt door OnePlus’ vlaggenschip.

1. Compact versus gigantisch

Wie op zoek is naar een compacte smartphone, kan de OnePlus 12 direct afstrepen. Het 6,82-inch-amoledscherm is allesbehalve compact te noemen. De Galaxy S24 is met 6,2 inch zeker geen kleine jongen, maar is toch een stuk handzamer voor mensen met kleinere handen. De behuizing van de OnePlus 12 is wel iets meer afgerond, waardoor hij wat fijner in de hand ligt. Het meer rechthoekige frame van de S24 kan daarentegen nog wel eens in de handpalmen ‘snijden’.

2. Is meer nits echt nodig?

OnePlus’ vlaggenschip heeft het helderste scherm dat we ooit op een smartphone hebben gezien. De Chinese fabrikant belooft een maximale helderheid van 4.500 nits. De S24 haalt ‘slechts’ 2.600 nits. Op papier lijkt dit een fors verschil, maar die getallen zijn niet relevant voor normaal gebruik.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, moeten we naar de HBM-waarden (High Brightness Mode) kijken. De S24-serie haalt hier een maximale helderheid van 1.500 nits, terwijl de OnePlus 12 op 1.600 nits uitkomt.

OnePlus 12 BOE OLED
BOE en OnePlus werkten samen aan wat ze het ‘helderste oledscherm ooit’ noemen. Dat scherm zit in de 12-serie – © OnePlus

Dit verschil van 100 nits is in de praktijk nauwelijks waarneembaar. Op beide toestellen is het scherm goed af te lezen in vol zonlicht. De OnePlus kan in theorie iets feller pieken, maar dat heeft in de praktijk weinig nut: die pieken kunnen de oledschermen maar een paar minuten vasthouden. Daarna schakelen ze terug naar een lagere helderheid om energie te besparen en te voorkomen dat het oledscherm inbrandt of te heet wordt.

3. Qualcomm vs. Exynos

Beide telefoons zijn uitgerust met een vlaggenschipchip: de OnePlus 12 heeft een Qualcomm-chip, terwijl de S24 een Exynos-chipset heeft. Ditzelfde verschil zagen we tussen Samsungs Galaxy S24(+) en de S24 Ultra, die respectievelijk Exynos- en Qualcomm-chips bevatten.

 Snapdragon 8 Gen 3Exynos 2400
Snelste rekenkernCortex-X4 (3,3 GHz) Cortex-X4 (3,2 GHz) 
Snelle rekenkernenCortex-A720 (5x: 3,0 GHz of 3,2 GHz)Cortex-A720 (2x @ 2,9 GHz en 3x @ 2,6 GHz)
Efficiënte rekenkernenCortex-A520 (2x @ 2,3 GHz)Cortex-A520 (4x @ 2,0 GHz)
GPUAdreno 750Xclipse 940
Productieproces4nm (TSMC)4nm LPP+ (Samsung)

Qualcomm houdt in zijn chipontwerp vast aan acht CPU-rekenkernen, terwijl de Exynos 2400 (die Samsung zelf ontwikkelde) tien kernen heeft. Dat maakt de Exynos 2400 in principe de winnaar; toch is dat niet zo eenvoudig te bepalen. Hoewel de Exynos meer kernen bevat, is de Qualcomm-chip gefabriceerd door TSMC. TSMC staat bekend om hun zeer efficiënte en vooral zuinige chips. De Exynos werkt mogelijk iets sneller dan de Qualcomm, maar de 8 Gen 3 is dan weer iets efficiënter.

Tegelijkertijd zullen de chips identiek presteren: high-end smartphones zijn de laatste jaren gewoon snel, ongeacht wie de chip fabriceerde.

De chipset moet dan ook niet de primaire basis zijn om een smartphone te kiezen. Ook met de Exynos aan boord krijg je een vlotte ervaring, zowel op het vlak van CPU als GPU. Software speelt bovendien ook een rol bij de gebruikerservaring. OnePlus legt daarbij sterk de focus op een vloeiende werking, zodat je smartphone jarenlang snel aanvoelt. One UI is eveneens een vlotte softwareschil, al pronkt de fabrikant minder met termen als ‘vloeiend’ en ‘speed’.

4. (Draadloos) snelladen

‘Speed’ is een term die OnePlus nogal eens gebruikt als het op SuperVOOC aankomt, en dat is ook wel terecht. Met deze oplaadstandaard wordt je smartphone aan 100 W opgeladen. Bij Samsung, het bedrijf achter het fiasco van de Note 7, doen ze het met 25 W beduidend rustiger aan. Wie zijn batterij het snelst opgeladen wil hebben, doet er dus goed aan bij OnePlus te shoppen. Na 26 minuten is de 5.400mAh-batterij alweer volledig opgeladen. Je kunt de OnePlus 12 zelfs draadloos snelladen: 50 W is daarbij de limiet via de AirVOOC-oplader. Die moet je echter nog wel los aanschaffen. De reguliere lader zit bij OnePlus wel in de doos.

Opladen gaat bij Samsung dus heel wat trager. In onze review concludeerden we dat het laden van 0 tot 50 procent ongeveer een half uur duurt. Het volledig opladen van de smartphone kost je nog iets meer dan een half uur extra. Een snellaadmonster is het dus zeker niet.

Dat heeft ook wel zijn nadelen als je de accu binnen een dag leegtrekt: hij moet dan simpelweg best lang aan de lader. Nu gaat het toestel bij licht gebruik wel meer dan een dag mee. Wie zijn telefoon dus niet zo intensief gebruikt en deze vooral ‘s nachts oplaadt, maakt dat niet zoveel uit. De 12 hoef je in principe niet eens ‘s nachts op te laden: als je hem in de morgen even aan de lader legt, is hij weer bijgevuld. Ook de 12 gaat met gemak meer dan een dag mee, zelfs bij zwaarder gebruik, zoals fotografie.

5. Verschillende camera’s

Qua camera-opstelling zijn de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 gelijk. Dat wil zeggen: ze bieden elk een hoofd-, groothoek- en telefotocamera. De invulling van die camera’s verschilt natuurlijk wel steeds. De exacte specificaties vind je hieronder in de tabel.

 OnePlus 12Samsung Galaxy S24
Hoofdcamera50 MP, f/1.6, 23 mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, OIS50 MP, f/1.8, 24 mm (wide), 1/1.56″, 1.0µm, OIS
Groothoekcamera48 MP, f/2.2, 114 graden, 1/2.0″, 0.8µm12 MP, f/2.2, 120 graden, 1/2.55″, 1.4µm
Telefotocamera64 MP, f/2.6, 70 mm (3x zoom), 1/2.0″, 0.7µm, OIS10 MP, f/2.4, 67 mm (3x zoom), 1/3.94″, 1.0µm, OIS
Selfiecamera32 MP12 MP

Uit onze reviews van de smartphones blijkt dat ze allebei scherpe, gedetailleerde foto’s maken. De Galaxy S24 wordt geroemd om zijn natuurlijke kleurreproductie, die mede mogelijk wordt gemaakt door de geïntegreerde AI. OnePlus’ vlaggenschip kan echter net iets meer detail vastleggen met zijn groothoek- en telefotocamera’s. Die hebben een iets hogere resolutie. Dit leidt er echter toe dat de pixels kleiner zijn en de foto’s onder slechte lichtomstandigheden minder scherp zijn.

© OnePlus

Uniek aan de OnePlus is verder de Hasselblad-software. Deze zorgt voor ontzettend levendige foto’s, zonder de kleuren te overdrijven. Je kunt ook diverse Hasselblad-modi kiezen die de foto’s doen ogen alsof ze uit een (oude) Hasselblad-camera zijn gekomen.

Onder de streep zou onze voorkeur uitgaan naar de camera-opstelling van OnePlus. Foto’s daarvan ogen in onze optiek levendiger en zijn wellicht nog iets meer ‘Instagram-ready’. In onze reviews van de OnePlus en Samsung vind je ook steeds sample-foto’s, mocht je de resultaten met eigen ogen willen bekijken.

6. Langere ondersteuningsperiode

Voor de langste ondersteuningsduur moet je toch echt bij Samsung zijn. De Galaxy S24-serie krijgt maar liefst zeven jaar aan software-ondersteuning, inclusief zeven OS-upgrades. OnePlus is iets gematigder en houdt het bij een ondersteuningsduur van vijf jaar, met vier OS-upgrades. Volgens het Chinese merk is dat voor de meeste gebruikers voldoende. Counterpoint Research bevestigt dit ook: een telefoon wordt nu meestal eens in de drie tot vier jaar vervangen.

De langere ondersteuningsduur is mooi meegenomen voor de toekomst. Het maakt in elk geval dat je de Galaxy S24 ook na drie jaar nog kunt doorverkopen. Daarentegen is de 12 dan al bijna aan het einde van zijn levensduur. Houd je je oude smartphones meestal bij of laat je ze recycleren, dan is die verlengde ondersteuningsduur mogelijk niets meer dan een cijfer.

7. Galaxy AI versus… geen AI

Samsung pakt op de Galaxy S24-serie groots uit met AI-functies onder de noemer Galaxy AI. OnePlus is met de 12 nog niet op dat punt aangekomen. Als je op zoek bent naar een AI-ready-smartphone (als je daar al over kunt spreken), dan is de Galaxy S24 je enige optie. De volgende AI-functies vind je op de S24-serie:

  • Live Translate: AI wordt hierbij ingezet om realtime spraak- en tekstvertaling mogelijk te maken. Live Translate komt beschikbaar voor 20 talen, waaronder Engels en Frans. Samsung zegt dat de ondersteuning voor Nederlands eind 2024 volgt.
  • Chat Assist in Samsung Keyboard: Chat Assist moet helpen de juiste toon van een bericht te bepalen. Zo kan het AI-systeem helpen je boodschap beleefd over te laten komen, of kan het je helpen om een pakkende zin voor sociale media te bedenken. Met Chat Assist kan je ook berichten en e-mails in realtime laten vertalen.
  • Android Auto: Android Auto wordt ook een stuk slimmer op de Galaxy S24-serie, met name door slimme antwoordsuggesties te bieden, berichten voor samen te vatten of ze voor je te beantwoorden.
  • Note Assist: Note Assist kan opgeschreven tekst samenvatten in bulletpoints, opmaak aan de tekst toevoegen. Dit werkt enkel in Samsung Notes.
  • Transcript Assist: Met deze functie kunnen spraakopnamen automatisch worden omgezet in tekst, met de optie deze te laten samenvatten en vertalen.
  • Circle to Search: Circle to Search is in eerste instantie exclusief voor Samsungs Galaxy S24-serie, maar komt later naar alle Android-telefoons. Hiermee kan je Google-zoekopdrachten uitvoeren met items die op het scherm staan. Zo zoek je bijvoorbeeld gemakkelijk de leuke hoodie die je op Instagram bent tegengekomen, zonder Instagram te hoeven verlaten.
  • AI-functies voor fotografie: Samsung zet diverse AI-functies in om de kwaliteit van foto’s te optimaliseren. Via AI Photo Editing geeft Samsung ook diverse bewerksuggesties. Zo kan de AI reflecties weghalen en personen of voorwerpen verplaatsen.
S Pen Galaxy S24 Ultra
© Samsung

Persoonlijke overwegingen

Wat je niet terugvindt in deze vergelijking zijn persoonlijke overwegingen over het uiterlijk van de software. De toestellen draaien op twee verschillende softwarelagen, met elk hun eigen functies en uiterlijk. Welke van de twee jij het ‘mooist’ vindt of het ‘fijnst’ vindt werken, is zo’n persoonlijke overweging.

Een andere persoonlijke afweging is het uiterlijk van de telefoon zelf. Wat ons betreft bieden beide vlaggenschepen een premium uiterlijk, met dito materialen. Tegelijkertijd: daar zie je vrij weinig van als je ze in een hoesje steekt, wat wij zeker zouden aanraden.

OnePlus of Samsung: wie wint?

Als je een grote smartphone niet uit de weg gaat, het gebrek aan AI-functies je niet afschrikt en je de OxygenOS-schil wel kan waarderen, is de OnePlus simpelweg de beste telefoon. De camera’s zijn ook gewoon iets beter (en moderner) op het Chinese toestel. Snelladen gaat bovendien een stuk sneller. Handig is ook dat de benodigde oplader is meegeleverd. Bij de Samsung moet je die los aanschaffen.

Wil je de Galaxy S24, maar dan in een iets groter formaat? Dat kan, maar dan betaal je wel fors meer. De S24 Plus is dan namelijk wat je zoekt. Die smartphone kost 1.149 euro, terwijl alleen het schermformaat en de batterij op de Plus verschilt van de gewone S24.

Lees hier onze reviews:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business