TechPoll: stuur jij nog wel eens e-mails?

TechPoll e-mails
© Unsplash/Justin Morgan
Kan jij om e-mails heen? In het WhatsApp- en Snapchat-tijdperk lijkt de noodzaak voor e-mails steeds verder te dalen. Hoe actief ben jij nog met (het sturen van) e-mails?

Zakelijke communicatie vraagt nog altijd om e-mails. Dat zien we ook niet zo snel veranderen. Hoe fijn diensten als WhatsApp ook zijn, het raakt nogal aan je persoonlijke invloedssfeer. Uiteraard is er niets mis met een zakelijke babbel buiten werk om, maar een scheiding tussen werk en privé begint steeds belangrijker te worden. Althans: de noodzaak om die scheidingslijn te bewaken.

Gevoel van afstand

Toch krijgt vrijwel iedereen ook nog mails in zijn persoonlijke inbox. Nieuwsbrieven voeren hier wel de boventoon. De vraag is echter: ben ik representatief voor een breed publiek? Waarschijnlijk niet. E-mails sturen voelt voor mij gewoon wat ouderwets aan. Bovenal creëert het een gevoel dat ik op afstand sta van de ontvanger. Zowel fysiek als op interpersoonlijk niveau.

Emoticons sturen via e-mails voelt immers nogal vreemd. Een beetje alsof je een WhatsApp-bericht start met een aanhef en afsluiting. Je krijgt zodoende nooit écht mee hoe de ander je bericht interpreteerde. Snel reageren zit er ook niet in. Een e-mail verdwijnt bij mij al snel in een zee van nieuwsbrieven. Zelfs als ik het bericht wel snel zie, voel ik niet de nood direct te reageren.

Komt met voordelen

Eigenlijk best een eigenaardige conclusie, kan je wel stellen. WhatsApp forceert mij immers om een bericht sneller te behandelen. Blauwe vinkjes, je online- en zelfs type-status zorgt ervoor dat van je verlangd wordt – nee: verwacht wordt – dat je snel reageert. Bij e-mails is dat allicht ook het geval, maar dan precies zonder alle toeters en bellen die je leven volgen. Afstand heeft dus zeker ook voordelen, is een conclusie die ik wel durf te trekken.

TechPoll: stuur jij nog wel eens e-mails?

Iedereen heeft daar wel zo zijn eigen mening over. Als een relatief jonger persoon zijn WhatsApp, Snapchat en Telegram niet-te-missen communicatie-apps. Hoe te laagdrempeliger het voor mij is om te communiceren, hoe liever ik zo’n applicatie gebruik. Voldoende over mij, tijd voor de vraag van deze week: stuur jij nog wel eens e-mails? Geef het aan in de poll hieronder.

Stuur jij nog wel eens e-mails?

  • Ja, vaak (bijna dagelijks) (49%, 163 Votes)
  • Ja, regelmatig (4-5 keer per week) (22%, 73 Votes)
  • Ja, soms (1-3 keer per week) (19%, 64 Votes)
  • Ja, heel soms (paar keer/maand/jaar) (10%, 32 Votes)
  • Nee, nooit (1%, 4 Votes)

Aantal stemmen: 336

Laden ... Laden …

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business