Poll

TechPoll: zou jij zelf je telefoon willen repareren?

TechPoll reparatie smartphones
© Unsplash/bewerking door TechPulse
Als het aan het Europees Parlement is kun jij na 2027 je smartphone zelf kunnen repareren. Nu is de vraag: zie jij het ook zitten om zelf onderdelen te vervangen?

Smartphonefabrikanten mogen vanaf 2027 hun smartphonebatterijen niet meer vastlijmen. Doen ze dit toch, dan moet de gebruiker die lijm makkelijk kunnen verwijderen. De wetgevers willen consumenten zo in staat stellen zelf de batterij te vervangen. Niet geheel onbelangrijk – de batterij is één van de meest slijtagegevoelige onderdelen in een smartphone.

Wat verder opvalt is dat de EU niet alleen het gevecht aangaat met vastgelijmde batterijen. Zodra de wetgeving ingaat is de kans groot dat ook vastgelijmde glazen achterkanten verdwijnen. Volgens het Europees Parlement moeten consumenten de batterij namelijk zonder specifiek gereedschap uit het toestel kunnen verwijderen. Momenteel is dat door de sterke lijm niet mogelijk.

Terugkeer plastic telefoons

Het is daarom goed mogelijk dat de verwijderbare achterkant terugkeert. Samsung deed die in 2015 in de ban met de Galaxy S6, zijn eerste telefoon met glas aan de voor- en achterkant. Een jaar eerder probeerde het merk een afneembare achterkant te combineren met waterbestendigheid. Dit bleek, op zijn zachts gezegd, geen succes – niet alleen kampten gebruikers met lekkages, het paneel aan de achterzijde moest ook worden opgetrokken uit plastic, wat minder luxe aanvoelt dan glas.

Zulke wetgeving heeft dus niet alleen pluspunten. Uiteraard is het goed voor de levensduur van een smartphone én het milieu, maar het gaat wel ten koste van bijvoorbeeld waterbestendigheid. Ook is de vraag of smartphones in de toekomst nog wel volledig opgetrokken kunnen worden uit glas. Een terugkeer naar plastic zullen fabrikanten van luxere toestellen niet meteen zien zitten. Tegelijk is het ontzettend lastig om glas te verwerken in een afneembaar paneel, met als risico dat het glas redelijk snel kan breken.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S21 Ultra zwart Wetsvoorstel ‘Right to Repair’ ingediend bij Europese Commissie

Handen uit de mouwen

Hoewel consumenten de optie krijgen zelf de batterij te vervangen, wordt dit zeker niet verplicht. Je kan straks alsnog langs een lokale reparatiewinkel voor reparaties. Het voordeel moet zijn dat je dat niet moet doen omdat je het zelf überhaupt niet kan repareren.

Dan blijft nog de enige vraag: zijn de componenten wel beschikbaar? Apple heeft nu weliswaar een Self Service-reparatieprogramma, maar vraagt daarvoor dezelfde reparatietarieven als bij zijn eigen erkende reparatiepunten. Zelf de reparatie uitvoeren is zodoende niet per se goedkoper. Van andere fabrikanten zijn vaak wel meer onderdelen online verkrijgbaar.

Nochtans loopt dit vaak niet via de merken zelf en moet je vertrouwen op derde partijen. Kortom: zelfs als je bereid bent je handen uit de mouwen te steken, hoeft dit niet te betekenen dat je de toegang hebt tot alle onderdelen.

TechPoll: zelf repareren?

Zou jij je smartphone zelf willen repareren, of laat je dit liever over aan erkende reparateurs om de hoek? Laat het ons weten in de TechPoll hieronder.

Zou jij zelf je smartphone willen repareren?

  • Ja (73%, 204 Votes)
  • Nee (27%, 77 Votes)

Aantal stemmen: 281

Laden ... Laden …
eusmartphonetechpoll

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen