Poll

TechPoll: ga jij in 2024 een smartphone kopen?

TechPoll smartphones
© Unsplash/TechPulse
Marktonderzoeker Canalys zegt dat de Europese smartphoneverkopen in 2024 weer wat moeten aantrekken. Europese consumenten lijken vooralsnog hun hand op de knip te houden.

Jaar-op-jaar zijn de smartphoneverkopen in Europa met 13 procent afgenomen, meldt Canalys. De marktonderzoeker zegt voor 2024 een eerste stijging van 7 procent te verwachten. Onduidelijk is of die daling in alle Europese markten merkbaar zal zijn. Meestal zijn West-Europese landen als eerste aan de beurt, waarna ook de economische situatie in Oost-Europese landen aantrekt. Toch lijkt er in 2024 weinig ruimte voor economische groei of stabilisatie.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas gaf eerder deze maand weinig hoop voor stabilisatie óf groei. Gourinchas stelt dat de mondiale economie voorlopig gehavend blijft. Dat heeft ermee te maken dat consumenten veel economische onzekerheid ervaren. Die onzekerheid heeft meteen tot gevolg dat het consumentenvertrouwen daalt en men de hand op de knip houdt.

Bovendien blijven de kosten van levensonderhoud stijgen. Een dure smartphone ligt, in zo’n periode van onzekerheid, niet meteen voor de hand.

Prijzen stijgen door het dak

Niettemin omdat smartphones ook alsmaar duurder worden. Fabrikanten proberen dit nog vaak te omhullen door de basis-opslagconfiguratie weg te nemen. Dat zagen we al bij Samsungs Galaxy S23-serie en recent ook bij de iPhone 15 Pro Max. Verwacht wordt dat die prijsstijging zich komend jaar ook laat zien bij goedkopere modellen. Daar was met de Galaxy A-serie overigens al sprake van. De telefoons in Samsungs budgetreeks werden elk enkele tientjes duurder.

De groei die Canalys nu voorspelt, voelt wat ons betreft nog uiterst onzeker. Die onzekerheid wordt enkel nog aangesterkt door de langere gebruikstermijn van smartphones. Steeds vaker gebruikt een Europese consument zijn smartphones drie tot vier jaar lang. Niet eens per se om geld te besparen: ze hebben simpelweg niet het gevoel dat ze moeten upgraden. Dat fabrikanten hun smartphones steeds langer ondersteunen – tot wel zeven of acht jaar bij respectievelijk Google en Fairphone – draagt bij aan dat gevoel.

TechPoll: nieuwe smartphone of niet?

Met 2024 in het vooruitzicht is het nu de vraag: verwacht jij komend jaar een nieuwe telefoon te kopen, of ga jij nog een paar jaar door met je bestaande model?

Ga jij in 2024 een smartphone kopen?

  • Nee (52%, 78 Votes)
  • Ja (27%, 40 Votes)
  • Misschien in 2025 (21%, 31 Votes)

Aantal stemmen: 149

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business