Nieuws

Sonos gaat Amerikaanse gebruikersdata verkopen

Sonos Era 100
© Sonos
Sonos schrapt een deel van de gebruiksovereenkomst voor Amerikanen. Het bedrijf kan daardoor data gaan verkopen.

Sonos-gebruikers zijn al enkele weken zeker niet de gelukkigste mensen op aarde. Een aantal weken geleden werkte het bedrijf zijn app, die nodig is om de speakers te bedienen, bij. Tot grote onvreugde van gebruikers: een groot aantal functies ontbrak namelijk uit die nieuwe app.

Inmiddels is het speakerbedrijf alweer begonnen met die functies opnieuw toe te voegen. In de laatste update bracht het merk bijvoorbeeld de slaaptimer terug, net als de mogelijkheid om nummers aan een afspeellijst toe te voegen.

Beleidswijziging

Het bedrijf doet dus een en ander om zijn gebruikers tevreden te houden, maar dat lijkt niet meer te volstaan. Voornamelijk Amerikaanse gebruikers springen nu op hun paard als het om hun Sonos-speakers gaat. In de gebruiksovereenkomst van Sonos staat namelijk dat het bedrijf geen persoonlijke informatie van gebruikers zal verkopen. In de Benelux staat dat nog steeds in de overeenkomst, maar voor Amerikaanse gebruikers werd die clausule geschrapt, merkte privacy-activist Louis Rossman op.

Daardoor kan Sonos in de toekomst gebruikersdata die het verzameld ook verkopen, om er extra geld mee te verdienen. De beleidswijziging is des te opmerkelijker, zeker aangezien de nieuwe app een groot aantal offline functies schrapte. Zo goed als elke actie die gebruikers in de app ondernemen, verlopen nu via de cloud bij Sonos. Met andere woorden: de nieuwe app biedt minder functies voor gebruikers, maar geeft Sonos tegelijkertijd meer inzicht in hoe klanten de app gebruiken.

Nieuwe app grotendeels online

Na het live gaan van de update werd meermaals de vraag gesteld waarom de update, die nog lang niet af leek, live ging. Die vraag lijkt nu wel beantwoord: Sonos wil zoveel mogelijk informatie over zijn gebruikers verzamelen, en die informatie nadien vermarkten.

Europese gebruikers hoeven vooralsnog niet te vrezen: hier zegt Sonos nog steeds dat het geen informatie van gebruikers verkoopt. De regels om dat te mogen doen zijn hier bovendien iets strenger. De kans is groot dat Sonos het databeleid mettertijd wil uitbreiden, maar dan zal het bedrijf hier alvast aan de nodige regels moeten voldoen.

Uitgelicht artikel Sonos app Sonos gaat de mist in met nieuwe app die belangrijke functies mist

Update 20/06 16u30: Per mail ontving TechPulse de volgende reactie van Sonos:

We doen er alles aan om de persoonlijke gegevens van onze klanten te beschermen en zullen gegevens alleen openbaar maken in situaties zoals beschreven in de Privacyverklaring. Deze is ook te lezen op de website www.sonos.com/en-us/legal/privacy. Sonos verkoopt geen persoonlijke gegevens, hoewel we onze Privacyverklaring hebben bijgewerkt om aan te geven dat het gebruik van marketingpraktijken onder de definitie van “verkoop/delen” kan vallen onder de privacywetgeving van Amerikaanse staten. Alle gegevens die in dit proces worden gedeeld, worden gehasht of anderszins geanonimiseerd, zodat de persoonlijke gegevens van onze klanten beschermd en privé blijven.
Voor meer informatie over de details kunnen klanten de sectie Communicatie, Marketing en Reclame van de Privacyverklaring raadplegen en zich altijd afmelden voor het delen van gegevens door een e-mail te sturen naar privacy@sonos.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business