Reviews

Review Lenovo Yoga Tablet 10: tablet met drie standen

Voordelen
Batterij
Bouwkwaliteit
Prijs
Nadelen
Scherm
Geen 3G
Lelijke Androidschil
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Yoga Tablet 10 van Lenovo valt vooral op door zijn unieke ontwerp, met een uitklapbare voet om hem rechtop op tafel te zetten. Handig, maar is het ook een goede tablet?

Lenovo deinst niet terug van gewaagde ontwerpen voor zijn hardware. Dat toonde de Chinese fabrikant recent nog op de IFA-beurs in Berlijn met de Yoga 2 Pro, een flexibele laptop waarvan het scherm volledig 360 graden om zijn as kan draaien.

Met de Yoga Tablet 10 kiest Lenovo opnieuw voor een uniek ontwerp. Opvallend aan deze 10 inch tablet is het cilindervormige handvat, dat tevens dienst doet als uitklapbare voet om de tablet rechtop op tafel te zetten. Een gewaagde zet, want die cilinder beïnvloedt voor een groot deel de gebruikservaring van deze tablet.

Het handvat zorgt voor een betere grip wanneer je de tablet in verticale positie met één hand vasthoudt, maar door het extra gewicht voelt hij een beetje onwennig aan wanneer je hem in horizontale positie met twee handen vasthoudt. In dit geval kan je wel de voet uitklappen en de Yoga Tablet 10 op tafel laten rusten. We zijn er niet helemaal uit of zo’n uitklapbare voet echt meerwaarde biedt voor een tablet, maar Lenovo heeft het concept wel goed uitgevoerd.

De bouwkwaliteit van de Yoga Tablet 10 is eigenlijk over de hele lijn uitstekend. Het toestel is mooi afgewerkt en Lenovo heeft gekozen voor fijne materialen, die de tablet een premium uitstraling geven. Het ontwerp is erg sober gehouden en de tablet is – met uitzondering van het cilindervormige handvat – erg dun, waardoor het totale gewicht nog redelijk meevalt (603 gram).

Lenovo heeft de extra ruimte van de cilinder overigens zeer goed benut, onder meer door hier een grote batterij en twee luidsprekers in te verwerken. Langs de buitenkant vinden we links in de cilinder een grote aan/uit-knop terug en aan de rechterkant is de hoofdtelefoonaansluiting ingebouwd. Wanneer je de voet openklapt, wordt een uitsparing voor een microSD-kaartje onthuld.

Scherm

Op het eerste zicht maakt de Yoga Tablet 10 een zeer goede indruk, tot je het scherm aanzet. Het 10,1 inch scherm heeft een resolutie van 1.280 op 800 pixels en dat is simpelweg te weinig voor een tablet van dit formaat. Iconen, afbeeldingen, video en tekst, alles ziet er nogal wazig of uit. De meeste andere tablets presteren op dit vlak heel wat beter, zelfs in deze prijsklasse.

De teleurstelling van het scherm stopt echter niet bij de resolutie. Ook de kleurweergave staat niet helemaal op punt. Kleuren ogen veel warmer dan normaal en het wit heeft eerder een gelige schijn. De kijkhoeken zijn dan weer wel in orde, het scherm verliest weinig contrast wanneer je het vanuit een hoek bekijkt. Al bij al waren we dus niet zo onder de indruk van het scherm en dat is jammer voor een toestel dat je toch hoofdzakelijk voor de weergave van media zal gebruiken.

Hardware

De Lenovo Yoga Tablet 10 draait op een 1,2 GHz quadcore-processor van MediaTek (MT8125) en beschikt over 1 GB RAM-geheugen. De prestaties zijn niet spectaculair, maar zeker ook niet slecht. Navigeren door de tablet gaat vlot en apps openen snel. Zware apps die veel rekenkracht of grafische kracht vereisen, lopen wel trager en de weergave van 3D-graphics is eerder matig.

De twee luidsprekers aan de voorzijde van de tablet kunnen erg luid en zijn voorzien van Dolby Digital Plus-technologie, die de geluidskwaliteit moet verbeteren. Je kan die optie in- of uitschakelen in de instellingen en het verschil is duidelijk merkbaar. Het geluid klinkt veel voller met Dolby Digital ingeschakeld.

Het grootste pluspunt van de Yoga Tablet 10 is de grote 9.000 mAh-batterij Lenovo belooft een batterijleven van 18 uur voor surfen over een wifi-verbinding. We hebben het batterijleven zelf getest door non-stop video te spelen met de helderheid open en wifi ingeschakeld. De batterij gaf pas na iets meer dan 11 uur de geest en dat is een zeer goede prestatie voor een tablet.

Lenovo heeft de Yoga Tablet 10 van een 5 megapixelcamera aan de achterkant en een 1,6 megapixelcamera aan de voorkant voorzien. Die laatste kan gebruikt worden om te videobellen en levert erg goede resultaten.

De tablet komt in een versie met 16 of 32 GB intern geheugen en dat kan nog worden uitgebreid met een extra geheugenkaartje. Verbinden met internet kan enkel via wifi, want Lenovo heeft geen 3G-mogelijkheid voorzien voor de Yoga Tablet 10.

Software

De Yoga Tablet 10 draait standaard op Android 4.2 Jelly Bean. Daar merk je echter niet zo veel van door de doorgedreven aanpassingen die Lenovo met zijn eigen grafische schil heeft doorgevoerd. Die schil is niet meteen de mooiste die we gezien hebben, maar bevat wel een aantal interessante functies.

Lenovo heeft het applicatieoverzicht achterwege gelaten en plaatst alle apps op het thuisscherm, vergelijkbaar met iOS van Apple. Dat is jammer, want persoonlijk vinden we het applicatieoverzicht net een groot voordeel van Android.

Naast de standaard Google-apps, komt de tablet voorgeladen met een hele rits apps van Lenovo zoals een Power Manager en File Browser. Daarnaast staan er ook al enkele apps van externe ontwikkelaars geïnstalleerd, zoals Norton Mobile Security, Skype en AccuWeather.

Lenovo heeft ook een Smart Bar toegevoegd, die je kan activeren in de instellingen. Met een veeg vanaf de rechterrand van het scherm (in landschapsmodus) krijg je zo snelle toegang tot video’, foto’s en boeken. Goed gezien van Lenovo, want een tablet van dit formaat gebruik je toch voornamelijk voor mediaconsumptie.

In deze Smart Bar kan je ook kiezen voor één van de volgende drie voorinstellingen: Hold, Stand of Tilt. Deze komen overeen met de drie manieren waarop je de tablet kan gebruiken en optimaliseren de instellingen van het scherm en geluid voor de bijhorende activiteit: Tilt om te gamen, Stand om video te kijken en Hold voor het afspelen van muziek.

Een laatste handige functie die Lenovo heeft toegevoegd, laat toe om de tablet uit zichzelf te laten in- en uitschakelen. In de instellingen kan je de functie activeren en een schema opstellen.

Conclusie

Door het grotere scherm, leent een 10 inch tablet zich ideaal voor de consumptie van media. De uitklapbare voet van de Lenovo Yoga Tablet 10 maakt het makkelijk om de tablet ergens neer te zetten en een filmpje te kijken, maar het scherm is een grote domper op de feestvreugde.

De Yoga Tablet 10 laat zich vooral in een goed daglicht zetten door zijn prima bouwkwaliteit, uitstekende batterij en zachte prijskaartje. Voor dit geld zijn er nu eenmaal niet veel 10 inch tablets te vinden. Asus biedt met de Memo Pad FHD 10 een vergelijkbaar toestel dat wel over een Full HD-scherm en 2 GB RAM beschikt, maar slechts een dualcore processor en kleinere batterij heeft.

Is het schermformaat voor jou niet zo belangrijk, dan kijk je misschien beter in de richting van de Nexus 7 of LG G Pad 8.3. Die hebben een kleiner scherm, maar weten voor een gelijkaardige prijs betere prestaties neer te zetten dan deze Yoga Tablet 10 van Lenovo. Van de Yoga Tablet is overigens ook een variant met een 8 inch scherm. Die heeft nagenoeg dezelfde specificaties als zijn grote broer, maar met een adviesprijs van 229 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business