Poll

TechPoll: heb jij een fiber-aansluiting in huis?

TechPoll fiber-aansluiting
© Unsplash/bewerking door TechPulse
Verschillende bedrijven beloven de Belgische glasvezeluitrol te versnellen. Proximus werkt hiervoor met Fiberklaar, Telenet met Fluvius. De vraag is nu: heb jij al fiber liggen?

Proximus stelde vorig jaar als doel om tegen 2028 zo’n 70 procent van alle Belgische woningen van fiber te hebben voorzien. Tegen 2032 moet dit zijn opgelopen tot 95 procent. Dit jaar kwam het met een aanvullend doel: alle fiberaansluitingen upgraden naar 10Gbps-datasnelheden. Bij Telenet loopt het, als voornaamste glasvezelconcurrent van Proximus, nog niet zo hard. In tegendeel: de provider moet zelfs nog zijn eerste glasvezelkabels in de grond steken.

Telenet en Fluvius

Hiervoor introduceerde het bedrijf in 2019 plannen om samen met Fluvius glasvezel aan te leggen. Die plannen richten zich specifiek op Vlaanderen, gezien de netbeheerder niet in Wallonië actief is. Hoewel de plannen eerst op enige weerstand konden rekenen, kregen de partijen later alsnog groen licht. Bij dat groene licht hoorde ook een nieuwe naam: Wyre. Onder die naam gaan de partijen het Telenet-glasvezelnetwerk aanleggen.

Telenet plant zo’n 78 procent van zijn huidige coax-aansluitingen te verwisselen voor Fiber-to-the-Home (FttH). Op plekken waar het bedrijf geen FTTH-netwerk kan aanleggen, vertrouwt het op de zogeheten HFC-techniek: Hybrid Fiber Coax. Bij zulke netwerken lopen er fiberkabels van Wyre tot de wijkkast. Voor de last-mile-levering worden nog wel coaxkabels gebruikt. Volgens Telenet moet dat de datasnelheden niet beperken; in tegendeel: ook met HFC moet 10Gbps gehaald worden.

Uitgelicht artikel Telenet Softwareontwikkeling Telenet verschuift naar India

Exacte uitrolpercentages worden niet genoemd door de netwerkleverancier. Wat wel vaststaat is dat de uitrol nog even op zich laat wachten. Mogelijk zelfs tot na Proximus en Fiberklaar jouw huis hebben aangedaan.

TechPoll: heb jij een fiber-aansluiting?

Er wordt gewerkt aan de uitrol van glasvezel. Dat is alvast een vooruitgang ten opzichte van enkele jaren geleden, toen die uitrol zowat tot stilstand leek te komen. Laat hieronder in de poll weten of jij intussen een fiberaansluiting in huis hebt liggen.

Heb jij een fiber-aansluiting in huis?

  • Nee (73%, 181 Votes)
  • Ja, van Proximus (15%, 38 Votes)
  • Ja, via andere partij (11%, 28 Votes)

Aantal stemmen: 247

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business