Wire

Deze 4 gadgets maken je huis superslim

© Unsplash

Dit is een gesponsord artikel van vidaXL. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.


Technologie kan je leven een stuk eenvoudiger en leuker maken. Geen gedoe meer met handmatig de thermostaat aanpassen of in het donker naar de lichtschakelaar zoeken. Met een paar slimme gadgets verander je je huis al snel om in een high-tech paradijs.

Dus als je op zoek bent naar de meest handige gadgets om je ‘oude huis’ om te toveren in futuristische smart home, dan ben je belandt op de juiste pagina. In dit artikel beschrijven wij van vidaXL namelijk de beste en populairste gadgets die ervoor zorgen dat je huis kan aanpassen met slechts één klik op de knop.

Stel je voor dat je thuiskomt en je huis precies weet wat je wilt: De lichten gaan aan, de temperatuur is perfect en je favoriete muziek begint direct te spelen. Dit is geen toekomstmuziek meer, maar een realiteit dankzij de nieuwste smart home gadgets.

Van slimme thermostaten die je energieverbruik optimaliseren tot spraakassistenten die je helpen met alles, van boodschappenlijsten tot het bedienen van je verlichting. Deze gadgets maken je leven niet alleen makkelijker, maar ook een stuk cooler.

In deze blog duiken we in de gaafste gadgets die je kunt introduceren voor een smart home. We bespreken alles, van slimme beveiligingssystemen die je gemoedsrust geven tot keukenapparaten die je helpen de perfecte maaltijd te bereiden. Of je nu helemaal gek bent van tech of gewoon je huis een beetje slimmer wilt maken, we bespreken hier alle gadgets die het leven van elke huiseigenaar een stuk makkelijker maakt.

1. Slimme thermostaten

Laten we het hebben over slimme thermostaten, de basis van elk smart home. Deze dingen zijn geweldig. Niet alleen omdat ze je energierekening verlagen, maar ook omdat ze je huis altijd precies de juiste temperatuur geven.

Bespaar energie en verhoog je comfort

Slimme thermostaten, zoals de Nest en Ecobee, leren je gewoontes. Ze weten wanneer je thuis bent, wanneer je weggaat en passen de temperatuur daar op aan. Dus geen gedoe meer met handmatig aanpassen. Kom je thuis van werk, dan is je huis al lekker warm. Ga je op vakantie, dan schakelt je thermostaat automatisch over naar een energiebesparende modus. Geen verspilling, gewoon slim.

Voorbeelden van slimme thermostaten

Hieronder geven we enkele voorbeelden van slimme thermostaten. Uiteraard zijn er ook nog andere modellen, maar deze behoren tot de meest geteste en populairste in hun soort.

Nest Thermostaat

De Nest Thermostaat is één van de populairste modellen wereldwijd. Hij ziet er strak uit en zit vol slimme functies. Hij leert je voorkeuren en past zich automatisch aan. Bovendien werkt hij perfect samen met andere smart home gadgets, zoals Google Home. Dus, een paar woorden en je huis is weer op de juiste temperatuur.

Ecobee SmartThermostat

Ecobee doet niet onder voor Nest. Met een aparte sensor kun je de temperatuur in verschillende kamers nauwkeurig regelen. En ja, hij werkt ook met Amazon Alexa. Dus als je een lui dagje hebt, zeg je gewoon “Alexa, zet de thermostaat lager” en klaar is Kees.

Installatie & gebruik

Het installeren van zulke high-tech gadgets is meestal niet makkelijk, maar bij slimme thermostaten is dat gelukkig niet het geval. De meeste modellen komen met duidelijke instructies en je hebt het vaak binnen een uur voor elkaar. Eenmaal geïnstalleerd, bedien je alles via een app op je telefoon. Of je nu op werk bent, in de supermarkt of gewoon op de bank, je hebt altijd controle over de temperatuur in huis.

Tips voor gebruik

Om het meeste uit je slimme thermostaat te halen, volg je de volgende tips.

Automatiseer je schema: Laat de thermostaat je dagelijkse routine leren. Zo hoef je nooit meer na te denken over de temperatuur.

Gebruik stemcommando’s: Koppel je thermostaat aan een spraakassistent voor handsfree gemak. “Alexa (of Hey Google), zet de thermostaat op 20 graden” en het is geregeld.

Monitor je verbruik: Gebruik de app om je energieverbruik bij te houden. Je ziet precies waar je kunt besparen.

Slimme thermostaten zijn een geweldige eerste stap naar een volledig smart home. Ze bieden comfort, gemak en helpen je om bewuster om te gaan met energie.

2. Slimme verlichting

Deze technologie een must-have voor elke smart home. Slimme lampen kunnen veel meer dan alleen aan- en uitgaan. Ze kunnen de sfeer in huis volledig veranderen, je energie besparen en zelfs je leven een stuk makkelijker maken. Bij vidaXL hebben we overigens nog veel meer elektronica die je leven een stuk makkelijker maakt, neem vooral een kijkje als je je huis volledig future-proof wilt maken.

Het gemak van smart lights

Slimme verlichting biedt enorm veel gemak. Met systemen zoals Philips Hue en LIFX kun je de verlichting in je huis bedienen via je smartphone of met je stem. Of je nu thuis op je comfortabele bank van vidaXL zit of onderweg bent: je kunt altijd en overal je lichten aan- of uitzetten. Bovendien kun je verschillende scènes instellen voor elke situatie, of het nu een filmavond is, een romantisch diner of gewoon een relaxavondje.

Je kunt ook schema’s instellen zodat de lichten automatisch aan- en uitgaan op bepaalde tijden. Dit is niet alleen handig, maar ook een goede manier om je huis er bewoond uit te laten zien als je niet thuis bent.

Instellen van slimme verlichting in huis

Het instellen van slimme verlichting kan in het begin wat tijd kosten, maar het is de moeite waard. Met een paar klikken in de app kun je scènes creëren die perfect passen bij je stemming of activiteit. Denk aan zacht, warm licht voor een ontspannen avond, of helder, koel licht voor als je aan het werk bent.

3. Slimme beveiligingssystemen

Laten we eens kijken naar slimme beveiligingssystemen. Of je nu in een drukke stad woont of op het platteland, veiligheid is altijd een prioriteit. Slimme beveiligingssystemen geven je de gemoedsrust dat je huis altijd goed in de gaten wordt gehouden, zelfs als je er niet bent.

De voordelen van smart slimme beveiligingssystemen

Slimme beveiliging biedt meer dan alleen veiligheid. Het geeft je controle en gemak. Geen gedoe meer met sleutels, geen zorgen meer over wie er voor de deur staat als je niet thuis bent. Met slimme beveiliging kun je met een gerust hart je huis verlaten, wetende dat je altijd een oogje in het zeil kunt houden.

Hoe werken deze beveiligingssystemen?

Slimme beveiligingssystemen combineren camera’s, sensoren en slimme technologie. Denk aan slimme deurbellen, beveiligingscamera’s en slimme sloten. Ze werken allemaal samen om een volledig beveiligd netwerk te creëren. Met een slimme deurbel zoals de Ring of Nest Hello kun je altijd zien wie er voor je deur staat, zelfs als je niet thuis bent. Je krijgt een melding op je telefoon wanneer iemand aanbelt, en je kunt in realtime met ze praten. Handig voor pakketbezorgingen of om ongewenste bezoekers af te schrikken.

4. Slimme spraakassisteneten zoals Siri en Google Assistent

laten we het hebben over slimme spraakassistenten. Deze kleine helpers kunnen je dagelijkse leven echt een stuk makkelijker maken. Ze doen meer dan alleen vragen beantwoorden; ze kunnen je hele huis bedienen.

Wat zijn de voordelen van slimme spraakassistenten

Slimme spraakassistenten, zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri, staan altijd klaar om je te helpen. Je kunt ze vragen om muziek af te spelen, het weerbericht te geven of een timer in te stellen. Maar dat is slechts het begin: je kunt ook je slimme apparaten ermee bedienen, zoals je verlichting, thermostaat en beveiligingssysteem. Het is net alsof je een persoonlijke assistent hebt die altijd klaar staat om je te helpen.

Met deze apparaten kan je je leven dus een stuk eenvoudiger maken. Stel je voor dat je thuiskomt met je handen vol boodschappen en je hoeft alleen maar te zeggen: “Hey Google, zet de lichten aan.” Of je ligt lekker op de bank en wilt de thermostaat een graadje hoger zetten zonder op te staan. “Siri, zet de thermostaat op 22 graden.” Het is echt zo simpel.

De beste spraakassistenten voor Belgen in 2024

Er zijn eigenlijk twee grote assistenten op de markt in België in anno 2024: dat zijn Siri en Google Assistant. Uiteraard heb je ook nog Alexa, maar aangezien deze nog geen Vlaams (of Nederlands) spreekt, rekenen we die even niet mee. De verschillen tussen beide assistenten is heel klein. Het is meer een kwestie van in welk ecosysteem je zit. Heb je een Apple of een Androidtelefoon? Aan de hand hiervan kies je voor één van de twee assistenten.

De toekomst van smart homes

Uiteraard zijn dat nog niet alle gadgets die we hier hadden kunnen beschrijven. Zo zijn er nog slimme koelkasten (die je kunnen helpen met het koken en bijhouden van de voorraad in je koelkast), tot aan slimme stofzuigers en schoonmaakrobots: de toekomst van het wonen ziet er comfortabel en zelfs een tikkeltje lui uit.

Alle gemakken waar je vandaag de dag of vroeger nog wat voor moest doen, zijn in bereik door te praten tegen je persoonlijke assistent. Wij kunnen niet wachten om all deze tech te proberen, en uiteraard lees je vervolgens op deze website de beste tips over de laatste tech.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business