Nieuws

Grote zorgen om piraterijverdrag

Veertien Nederlandse organisaties hebben een open brief gestuurd naar de regering. Ze eisen openheid over de totstandkoming en inhoud van het internationale ACTA-verdrag.

Omdat openheid in de onderhandelingen over het antipiraterijverdrag Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) uitblijft, nemen de zorgen toe. Het geheime verdrag bevat maatregelen tegen het illegaal downloaden en de invoer van namaakgoederen.

Onder andere de Consumentenbond en Bits of Freedom, verdediger van digitale burgerrechten, ondertekenden de brief aan het ministerie van Economische Zaken. “Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte te beperken tot de bestrijding van namaakgoederen”, schrijven de instanties.

Verminderd draagvlak
Twijfels en zorgen over ACTA zijn niet nieuw. Deze zomer schreven de demissionaire ministers van Economische Zaken en Justitie een brief aan de Tweede Kamer waarin ze eveneens hun ontevredenheid over de gesloten onderhandelingen verwoorden.

“ACTA raakt talloze belanghebbenden in de informatiemaatschappij. Deze belanghebbenden krijgen door de ontransparante besluitvorming echter vrijwel geen inspraak”, menen de organisaties. “Dit gebrek aan transparantie is niet acceptabel en leidt bovendien tot een verminderd draagvlak voor aan ACTA gerelateerde nationale wetgeving, zeker nu andere verdragen in veel meer openheid zijn onderhandeld.”

De zorgwekkendheid wordt daarnaast vergroot door het feit dat linken naar inbreukmakend materiaal als misbruik van het auteursrecht bestempeld zou worden. “Dit zou ervoor kunnen zorgen dat individuen die in blogs of op fora wijzen op illegale content vervolgd worden voor het plaatsen van deze links”, staat er in de brief.

Beperken
De organisaties eisen daarom van het ministerie dat het zich sterk maakt om het verdrag te beperken tot de bestrijding van namaakartikelen.

Ook het uitgebreide hoofdstuk over de handhaving van intellectueel-eigendomsrechten in de digitale omgeving moet worden geschrapt. Daarmee zou ACTA "mogelijk onwenselijke gevolgen voor het grondrecht op communicatievrijheid, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers" hebben.

Organisaties
De brief is ondertekend door Bits of Freedom, de Consumentenbond, FOBID, Free Knowledge Institute, HCC, Health Action International Europa, Vereniging Internet Society Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Nederland Kennisland, Open Domein, Platform Burgerrechten, Stichting Privacy First, Vereniging Vrijbit en Stichting VrijSchrift.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business