Nieuws

Vista nadert voltooing

 

Begin september verscheen RC1, de eerste releasekandidaat van Windows Vista, de opvolger van Windows XP. Wat is er nieuw en verbeterd in vergelijking met bèta 2? Is Vista nu bijna klaar voor ‘prime time’?

Na bijna zeven jaar komt er eindelijk een opvolger voor Windows XP: Windows Vista. Als alles goed gaat zou Vista begin 2007 op de markt moeten komen. Voor de vakantie werd bèta 2 vrijgegeven, maar die had nog met enkele problemen te kampen. RC1 zou feature complete moeten zijn, en er is ook heel wat debug code verwijderd. Zo is de installatie-dvd, die trouwens de vier varianten van Vista bevat (zie kader), ‘maar’ 2,6 ipv 3,2 GB groot en gaat het installeren iets sneller dan bij bèta 2. Voor de installatie van Vista Ultimate (RC1) heeft u trouwens niet minder dan 8 GB schijfruimte nodig.

WINDOWS VISTA
Voor we het hebben over de specifieke wijzigen van RC1, zetten we nog snel even de belangrijkste features van Windows Vista op een rijtje. Wat meteen opvalt is de nieuwe interface: Aero. Het ziet ernaar uit dat Microsoft zich door MacOS X heeft laten inspireren. Ook nieuw is de sidebar op het bureaublad, waar je bijgewerkte informatie van het internet vindt. Zo kunt u rssnewsfeeds aan de sidebar toevoegen, maar, aan de hand van ingebouwde ‘gadgets’, ook aandelenkoersen, weervoorspellingen enzovoort. Verder is er ook een nieuwe Verkenner (Explorer), een nieuw startmenu zonder uitklappende menu’s en een aantal nieuwe programma’s zoals Windows DVD Maker en Internet Explorer 7. Interessant is ook een nieuwe ingebouwde zoekengine, waarmee u veel sneller documenten en programma’s vindt. De search box vindt u trouwens in zowat elk venster terug.

Onder de motorkap is alles wat betreft netwerken en netwerkverbindingen vernieuwd. Niets is zoals het was in Windows XP of Windows Server 2003. Tijdens onze tests bleek dat het veel moeilijker was om bijvoorbeeld de eigenschappen van een netwerkkaart of netwerkverbinding op te vragen. Vroeger kon dat in één of twee muisclicks, maar nu moet u door heel wat nieuwe vensters waden. Goed voor thuisgebruikers die niet aan netwerkinstellingen willen raken, maar wat ons betreft minder aangewezen voor gebruik in bedrijfsomgevingen. De veiligheid van het systeem is dan weer grondig verbeterd. Als u een programma installeert of voor het eerst gebruikt, dan vraagt Vista u toestemming. Spyware, malware en virussen krijgen daardoor minder kans. Ook de firewall is vernieuwd, maar een virusscanner is nog steeds niet inbegrepen.

NIEUW IN RC1
In Vista RC1 zijn er alvast meer stuurprogramma’s inbegrepen. Waar we in bèta 2 nog een aparte driver voor een Nvidia of ATI grafische kaart moesten downloaden en installeren, herkent RC1 meteen de grafische kaart en krijgen we het bureaublad in de maximale resolutie te zien. Bij onze tests bleek wel dat soms ten onrechte Windows Vista Basic – de standaardinterface voor minder snelle grafische kaarten – geactiveerd was. Met een klik konden we die aanpassen naar Aero om onder andere gedeeltelijk transparante vensters en Flip 3D te kunnen gebruiken.

Met Flip 3D kunt u de inhoud van de open vensters zien met Windows-tab (i.p.v. alt-tab). U heeft daarvoor wel een grafische kaart nodig met minstens 128 MB geheugen en ondersteuning voor DirectX 9. Veel bedrijfswerkstations voldoen niet aan die eisen, maar dan kunt u gewoon Windows Vista Basic of Windows Standard gebruiken. Die laatste optie zorgt ervoor dat Vista als twee druppels water op XP lijkt, maar u kunt uiteraard blijven gebruikmaken van nieuwe mogelijkheden als het nieuwe startmenu of het zoekvenster.

Verder werkt RC1 een stuk stabieler dan bèta 2 en zijn veel meer softwareprogramma’s compatibel. We raden wel aan om belangrijke software voor uw bedrijf nu al te testen, als u op korte termijn wil overschakelen naar Vista. In vergelijking met bèta 2 is er ook gesleuteld aan de beveiliging: de vensters om toestemming te vragen van de gebruiker verschijnen minder vaak, maar tijdens onze tests bleek dat ze wel tevoorschijn kwamen als we een ingrijpende wijziging aan het systeem deden (via het configuratiescherm of door het installeren van nieuwe software).

NOG (EEN BEETJE) WERK AAN DE WINKEL
Toch ondervonden we nog een aantal problemen met Vista. Zo is er software die Windows Vista herkent als een ‘te oud’ besturingssysteem, waardoor het onmogelijk wordt om het te installeren. Dat is uiteraard meer een probleem voor de softwareontwikkelaars die heel wat producten zullen moeten patchen voor Vista. Lastiger waren de synchronisatieproblemen die we ondervonden met een aantal pda’s die Windows Mobile (CE) draaiden. We slaagden er met geen stokken in apparaten met Windows Mobile 5.0 en PocketPC 2002 te gebruiken. Het verbinden met de nieuwe ingebouwde ActiveSync werkte wel, maar het installeren van programma’s op de pda’s of het synchroniseren faalde steeds. En Microsoft heeft het onmogelijk gemaakt om een vorige versie van ActiveSync op Vista te installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business